Hete augustusmaand op komst

Vandaag wordt de beursmaand juli afgesloten en doet augustus volgende week haar intrede. Een beladen maand breekt aan, waarbij significante topvorming hoge ogen gooit.

AEX

De AEX lijkt nog een opwaarts golfje nodig te hebben die elk moment kan starten. Vorige week gaf ik aan dat een dubbele top, gevoed door de fractal- vergelijking, rond 343 het meest fraai zou zijn. De recente top van 340.59 is met een marge van minder dan 1% natuurlijk ook gewoon in de prik.

De factor tijd en patroon laat echter nog ruimte voor hogere koersen vanaf vandaag en dus zal een nieuwe aanval op 343 geen verrassing zijn.

Ten aanzien van posities zou je kunnen overwegen die tijdelijk te sluiten en de winst binnen te harken. Afhankelijk van de beleggingshorizon doet u dat wel of niet. Ik besluit de posities open te laten. Een hedge kan overwogen worden door bijvoorbeeld een korte call te kopen. Mogelijkheden genoeg dus.

AEX 30 juli 2010
AEX 30 juli 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Aandelen kopen nu?

Als je zoals ik een negatieve outlook voor aandelenbeurzen heb, krijg je het emotioneel soms zwaar te verduren met aandelen die koopsignalen geven. Immers, wie gaat er nu kopen als de markten toppen?

Er zijn veel boeken over emotie geschreven en niet voor niets is de koopbereidheid van mensen pas het grootst als we dicht bij een top zijn. We ‘voelen’ ons dan namelijk gesterkt in de overtuiging dat het goed gaat. En dat klopt, want het ‘ging’ tot op heden ook goed.

Ik herinnerde me deze week nog de uitspraak van wijlen Theo Kraan, die me destijds bijna dagelijks vroeg wat ik van de markt vond. Na het antwoord, zong hij uit volle borst,  ‘Cees, er is geen stockmarket, but a market of stocks’.  Laat dit even doordringen, want er zit een belangrijke waarheid achter. Hoe zwak aandelenmarkten ook zijn, er zullen altijd winnaars zijn. Je moet ze echter wel vinden!

Neem bijvoorbeeld de uitbraak van de vogelgriep jaren geleden. Dit hield de markten behoorlijk in de greep, maar verschillende pharmaceuten die met een vaccin bezig waren, sprongen tientallen procenten omhoog.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Short AEX 337, koersdoel 250 / 220, stoploss 345 op slotbasis

Beleggingshorizon: drie tot zes maanden.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de beurzen? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

2 gedachten over “Hete augustusmaand op komst”

  1. Ik geloof ook dat er wat aan zit te komen …

    Misschien dat Kim Jong-Il nog op de valreep van juli de trigger geeft door het trouwfeest van de dochter van de Clintons de verKNALLEN.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.