Dinsdag is beste dag om te beleggen

Op verschillende dagen van de week presteren de aandelenmarkten heel anders. Je moet een dag van de week niet missen – het is veruit de beste handelsdag en dat is dinsdag.

In tegenstelling tot wat veel beleggers denken, zijn de gebeurtenissen op de aandelenmarkten niet toevallig. Een eenvoudige regel, die voor altijd op de beurzen van toepassing zal zijn, bestaat echter niet. Er zijn eerder beursfenomenen die meestal vrij lang duren. Analist Dimitri Speck van het analysehuis Seasonax heeft in een onderzoek de prestaties van de S & P 500 op verschillende dagen van de week onderzocht en vond zeer significante verschillen.

Beleggen met gemak

U hebt weinig tijd en u wilt niet de hele dag met beleggen bezig zijn. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Vraag de gratis brochure aan: KLIK HIER

Dinsdag sterk, vrijdag zwak

Zoals blijkt uit de analyse van de periode van 2000 tot 2018, zijn vooral twee dagen opvallend: donderdag, maar vooral dinsdag. Alleen al op dinsdag is het cumulatieve rendement op de aandelenmarkt beter dan op alle vijf handelsdagen samen. Vrijdag daarentegen is gemiddeld de zwakste handelsdag, terwijl de markt op maandag en woensdag zijwaarts bewoog.

S & P 500 Index, cumulatief jaarlijks rendement op jaarbasis van 2000 tot 2018. Bron: Seasonax. | Bron: Seasonax, Grafisch: boerse.ARD.de

De grafiek toont het geannualiseerde rendement van de S & P 500 sinds het millennium in blauw, evenals het cumulatieve geannualiseerde rendement dat op elke dag van de week wordt behaald. Bacon analyseerde 4.780 handelsdagen, dus gaat hij er ook vanuit dat het geen willekeurig fenomeen is.

De resultaten van het onderzoek waren ook geldig in moeilijke tijden

Na het hoogtepunt van het jaar 2000 en tijdens de financiële crisis van 2008 hebben dinsdag en donderdag behoorlijke resultaten opgeleverd. In de moeilijke tijd voor de markt heeft een investering alleen op dinsdag winst gemaakt. De analist benadrukt de uitzonderlijke consistentie van deze twee handelsdagen.

Als je op dinsdag en donderdag investeert, win je

Als iemand gedurende de geanalyseerde periode van 18 jaar exclusief op dinsdagen had geïnvesteerd, had men de markt kunnen verslaan. In verzamelperiodes vanaf 2009 bleef het cumulatieve rendement op een dinsdag echter achter bij dat van de gehele beursweek.

Maar een combinatie maakt het verschil. Als u op dinsdag en donderdag had geïnvesteerd, had u een jaarlijks rendement van 5,77 procent kunnen behalen. De stabiliteit van de resultaten laat zien dat beleggers volgens Speck een goede kans hebben om in de toekomst van dit marktpatroon te profiteren.

Typische verlooppatronen

De opbrengsten die op de afzonderlijke dagen van de week worden gegenereerd, zijn van elkaar afhankelijk. Mochten dinsdagen en donderdagen zwak zijn tijdens een licht positieve trend op de aandelenmarkt, dan kan men ervan uitgaan dat het rendement op een vrijdag niet zo zwak zal blijven als normaal, dus alle subcomponenten zouden een impact hebben op het totale resultaat.

De duidelijk ondergemiddelde prestatie van vrijdag is eenvoudig te verklaren. Voor een weekend nemen veel beleggers risico’s uit hun effectenrekening, dat wil zeggen aandelen verkopen, omdat ze niet kunnen reageren op verrassende, vooral politieke ontwikkelingen in het weekend.

Maar waarom is dinsdag statistisch gezien zo’n uitzonderlijk goede handelsdag? Dit verklaart een typisch parcourspatroon rond het weekend, dat op deze manier of vergelijkbaar gebeurt: het fenomeen van “Turnaround Tuesday” .

Op vrijdag nemen de professionals winst. In het weekend krijgen de particuliere beleggers koude voeten, ze verkopen op maandag. De koersdaling wordt door de professionals op dinsdag gebruikt voor herintreding – de markt draait omhoog.

Beleggen met gemak

U wilt wel profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten, Dan is Automatisch Beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Sinds 2015 is een winst gemaakt van 400%. Vraag de gratis brochure aan: KLIK HIER

1 gedachte over “Dinsdag is beste dag om te beleggen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.