Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nog geen reden tot optimisme

De beurzen maken vreemde sprongen binnen de range van 300-310 en 330-340. Een consolidatie is dan de beste omschrijving voor dit marktgedrag.

Op basis van deze adempauze kunnen we nu wel de conclusie trekken dat een stijging van de koersen het meest waarschijnlijk is. Maar is het al zover? Ik denk het niet. Omdat er een aantal overeenkomsten zijn met de consolidatiefase in 2004 wil ik hier vandaag nader op ingaan.

Terugkijken

Soms kom je patronen tegen die zich in het verleden ook voor hebben gedaan. De huidige situatie toont overeenkomsten met de periode februari augustus 2004. In deze periode heeft de AEX een correctie/consolidatie ondergaan op de voorgaande stijging van 149 punten. Deze correctie bedroeg ongeveer ruim 38 % van de stijging. Opvallend is dat de eerste daling A uit een ABC daling bestond, vervolgens herstelde de AEX de daling voor 61,8% om vervolgens weer te dalen.

Deze daling C was op 5 punten na gelijk aan de eerste daling. Nu zitten we min of meer in een vergelijkbare situatie, hoewel we nu te maken hebben met een failure in golf c.

Wanneer de geschiedenis zich herhaalt, mogen we dus nog één daling verwachten tot het gebied 300-290. Het herstel waarin we ons nu bevinden zou dan ongeveer ten einde moeten zijn, echter een stijging tot 342-345 is nog niet uit te sluiten.

AEX: de 2004 correctie
AEX: de 2004 correctie

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX TA 27 juli 2010 Grafiek 2
AEX TA 27 juli 2010 Grafiek 2

Conclusie

Het meest waarschijnlijke verloop voor de AEX is, dat we na afronding van het huidige herstel in het gebied 342-345, een daling inzetten tot het gebied 300-290. Deze conclusie trek ik op basis van de parallellen die er zijn met de correctie in 2004 maar ook op basis van het verloop van de markten in de VS. Er is dus nog geen reden om voor de korte termijn optimistisch te worden, sterker indien zich een draai van de markt voordoet in het gebied 342-345, dan is een short positie te overwegen.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de beurzen? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Nog geen reden tot optimisme”

 1. Avatar
  onno ebbendorf.

  Tot nu toe reageert de beurs hoe de beurs moet reageren in een Midterm-year . Zie http://www.seasonalcharts.com Zie de DAX-grafiek. Het zou mij niet verbazen dat we nog eens een flinke tik om de oren krijgen naar rond de 145 AEX. Weerstand in het jaar 1989 en 1992. Vergelijking 2004 loopt dood, was geen Midterm-year.

 2. Jan Groothaar
  Jan Groothaar

  Beste Onno,

  Hartelijk dank voor de reactie, die fikse tik daar kan ik me wat bij voorstellen maar een daling tot 145 kan ik op dit moment niet plaatsen. Daarvoor vind ik in het gerommel van de huidige consolidatie geen aanknopingspunten. Daarnaast is de daling tot 5-7-2010 het best te zien als een failure C en dat is vaak een teken van kracht. Vandaar mijn conclusie nog een daling tot 290-300.

  Groet Jan

 3. Avatar

  De laatste maanden beweegt de AEX zich op eenzelfde niveau, blijft hangen op 320. Er is geen opwaartse beweging in te bespeuren. Dit moet toch een teken zijn: er zit geen schot in echt herstel volgens mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *