Koersdoel AEX 288

Het scenario van hogere toppen is verdwenen. Op dit moment zou ik adviseren op sterke beursdagen te verkopen. Het koersdoel voor de AEX is minimaal 288.

Als u zich mijn laatste artikelen nog weet te herinneren ( AEX: wegwezen en AEX in balans volgende week), dan begrijpt u dat we mogelijk een zeer belangrijke top op 345 (AEX) hebben geplaatst.

Een greep uit de genoemde argumenten zijn:

 • Topvorming in 1e maand nieuw decennium (zie Nikkei 1990, DJ Industrials 2000 en nu 2010) leidde tot significante dalingen.
 • Het artikel “ AEX in balans volgende week” waar perfecte verhoudingen te zien waren.
 • Het behalen van belangrijke hersteldoelen van de daling 2007 ~ 2009

Het geschetste scenario van vorige week bleek een schot in de roos. Enkele quotes waren zoal: low vrijdag/maandag, herstel tot 334 en het kan volgende week best stevig dalen.

Tot gistermiddag 14.00 uur was het nog steeds onduidelijk of er nog een rally zou komen of niet. Het antwoord kwam snel en een versnelling neerwaarts zette in, waardoor het korte termijn- scenario duidelijk werd.

Het is foute boel en bevestigde mijn meest waarschijnlijke scenario.

Fundamenteel werd de belegger heen en weer geslingerd tussen mooie bedrijfsresultaten en landen die op faillissement afstevenen zoals Griekenland. Het slechte nieuws werd voor kennisgeving aangenomen, daar dit al weken speelt en de beurs zich er niets van aantrok.

Verder stellen we vast dat de toch al geplaagde auto-industrie auto’s maakt die soms niet meer remmen wat tot forse kostenposten zal leiden en waarschijnlijk uiteindelijk tot meer reorganisaties zal leiden, lees verlies banen.

Ondertussen zijn de Nederlandse bobo’s stratego aan het spelen bij de commissie de Wit over wie nu eigenlijk schuld heeft aan de crisis. Groenink, Wellink en Bos blijken meesters te zijn in het afwimpelen en afschuiven van de schuldvraag. Ook de term  ‘met de kennis van nu’ weten ze hun straatje mooi schoon te vegen, geïnstigeerd door Balkenende tijdens de Irak- kwestie van commissie Davids.

Wat kunnen we verder verwachten op de aandelenmarkten?

Technische analyse AEX op 5 februari 2010
Technische analyse AEX op 5 februari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het wordt wellicht wat eentonig maar gelukkig is één van de drie scenario’s wel afgevallen.

Het scenario van hogere toppen is verdwenen. Op dit moment zou ik adviseren op sterke beursdagen te verkopen.

Wat telt is dat we sowieso een reactie mogen verwachten over de stijging vanaf maart 2009 en het 288-doel als 38.20% reactie is een minimale voorwaarde. Op die manier is mijn koersdoel verklaard, wat dus een optimistische is. Of we na het behalen van dat niveau kunnen instappen dat is voor mij nog niet duidelijk. Ik zou eerst de ontwikkeling afwachten en niet te ver vooruitkijken.

Tot slot wil ik aangeven dat ik in deze column niet als (dag) trader te werk ga of marktsituaties beschrijf, maar voor de grote lijn kies. Korte- termijn reacties neem ik dan ook voor kennisgeving aan. Het volgen van een trend is iets anders dan elke beweging op uurbasis willen bespelen.

Positie-info:

Shortpositie op 332.22, koersdoel 288, stoploss 325 op slotbasis.

Ik heb positie short. De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussier actief mee. Ik kan me voorstellen dat u een klankbord zoekt met anderen. Door middel van het forum kunt u uw visie toetsen aan de kennis van andere beleggers.

Het maakt niet uit of u beginner bent of niet. U kunt ook vragen stellen en daarvan leren. Reeds doen er een aantal bezoekers mee.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

5 gedachten over “Koersdoel AEX 288”

 1. Mooi, Cees

  Daar zijn we weer. Even recapitueleren. U was van mening dat short gaan in januari bij 341 alleen voor speculanten was, niet voor de echte belegger. Toch viel die 341 exact in de op 9-3-09 voorspelde prijsruimte van de jaarcyclus van de AEX. Reden waarom ik reageerde op de term”speculeren”. Anders gezegd: tijd en prijs kwamen samen en er kon geen sprake zijn van twee scenario’s.

  Na de top van 11-1-09 kan de bodem worden berekend en wel een voor een van de cycli die aflopen. Dat is wetmatig en altijd zo. Er was dus voor de cyclus analist geen onduidelijkheid vanaf 11-1-10, ook niet over de tussenstapjes die de prijsontwikkeling geen nemen.

  De kreet “resultaten uit het verleden etc..” slaat dan ook alleen op mensen die niet weten hoe de beurs in elkaar steekt. Ja, inderdaad, echte cyclus analyse geeft wel de garantie voor de toekomst.

  En dan is het dus ook helemaal niet nodig om er van allerlei anecdotes bij te halen. Dus wat Bos of wie dan ook zegt, doet niet ter zake als het om geld verdienen op de beurs gaat. Ook niet of en nu wel of niet autos worden verkocht of landen failliet dreigen te gaan. Dat blijkt ook: de ene keer reageert de beurs wel, de andere keer niet. Ergo: dat kan de verklaring niet zijn van de prijsbewegingen.

  Het is simpeler dan menigeen durft vermoeden om rijk te worden op de beurs.

  Van uw analyses kan ik wel genieten zoals ik al eerder schreef.

 2. Dr. Boot,

  Ik merk dat ik als simpele burger nog veel van de dokter kan leren. U spreekt daarbij wel in taal met vraagtekens omgeven. U weet blijkbaar zeker hoe en wanneer de beurs gaat bewegen. Zo’n glazen bol zoek ik nu al jaren. Als u er een te koop heeft hoor ik het graag. Anders zal ik me tot marktplaats moeten wenden 🙂

 3. Cees, altijd interessant om jouw artikelen te lezen, maar ik ben nu ook wel benieuwd naar de visie van de dokter.

  Ik ben het ook wel eens dat al dat nieuws niet telt. De ene keer daalt de beurs en komt het door het slechte nieuws en daarna stijgen we weer omdat het wel meevalt. Maar uiteindelijk komt het door de cyclische krachten uit het universum. Ze interpreteren nieuws altijd zo als de koersen zich bewegen.

  Ik ben wel benieuwd naar de voorspelling van dr. Martin. Waar de cyclus uitkomt of hoe het verder verloop van het jaar zal zijn.

  Gaan we aankomende week verder omlaag, of zien we eerst nog een herstel van enkele weken?

 4. Geert, natuurlijk telt het nieuws niet. Ik ben een Gann-aanhanger en die had helemaal geen fundamentals nodig. In mijn artikel noemde ik wat fundamentele zaken, niks meer of minder en beïnvloeden mijn analyse niet. Ik probeer er alleen maar zaken mee in perspectief te plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.