China nu grootste klant van Japan

In Japan is de “White Goat” (witte geit) uitgevonden, een kantoormachine (papiershredder) die van 40 A4-tjes een toiletrol kan maken. Zodoende kunnen 60 bomen per jaar worden bespaard.

Nikkei daalt 1,38%

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 1,38%. De bredere Topix verloor  1,04%.
  • De yen steeg steeg 2,84%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 1,8% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,45 naar 1,41 euro (2,76%).

de White Goat:

De Japanse beurs sloot de week af met een lichte min. De Nikkei verloor 1,38%. Deze week was er weinig macro nieuws, maar des te meer bedrijfsnieuws. Net als vorige week stond Toyota, dat een weging heeft van bijna 4% in de Topix index, negatief in de schijnwerpers. Zo werd bekend dat de problemen met gaspedalen, zich niet alleen in de VS voordoen, maar dat ook in Europa Toyota’s terug moeten naar de garage. Daarnaast werd bekend dat de Prius, het succesvolle hybride model van Toyota, problemen heeft met het rempedaal. Hierop besloot de Amerikaanse secretaris van Verkeer en Transport, Ray Lahood, automobilisten te adviseren om hun geen Toyota meer te rijden totdat de voertuigen zijn gerepareerd. Deze boute uitspraak deed Toyota aandelen meer dan 8% dalen donderdag in New York. Later trok Ray Lahood zijn uitspraak in met de mededeling dat het niet zo was bedoeld. Enkele uren later hield Toyota een persconferentie in Tokyo waarin de aanpak van de problemen werden toegelicht, maar waarbij tevens de winstverwachting voor het lopende boekjaar werd verhoogd naar 80 miljard yen ($880 miljoen dollar). Eerder had Toyota nog een verlies van 200 miljard yen voorspeld. Ondanks de problemen, wordt voor dit kwartaal een omzetstijging van 51% verwacht in Noord-Amerika. Wij hebben geen Toyota in portefeuille, maar wellicht dat er zich straks een interessante koopkans voordoet nu het aandeel fors wordt afgestraft.

Winstcijfers exporteurs in de lift

Volgens de Japanse krant, de Nikkei, hebben bedrijven die meer dan de helft van de omzet in het buitenland halen en reeds vierde kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, een winststijging van 450% gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor bedrijven met 30%-50% omzet in het buitenland bedraagt de winststijging 140%. De stijgingen zijn zo fors, omdat de cijfers vergeleken worden met de buitengewoon slechte periode in het hart van de kredietcrisis.

China streeft VS voorbij als grootste afnemer Japanse producten

Tot slot verscheen er donderdag een mooie Chart of the Day in Bloomberg, waarin de Japanse exportverdeling werd afgebeeld. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de Japanse export naar Aziatische landen gaat, een verschuiving die aangeeft dat Japan minder afhankelijk wordt van de VS en Europa. De export naar de VS en China bedraagt respectievelijk 16,1% en 18,9%. Daarmee heeft China de VS voorbijgestreefd als grootste afnemer van Japanse producten.

Japanse exportverdeling
Japanse exportverdeling

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.