Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Maakt AEX 1 aprilgrap?

Zoals u wellicht weet, is het mijn vaste gewoonte dagelijks naar het 20.00 uur journaal te kijken. Het is het mooiste medium voor de contrarians onder ons. Daarnaast mag ik graag naar presentatrice Sacha kijken. Het journaal is altijd actueel wat niet altijd van een maandblad gezegd kan worden als u het leest.

Journaal als indicator

Ik herinner me nog goed dat vorig jaar maart de Japanse economie plotseling het nieuws haalde. Hoe eerder in de uitzending, hoe significanter het contrarian gehalte, is mijn ervaring. Veel slechter kon niet, was de conclusie.

Laat dat achteraf waarschijnlijk nu net de start van een nieuwe bullmarkt hebben ingeluid, technisch bevestigd, zoals ik destijds aanhaalde in mijn column. Ik verzuim nooit naar de charts te kijken als een land of sector in het nieuws komt. Een ander voorbeeld is de top van de olieprijs, jaren geleden, toen orkaan Katrina haar hoogtepunt bereikte.

1 april

En, uitgerekend op 1 april 2010, weet het journaal te melden dat er een nieuw jaarrecord wordt opgetekend in de AEX. Interessant! Elders op de site, waaronder het FORUM, zijn de discussies ook losgebarsten over de kansen van de bulls of toch juist de bears. Weet u het nog? En kan ik het weten? De natuur weet het en dat is precies wat ik probeer te ontleden door tijds/prijs indicaties te maken en vervolgens bezien of de AEX ‘luistert’ naar dit ritme.

Ik gaf vorige week al aan even uit het lood te zijn geslagen. Afgelopen week heb ik echter mijn huiswerk opnieuw gemaakt, gesteund door meer wiskundige achtergrond. Immers, het uitnemen van de 75%-weerstand vanaf maart 2009 noopte me daartoe. De uitkomsten zijn gelukkig complementair, wat het waarschijnlijkheidsgehalte van de visie doet toenemen.

We gaan nog hoger

De conclusie is dat we hoger gaan. Maar niet veel en ook niet voor langere tijd voorlopig. Althans, zo luidt mijn huidige visie. Dit hoeft niet voor alle beurzen te gelden overigens. Elke beurs of land heeft een eigen groeiritme. De Japanse beurs kunnen we bijvoorbeeld niet parallel zien aan de AEX.

Indien we direct neerwaarts draaien dinsdag (niet de verwachting), houd ik 345 aan als trigger voor neerwaarts gerichte positie tot minimaal 333 en waarschijnlijk op termijn lager.

Meer waarschijnlijk is echter dat we eerst nog wat hoger koersen. Dit, omdat er twee prijsdoelen naar voren komen die medio april (9 tot 16) een mooie match kunnen vormen (prijs en tijd). Deze doelen zijn 360 en 362.

TA AEX 2 april 2010
TA AEX 2 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Nog hoger?

Indien we door deze niveaus heen schieten zal opnieuw huiswerk moeten worden gemaakt. Het is immers een evenwicht en hoeft geen keiharde weerstand te worden. Het is wel erg waarschijnlijk, maar dat heeft een andere lading dan het omgaan met feiten.

De meeste analisten gefopt?

Belangrijker is dat de meerderheid van de huidige bulls alsmede bears verrast worden als het inderdaad zo gaat uitpakken, want de consensus is dat we direct dalen of…veel hoger gaan.

En dat vind ik nu weer zo boeiend. Een interessante week staat voor de deur. U begrijpt dat het gebied 360 ~ 362 met buitengewone interesse als weerstand gevolgd gaat worden.

Succes en fijne Pasen verder.

Gratis e-mail alert

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Forum

Wij zien dat steeds meer beleggers aan ons FORUM deelnemen. Het loont absoluut de moeite om u aan te melden en vooral om er meteen ook interactief aan deel te nemen zodat onze community gestaag blijft groeien met de nodige kennis en ervaring. Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Maakt AEX 1 aprilgrap?”

 1. Avatar
  onno ebbendorf.

  Alles is mogelijk op de beurs. Zo is dit een mooie grafiek om te zien wat de AEX gedaan heeft,en graag zie ik naar deze grafieken . En hoe langer een grafiek terug gaat hoe beter je een beeld kunt krijgen. Beter zullen ook de lijnen getekend kunnen worden. Zie ook eens naar de maandgrafiek van de AEX die terug gaat naar het jaar 2000. Als je daar een weerstands-lijn trekt over de top van 2000 en het jaar 2007 kun je concluderen dat deze stijging pas z’n weerstand zal krijgen rond de 490-500 voor de AEX. Ook een bijkomstigheid is dat bijna iedereen zit te wachten op een daling van de index en het niet verder ziet oplopen dan 360-380.

 2. Avatar
  H. van der Velden

  Misschien zit de contrarian nu wel long omdat iedereen een daling verwacht.
  Voorlopig is de trend long, met een korte (trailing)stop in de markt blijven zou ik zeggen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *