Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het nieuwe realisme

Weliswaar is de term nieuw realisme afkomstig uit de kunstwereld. Het was een stroming die eind jaren 50 begin jaren 60 is ontstaan en ging over de nieuwe zakelijkheid. De stukken uit de stroming zijn realistisch of naturalistisch en sociaal-kritisch. Zoals in de  maatschappij en politiek tijdens de zestiger jaren de roep om democratie steeds hoorbaarder werd. In mijn ogen zitten we op dit moment weer in een periode van nieuw realisme.

Een paar stappen terug

Tot 2000 is de term nieuwe economie regelmatig gebruikt. Het markeerde een tijdperk waarin de economische groei en de daaraan gekoppelde welvaart een nieuwe impuls zouden krijgen. Een soort vierde industriële revolutie.

Internet en alles wat met IT te maken had zou ons met grote stappen voorwaarts brengen. Sinds die tijd zijn de innovaties op dit terrein snel gegaan alleen de component welvaart is in een ander daglicht komen te staan. Na het knappen van de internetbubbel is veel welvaart verloren gegaan.

De periode 2003 tot 2007 is een periode geweest waarin groei en welvaart werd ontleend aan overmatige kredietverstrekking. In deze periode was vrijwel alles geoorloofd, hypotheken aan mensen die het niet kunnen betalen, gretige bankiers met een belangrijke focus op korte termijn winst in plaats van lange termijn groei.

Het idee was geboren dat risico een constante en beheersbaar factor was geworden. Bankieren zonder grenzen. Helaas waren die grenzen er wel en dat is pijnlijk duidelijk geworden.

Nieuw realisme

De nieuwe realiteit is er een van onzekerheden, economische modellen werken kennelijk niet naar behoren. De modellen die aangaven dat risico en groei kwantificeerbaar waren, zijn voor een belangrijk deel  naar de prullenbak verwezen. De knappe econometristen die dachten alles in kaart te kunnen brengen lopen doelloos rond.

Het nieuwe realisme is ook dat we tot de conclusie zijn gekomen dat groei en welvaart geen verworven recht is en  dat  door globalisering andere werelddelen een stuk van onze welvaart zullen opeisen. Dat zal voor ons allemaal consequenties hebben ook op het gebied van beleggen.

Gekochte groei

De economische groei die ons hopelijk in 2010 weer ten deel gaat vallen, zal voor een belangrijk deel voortkomen uit de overheidsstimuleringen. Het prijskaartje hiervan zal worden doorgeschoven naar de toekomst.

De hoop is erop gevestigd dat deze maatregelen zullen leiden tot een meer duurzame groei met een meer stabiel karakter waarbij de overheid meer greep krijgt op het hele proces, zij is degene die betaald en heeft het daarom voor het zeggen.

Hier komt het samen

Hier komen een aantal zaken samen in mijn ogen:

–       Een overheid die meer macht naar zich toetrekt, de markt is kennelijk niet in staat om het probleem op te lossen.

–    Globalisering: een deel van onze welvaart zullen we aan andere delen in de wereld af moeten staan.

–       Een haperende motor achter de groei van de laatste jaren, het banksysteem en de financiële innovaties.

Voor mij redenen om het hosanna gevoel een beetje te temperen.

De beurs

Het nieuwe realisme zal ook zijn invloed hebben op de beurs, in mijn ogen zal het verloop van de koersen veel grilliger zijn. Voor buy and hold is dan geen plaats meer, hit and run is de remedie.

Op dit moment is er waarschijnlijk een kleine correctie in ontwikkeling tot 302-305. Een laatste stijging tot 316-322 zal in dat geval de opleving vanaf 241 af kunnen ronden.

Technische analyse van de AEX op 22 september 2009 (op basis van Elliot Wave) doelen voor een correctie
Technische analyse van de AEX op 22 september 2009 (op basis van Elliot Wave) doelen voor een correctie

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Vanwege de structuur van de stijging (wig vorm) kunnen we daaruit de conclusie trekken dat er vervolgens een redelijke daling verwacht mag worden, als correctie over de stijging sinds maart van dit jaar.

Volgens het EPW (Elliott Wave Principle) kunnen we dan terug naar het begin van deze wig en dat is 241. Dus indien er na een daling tot 303-305 nog een stijging tot 316-322 volgt, is dat een voor mij een belangrijke reden om in de portefeuille aanpassingen door te voeren en niet eerder want de trend is nog steeds naar boven gericht.

Conclusie

Een kleine daling tot 302-305 kan voldoende zijn om nog een laatste stijging in te zetten tot globaal 320. Daarmee is in mijn ogen de stijging vanaf 241 compleet. Vervolgens is er een correctie te verwachten over de stijging vanaf 194 (maart bodem). Een daling tot 240 is dan mogelijk.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *