Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Licht in de tunnel

Er is reden voor een bescheiden optimisme. De reactie in de afgelopen week was dusdanig krachtig dat de weekgrafieken naar positief zijn gedraaid. Maar de maand is nog niet zover. En ook in de politiek is nog sprake van grote onzekerheid. Spanje zal voorlopig uit het nieuws zijn nu men Europa als redder van de banken accepteert. Frankrijk is voorlopig een boosdoener. Het linkse blok zal de overhand krijgen, maar (gelukkig?) is het zeer verdeeld. Griekenland krijgt aanstaande zondag hoogstwaarschijnlijk een voor Euroland ongunstige uitslag.

Maar voor Europa zal de schade op de lange termijn herstelbaar zijn. Alles tezamen genomen zal de komende week nog zeer wankel zijn maar daarna, zullen de dobbelstenen gegooid zijn en technisch zo ziet het naar uit, zal de hemel opklaren.

Wij laten u hieronder de grafiek van de AEX Index op weekbasis zien.

Weekgrafiek AEX 11 juni 2012
Weekgrafiek AEX 11 juni 2012

Figuur 1.

Dit plaatje is niet onverdeeld gunstig, want de AEX Index is dalende. Er is zelfs onlangs een Dead Cross gevormd (de AEX staat hierin vrijwel alleen), maar er zijn ook positieve elementen te onderscheiden. De week werd afgesloten met een Piercing Line en de Momentum Analyse is gedraaid. Deze draai ziet men overal. Gezien de politiek situatie zal de komende week moeilijk blijven ondanks deze eerste positieve signalen en dat wordt ondersteund door de daggrafieken.

Daggrafiek AEX 11 juni 2012
Daggrafiek AEX 11 juni 2012

Figuur 2.

U ziet in de bovenstaande daggrafiek van de AEX Index dat deze, nadat hij de bovenkant van het dalende kanaal heeft bereikt, een daling lijkt te hebben ingezet. Als deze daling zich voortzet dan is er een Kop/Schouder formatie in de maak. De koers zou dan verder moeten dalen, maar hij zou niet de laatste bodem op 281 mogen doorschrijden alvorens weer te gaan stijgen. Voor een dergelijk plaatje is alles te zeggen want de divergentie is tijdens de laatste stijging alleen maar sterker geworden. Deze divergentie vindt men overal op alle markten en in bijna alle indicatoren. 

De Maand

Alleen het beeld dat oprijst uit de maandgrafieken is nog negatief. Dit is niet te verwonderen want daarvoor was het herstel in de afgelopen week nog niet voldoende en bovendien nog te kort van duur. Dit betekent wel dat de positieve veronderstelling van hierboven nog zeer gemakkelijk op losse schroeven kan komen te staan. 

De Rente

Het herstel in het effectieve rendement op 10-jaars staatsleningen moet nog aangemerkt worden als een pullback naar de onderzijde van het dalende kanaal. Maar een verdere stijging maakt de Kop/Schouderformatie waarover wij het vorige week hadden ongeldig. De val onder 1,8% zal dan als vals bestempeld moeten worden. De kansen dat deze conclusie getrokken zal worden zijn wel degelijk aanwezig want de indicatoren bevestigen de daling van de rente niet.

De Amerikaanse $ versus €

De dollar zal zen stapje terug gaan doen. De weerstand op 81,10 lijkt te zwaar uit te vallen. Een koers van 79 lijkt er in ieder geval in te zitten. 

De prijs van een troy ounce Goud

Ook de prijs van een troy ounce goud tipte afgelopen week aan, aan de bovenkant van het dalende kanaal waarin hij zich ( op dagbasis) bevindt. Voorlopig zien wij de daling die hierop volgde als tijdelijk, maar een doorbraak door US$1.533 zet een nieuwe daling in die lang kan aanhouden.

De prijs van een vat Brentolie

De steun die er op het niveau van US$99 werd ondervonden was dermate sterk dat een doorbraak achterwege bleef. Wij zien dat op de korte termijn ook niet meer gebeuren. De markt is sterk oversold, ook op weekbasis gezien. Men moet verwachten dat de prijs van een vat Bentolie in de komende periode consolideert dan wel stijgt, maar een eventuele stijging zal beperkt blijven gezien de negatieve divergentie.

Onze Strategie

Wij wachten de ontwikkelingen af. Wij zullen echter snel ingrijpen als het er naar uit gaat ziet dat onze analyse juist is.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-06-10: 291,73)

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *