Het wachten is op de uitbraak

U vindt hieronder de grafiek van de AEX Index op dagbasis. Deze index bevond zich in een dalend kanaal, waaruit hij begin december vorig jaar uitbrak. Er werd een pull back gevormd en deze werd afgesloten begin januari met een gap naar boven. Sindsdien is de index in een stijgende vlag gekomen.

TA AEX 14 januari 2013
TA AEX 14 januari 2013

Figuur 1.

Als alles zich volgens het boekje gaat voltrekken zal hij deze vlag een dezer dagen aan de bovenzijde verlaten. Het doel van de uitbraak laat zich berekenen op 365. Een vergelijkbaar klein consolidatiepatroon ziet men in alle beurzen. De Momentum Analyse onder in de figuur divergeert negatief. Hiermede staat Amsterdam niet alleen, maar dit negatieve signaal is niet overal te vinden. Wij tillen er dus niet zo erg aan. Het meest waarschijnlijke is dat de impact van deze divergentie reeds verwerkt is. Wij vinden in de andere indicatoren (waaronder ook de sentimentindicatoren) geen echte negatieve signalen. In Nederland zou men de Call/Put Ratio graag wat sterker willen zien, maar daarmede is al het negatieve wel genoemd. De week is overal positief en de maandgrafieken in Amerika tonen ook een veel beter beeld, maar alvorens zeker te kunnen zijn moet men uiteraard op het einde van de maand wachten. Al met al gaan wij ervan uit dat de uitbraak uit het consolidatiepatroontje niet lang meer op zich zal laten wachten. Voor het geval dat de beurs toch niet zou doen wat ervan verwacht wordt dan liggen de steunniveaus duidelijk op 339 tot 335 en van 322 tot 319.

De rente

Zowel de 3-maand Euribor als het effectieve rendement van 10-jarige Nederlandse staatsleningen heeft de stijging afgelopen week doorgezet. Met een stand van 1,79% ligt de laatste dicht bij de eerste hindernis op 1,84%. Als dit niveau bereikt wordt, wordt het tijd om serieus na te gaan denken over wat de rente gaat doen. De stijging van de afgelopen twee weken is dermate sterk dat het zeer goed mogelijk is dat de draai zich veel eerder gaat inzetten dan algemeen verwacht. Het zou iets moois zijn.

De US$ versus de €

De dollar heeft het niet vol kunnen houden en hij is opnieuw gedaald. 74 blijft zijn doel. Het ziet ernaar uit dat de stijging toch niet lang meer op zich zal laten wachten.

Overigen

Zowel de prijs van een troy ounce Goud als die van een vat Brentolie zitten nog steeds gevangen in een consolidatiepatroon. Er worden signalen gegeven dat we in de komende tijd van beide producten een stijging kunnen verwachten. Er is echter geen reden om aan te nemen dat ze hun horizontale kanaal gaan verlaten.

Onze Strategie

Wij wachten de uitbraak in vol vertrouwen af. De portefeuilles zijn goed gevuld. Wij zijn wel bezig alle obligatieposities aan een nauwkeurige screening te onderwerpen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

2 gedachten over “Het wachten is op de uitbraak”

  1. FD.vandaag: Het Vertrouwen Is Terug Op De Beurs. Volgens EPFR, een bedrijf dat geldstromen van beleggingsfondsen in kaart brengt, is er in de week tot 9 januari wereldwijd $22mrd aan nieuw geld toevertrouwd aan aandelenfondsen. Dat is het hoogste bedrag sinds september 2007. En daar begon bij mij een lichtje te branden. Wat weten we van september 2007 ? Dat was net voor de grote daling,de werldwijde crisis. Kostolany zei ook eens dat als Beleggingsfondsen zeer grote inkomsten hebben, is dat een teken dat de derde stijgingsfase haar einde nadert, en dat klopte precies met 2007.

  2. Beste Onno,

    Dat beleggers op het hoogste punt instappen is inderdaad een feit. En massale toestroom is een teken daarvan. Maar dit soort draaiingen hebben tijd nodig en ons commentaar is maar steeds voor een week vooruit bedoeld. En op de korte termijn is er nog geen sprake van vermoeidheid.

    Wie onze langere visie wil lezen moet De Technische Belegger opvragen bij Vladeracken (www.vladeracken.nl).

    Mvg,

    Gijsbrecht K. van Dommelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.