Goede macro-cijfers Japan

Kunio Harimoto, eigenaar van Toto Ltd, introduceert een nieuwe wc. Toto’s 4,8 liter model gebruikt tot 1,2 liter minder water per doorspoelbeurt. Harimoto denkt hiermee een goede bijdrage te kunnen leveren aan minder water- en elektriciteitsgebruik.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week (donderdag) met 2,26%. De bredere Topix steeg met 1,92%.
  • De yen daalde 2,04%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 0,13%daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,77 naar 1,84 euro (3,95%).

Winkelverkopen laten grootste stijging in meer dan 10 jaar zien

De Japanse trein stoomde deze week voort. De beurs in Tokio ging wederom de week hoger uit. De Japanse winkelverkopen lieten in februari de grootste stijging zien in meer dan een decennium. De winkelverkopen stegen 4,2%, terwijl economen een stijging van 1,6% verwachtten.

Grote Japanse producenten minder pessimistisch

Verder zijn vrijdag de cijfers van de belangrijke Tankan enquête gepubliceerd, waaruit bleek dat de grote Japanse producenten in maart voor de vierde maand op rij minder pessimistisch gestemd zijn. De Tankan index steeg van -25 in december naar -14 in maart. Wel zijn de grote bedrijven nog steeds van plan minder kapitaalinvesteringen te plegen in het nieuwe fiscale jaar, dat overigens vandaag is begonnen. Daarnaast trekt de loonontwikkeling nog niet aan en zijn de lonen in februari voor de 21ste maand op rij gedaald (-0,6%). De verwachting is echter wel dat met de aantrekkende export ook de lonen in de loop van dit jaar weer zullen gaan stijgen.

Spaartegoedlimiet Japan Post Bank verdubbeld

Deze week kondigde de Japanse Minister-President Yukio Hatoyama aan dat de overheid de limiet op spaartegoeden dat klanten kunnen onderbrengen bij de staatsbank, de nationale Postbank, verdubbeld wordt. Klanten van de Japan Post Bank mogen voortaan tot 20 miljoen yen (ongeveer 158.000 euro) op hun bankrekeningen stallen. Rekeninghouders bij andere banken kunnen nu in de verleiding komen hun spaargeld te verplaatsen naar de Japan Post, om te kunnen profiteren van de zekerheid die een bank met overheidsgarantie biedt. Private banken sloten daarom in de dagen na het nieuws (woensdag en donderdag) lager. Gezien de hoge Japanse staatschuld, waarop de overheid tot dusver slechts een lage rente hoeft te betalen, leek het een slimme zet van de Japanse regering. De Japan Post is namelijk de grootste houder van Japanse staatsobligaties en door de toestroom van nieuwe rekeninghouders, kan de Japan Post de Japanse overheid weer van goedkoop geld voorzien. Echter vandaag verscheen het bericht dat de Japan Post Bank zijn budget voor staatsobligaties dit jaar met 30% gaat verlagen.

Beursgang Dai-ichi

Op bedrijfsniveau is de beursgang van Dai-ichi noemenswaardig. Dai-ichi, een levensverzekeraar, heeft vandaag 1,01 biljoen yen opgehaald (8 miljard euro) en is werelds grootste IPO (beursgang) sinds Visa in maart 2008 naar de beurs ging. Toshiba, in onze portefeuille aanwezig, start in juli met de bouw van een geheugenchipfabriek (flash-memory). Het plan was een lange tijd in de ijskast gezet door de recessie, maar gaat zoals het er nu naar uitziet uitgevoerd worden. De koers van Hitachi, dat allerlei zaken produceert (van keukenapparatuur tot toepassingen voor nucleaire energie), schoot deze week 10,84% omhoog. Hitachi, welke wij in de portefeuille hebben, verwacht de opbrengsten van zijn spoorwegtak in zes jaar te verdubbelen naar 350 miljard yen. Verder werd bekend dat Vietnam overweegt Japanse technologie in te zetten bij de bouw van een nucleaire elektriciteitscentrale. Mocht het plan van 1 miljard yen doorgaan dan kunnen Toshiba en Hitachi daarvan naar verwachting profiteren.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.