Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer van hetzelfde

De afgelopen week heeft niets substantieels gebracht in de ontwikkeling van de markt. Het beeld is ook niet duidelijker geworden. Om u in een oogopslag te laten zien hoe de zaken erbij staan laten wij hieronder een staatje zien van de toestand op enkele markten. Wij hebben hierin opgenomen of het beeld stijgende is en of het beeld positief dan wel negatief divergeert.

Index Dag Week Maand Dag Week Maand
Oordeel Divergentie
AEX Index Negatief Negatief / Neutraal Positief Negatief Negatief Positief
DAX Index Negatief Negatief / Neutraal Positief Negatief Negatief Positief
Dow Jones Industrials Index Negatief Positief Positief Positief Positief Positief
S&P 500 Index Negatief Positief Positief Positief Neutraal Positief
Nikkei DJ Index Negatief Positief Positief Positief Neutraal Neutraal

Wij concluderen hieruit dat er overeenstemming is, dat de korte termijn toe is aan een daling. De landen waar de overheid het sterkst bezig is met het in de markt pompen van liquiditeiten, zien er voor wat de week en de maand betreft goed uit. Daarom zal de korte termijn reactie zeer gematigd zijn en het zou ons niet verwonderen als deze reactie meer in de vorm van een verdere consolidatie komt dan in de vorm van een echte daling. Dat wil zeggen dat wij in de komende weken meer van hetzelfde gaan zien. De maand ziet er overal goed uit maar in de meeste markten riekt het naar een duidelijke overbought situatie. Hieruit moet men concluderen dat er op iets langere termijn een grotere daling te verwachten is. De grafiek, die wij u hieronder laten zien, ondersteunt dit. Het betreft de AEX Index op dagbasis met daaronder een AD-studie. De Advance/Decline Line toont de onderstroom op de markt. Hiermede loopt hij in principe vooruit op de koersen. Een goed inzicht in de ontwikkeling van deze lijn herkent signalen daarom eerder dan wanneer men ze zoekt in de ontwikkeling van de koersen zelf.

TA AEX 25 november 2013

Figuur 1.

Zoals hierboven te zien is, bevindt de AEX Index zich in een congestiezone, die aan de bovenkant begrensd wordt door een topje op 398,31 en aan de onderzijde door een kleine bodem op 388,43. De bovenkant valt bijna samen met een top in 2008 vlak voor de uitbraak van de financiële crisis. Een poging tot uitbraak aan de bovenkant stuit derhalve op zware weerstand, maar wij zien deze bovenkant toch gebroken worden zij het dat het nog even kan duren voor het congestiekanaal verlaten kan worden. Het is mogelijk dat de onderkant wordt opgezocht maar het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat deze onderkant gebroken zal worden op korte termijn. In het staatje boven de grafiek vindt u voldoende aanwijzingen voor deze conclusie.

De AD-lijn, die in het onderste deel van de figuur wordt getoond, is geen indicator om op te handelen. Het is een leidraad, een ondersteuning voor de actieve belegger. Het is de verhouding tussen het aantal aandelen dat hoger sluit per tijdseenheid (qua koers) en het aantal aandelen dat lager sluit in diezelfde tijdseenheid. Zolang de AD-lijn boven zijn 150-daags voortschrijdend gemiddelde ligt is de markt in zijn algemeenheid gewillig en kan men beleggingsobjecten selecteren elk op zijn eigen merites. Als de AD-lijn onder het MA150 ligt is het aan te bevelen uit de Long markt te blijven, zijn investeringen te verkopen dan wel zijn portefeuille af te dekken. Meestal zullen reacties van 5 tot 7% geaccepteerd worden door het systeem zonder dat er een signaal gegeven wordt. Op dit moment liggen de koersen ver boven het MA-AD150. Er is dus geen aanwijzing om iets aan de beleggingen te doen. De AD-lijn is dalende, de top is gezet, hij ligt ver van het gemiddelde af. Hij waarschuwt dus voor een daling van de markt. Maar er is veel ruimte voordat er een verkoopsignaal ontstaat. Een verdere consolidatie of een reactie van normale omvang zal het beeld niet veranderen. Maar, vergis u niet, de AD-waarde zal/moet wel dichter bij het gemiddelde komen te liggen. Dat kan doordat zich een reactie inzet dan wel dat de onderstroom sterk verslechtert. Alhoewel deze zich op dit moment niet positief ontwikkelt (zie onze opmerkingen over de Call/Put-Ratio in ons vorig beurscommentaar) is het beeld nu niet zo negatief dat men aan iets anders moet denken dan aan een gewone reactie of een zich doorzettende consolidatie. Voorlopig dus geen vuur, maar de brandstapel wordt wel opgebouwd.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-11-25): 395,80

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief / corrigerend
Middellange termijn: neutraal
Lange termijn: nog stijgend
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De rente

Ook op de rentemarkt is er eigenlijk niets gebeurd deze week. In de Verenigde Staten steeg de lange rente wat, maar dat lijkt ons zeer tijdelijk. In ons land (lees Euroland) kwam hij bijna niet van zijn plaats, hij steeg lichtelijk. Deze tendens kan zich nog een tijdje doorzetten, maar de grafieken beweren, dat de iets langere termijn voorlopig nog omlaag gericht is.

De Amerikaanse $ versus de €

Hij leek zo mooi op weg te gaan naar hogere sferen, maar het bleek te mooi om waar te zijn. In de loop van de week was het weer hommeles en de algemene positie van de US$ ten opzichte van de € is er weer niet beter op geworden. De grafieken zien er opnieuw droevig uit. Misschien kan het MA10 waarop hij nu gekomen is enige steun geven, maar wij vinden niet veel argumenten om deze hypothese te ondersteunen.

De Prijs van een troy ounce Goud

Uit de recente daling van de goudprijs zou men kunnen verwachten dat de grafieken er allerbelabberdst uitzien, maar dat is niet het geval. Alles wijst erop dat er gedacht moet worden aan een aanstaande stijging. Wij zien de daling voorlopig niet anders dan als een test van de voorgaande bodem.

De Prijs van een vat Brentolie

Al sinds het voorjaar 2011 zit de prijs van een vat Brentolie gevangen ineen consolidatiekanaal. Op dit moment wijst de weekgrafiek op een verdere stijging richting US$118, maar wij vinden geen enkele reden om te veronderstellen dat deze grens overschreden gaat worden. Eerder denken wij aan een daling daarna naar de onderkant van het kanaal op US$99. Mochten de Iran-gesprekken lukken, dan zal hierin ongetwijfeld de reden gezocht worden, die de technische doorbaak aan de onderzijde mogelijk maakte.

Strategie

Wij zoeken op dit moment nog naar enkele interessante aandelen, waarvan verwacht mag worden dat ze een eventuele reactie goed kunnen doorstaan.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

9 reacties op “Meer van hetzelfde”

 1. Avatar

  Heer Gijsbrecht poos geleden zelfde soort verhaal ,met ondersteuning van vaste pendel van deze site .
  Mijn mening blijft onveranderd we gaan eerst de 400 aan de achter kant zien .
  Dan misschien even de tekentafel .
  Gijsbrecht een vriendelijke groet

 2. Avatar

  Als je het dan toch gaat vergelijken met een ‘flatliner; waarom dan niet de voorafgaande Fibonacci niveau ’s in de chart aangeven? Nu ben je niet volledig. Als er al sprake kan zijn van een flatliner….

 3. Gijsbrecht

  Dag heren,

  Dat 400 een weerstand is, dat staat geloof ik wel vast. Of het dat nu precies gaat worden, dat kan. Jaren geleden is koers van de andere kant omlaag ook op dit niveau tot stilstand gekomen, maar daarbij werd de grens van 400 zelfs een paar maal gebroken. Een volgende, belangrijkere grens is 416. Waar het mij in de afgelopen weken om ging is dat de markt aan het corrigeren is. En de AEX blijft daarbij sterker liggen dan veel andere beurzen. Maar in dit soort correcties zit het venijn vaak in de staart. Dus wat mij betreft is voorzichtigheid troef.

  En wat Fibonacci betreft, wij gebruiken zijn gedachtengoed veelvuldig en zullen er in de toekomst ook weer gebruik van maken en dus aandacht er aan geven. Maar hij is op dit ogenblik iets minder relevant.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 4. Avatar

  Beste Gijsbrecht,

  Dank voor je antwoord.
  Het bevreemd mij dat je op dit moment Fibonacci ‘minder relevant’.. vindt. Markten bewegen altijd naar een Fibonacci niveau, stoppen daar, of breken erdoorheen om vervolgens naar het andere niveau te gaan. Wat daar niet relevant aan is begrijp ik niet helemaal, want hoe je het ook bekijkt de index houdt zich hier gewoon aan. Dat jij het wellicht niet ziet en er niets mee kunt is een ander verhaal, maar geef dan niet aan dat het ‘minder relevant’ is.

  Edwin

 5. Gijsbrecht

  Dag Edwin,

  Wij hanteren Fibonacci rgelmatig. Met “op dit moment minder relevant” geef ik aan dat er geen blangrijke Fibonacci grenzen in de directe nabijheid liggen die als weerstand kunnen gaan functioneren. Op de lange termijn grafieken is de grens van 376 een hele belangrijke en daar zijn wij doorheen. Maar de volgende belangrijke grens ligt te ver van de huidige koers om op dit moment een rol te spelen. Nu kun je Fibonacci op elk gewenst tijdspad gebruiken (minuut, uur, dag, week etc.) maar wij kijken voor onze analyses in ons beurscommentaar een week vooruit en in onze maandelijkse publicatie “De Technische Belegger” een tot zes maanden vooruit. En op die time frames is fibonacci op dit ogenblik volgens mij minder relevant want niet direct in de buurt.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 6. Avatar

  Gijsbrecht,

  Dank. Toch best vreemd dat je het mindere relevant vindt, omdat het niet ‘direct’ in de buurt zit want je zou namelijk de niveau’s kunnen projecteren op een lager time frame dan 6 maanden vooruit, een maand bijvoorbeeld en zo geleidelijk aan de niveau’s naar de lagere time frames bepalen, zo’n beetje zoals je het zelf omschrijft.

 7. Gijsbrecht

  Dag Edwin,

  Dat had inderdaad gekunt, ik had voor nog veel meer indicatoren kunnen kiezen. Maar ik heb dit keer die keuze niet gemaakt.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 8. Avatar

  Ere , wie ere toekomt … Gijsbrecht je bent de winnaar .
  Ik maak een buiging voor U ..
  1,5 PUNT te kort op de AEX .OM DE 400 te slechten .
  Toch ruil ik niet van systeem met je ..
  Vriendelijke groet .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *