Is dit de AEX-top?

In de column van vorige week gaf ik aan dat er nog één stijging mogelijk was. Deze heeft zich na enige zwakte ook voltrokken. Met name in de S&P 500 is het duidelijk dat de opleving sinds begin deze maand als compleet mag worden gezien. Een correctie over deze stijging tot het gebied 1108 en 1082 in de S&P 500 is dan ook mijn minimale verwachting. Maar ik denk dat er meer in het vat zit.

De start van een daling

Met de terreinwinst van gisteren kan er een einde zijn gekomen aan het herstel en is het dus mogelijk dat we een dezer dagen de start van golf C mogen verwelkomen. Hoewel er een alternatief is ( dat is er altijd) gaat mijn voorkeur op dit moment uit naar dit scenario.

De belangrijkste reden is daarvoor te vinden in de S&P 500. Hier zijn een aantal patronen zichtbaar die er op wijzen dat de correctie die in maart is gestart nog niet ten einde hoeft te zijn. In de eerste plaats is de zwakte van april tot 1 juli een leading A, dit is in de meeste gevallen een indicatie dat er na een herstel nog een daling aan komt.

TA S&P 500 28 september 2010
TA S&P 500 28 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Vervolgens is de opmars in juli een wig. Dit is in de meeste gevallen een correctieve beweging of een eerste deel van een correctie. In dit geval is het dus een eerste deel van een correctie gebleken. Vervolgens hebben we een sterkte gezien in september. De kracht van deze stijging heeft deze alle kenmerken van een C golf en kan daarmee het einde markeren van de herstelfase (correctie) die op 1 juli is gestart.

S&P 500 28 september 2010 grafiek 2
S&P 500 28 september 2010 grafiek 2

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

AEX 28 september 2010
AEX 28 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Daarnaast is het sentiment opperbest, met een daling houden de meeste analisten op dit moment geen rekening. Een perfect moment om bij een fors uitgevallen daling iedereen op het verkeerde been te zetten.

Het alternatief

Zoals in de column van vorige week aangegeven is er nu minimaal een correctie te verwachten over de stijging sinds begin deze maand. Deze correctie kan de AEX terugbrengen naar het gebied 325-320. Indien daar  steun wordt gevonden, is het mogelijk dat we de bodem reeds hebben gezien en zitten we al in de stijgingsfase. Hoewel niet onmogelijk, heeft dit scenario op dit moment niet mijn voorkeur.

Conclusie

Veel signalen duiden op de vorming van een top. Met name in de S&P 500 zijn de bewegingen van de afgelopen maanden een redelijke indicatie om de komende tijd een forse daling te verwachten. Voor de AEX ga ik er derhalve uit van het scenario 290-280. Slechts indien de AEX steun vindt in het gebied 325-320 en vervolgens weer een stijging inzet, kan het negatieve scenario in de prullenbak.

Rest er nog een afsluitende golf C die de hele correctiefase sinds april dient af te ronden.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Seminar

Wij organiseren een seminar over Technische Analyse op 6 en 13 oktober (‘s avonds). Wilt u ook meedoen? KLIK HIER voor meer informatie.

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

De bezoekers van deze beleggerskroeg mogen meedoen aan de KB Guru van de dag competitie. Je kunt jouw systeem of jouw marktgevoel testen zonder dat het geld kost. Het kan wel wat opleveren en dat is de titel KB Guru van de dag.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

3 gedachten over “Is dit de AEX-top?”

 1. Hallo Jan,

  Mooi scenario, zou zo maar kunnen. Maar al langer lees ik diverse analisten roepen dat we wel eens hard onderuit zouden kunnen gaan. Op basis van data (die over het algemeen nog steeds niet echt goed te noemen zijn) weten we toch de stand tussen 330-340 vast te houden.

  Alhoewel ik absoluut geloof in technische analyse moet er naar mijn mening echt slecht nieuws in de wereld komen om uit dit patroon te geraken. Denk hierbij in mijn ogen naar het nieuws in en over Griekenland, Spanje of Ierland. Zou dus zomaar kunnen.

  Wat is volgens jou de indicatie dat we inderdaad met golf C starten/bezig zijn? Waar ligt de trigger?
  Groet,

 2. ook kun je een wig maken over de top van 2007 en de top van dit jaar 2010. De onderste lijn pak je vanaf de bodem in 2009 en 2010. Dat zie je bij de AEX,Dow en de SP500 en waarschijnlijk bij nog wel meer markets. Vond Marc faber op internet : zijn laatste voorspelling: oktober en november gaat de SP500 onder de 950 duiken.

 3. Kan me nog herinneren dat je zei dat september wel eens een glijbaan kon worden, we hebben de beste september maand sinds een jaar of 25 gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.