Het is nog niet afgelopen

Griekenland fungeerde dan toch weer als trigger. Het was ook te mooi om waar te zijn om te denken dat de Grieken plotseling hun zo verfoeide gewoontes zouden hebben afgeworpen. Op woensdag zette de markt zijn daling in en gehoorzaamde daarmede aan de voorspelling van een correctie, die reeds gedurende enkele weken herhaald was. Op vrijdag viel de AEX Index uit zijn stijgende wedge. Er lijken nog meer zwarte candles te volgen. Wij laten u hieronder opnieuw de dagchart van de AEX Index zien.

TA AEX 13 februari 2012
TA AEX 13 februari 2012

Figuur 1.

De notering, afgelopen vrijdag, onder de stijgende onderzijde van de wedge hoeft niet definitief te zijn. Zolang de bevestiging uitblijft kan het een valse uitbraak blijken te zijn. Maandag al zou deze bevestiging er moeten komen. Waarschuwingen voor deze correctie vond en vindt men allerwegen, in alle indicatoren en op alle markten. In de figuur hierboven ziet u dat het al de derde top is die niet meer geconfirmeerd wordt door de Momentum Analyse.

Het volume dat tijdens de vorming van de wedge eerst nog steeg is in een tweede stadium gaan dalen en stijgt opnieuw nu de markt in zwaarder weer komt. De laatste drie dagen, zo kunt u duidelijk zien steeg het volume terwijl de AEX Index iedere dag een lager slot neerzette. De doelstelling van de uitraak uit de wedge ligt ergens rond 300. Maar voorlopig liggen er eerst nog de steunniveau’s van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (dat nu rond 310 ligt) en een oude bodem op 305, die moeten worden gebroken alvorens dit doel reëel wordt.

De Week

Onze zorg komt voort uit de weekgrafieken. In de meeste markten werd een daling ingezet in de indicatoren. Er is ook vaak sprake van negatieve divergentie. Maar de weekgrafieken zijn (nog) niet unaniem. Iedere correctiefase draagt het gevaar in zich dat deze zich zal ontpoppen in een forse daling. Omdat de weekgrafieken negatief lijken te gaan worden is dat gevaar op dit moment wel degelijk aanwezig.

De Maand

De maand fungeert op dit moment als de paraplu die ons tegen regen moet beschermen. Alles is daar nog positief en dat stelt ons voorlopig gerust. Volgende week zal de iets verdere toekomst misschien  duidelijker zijn.

De Rente

Een poging tot uitbraak tot boven het 2,26% niveau lijkt te zijn mislukt. Inmiddels is er negatieve divergentie ontstaan in het dagplaatje, maar de andere (hogere) timeframes blijven onverminderd positief. Er blijft te veel liquiditeit in de markt en dit feit heeft een drukkend effect op de rentestand. Een correctie kan dus nog wel even aanhouden, maar daarna zal de stijging toch weer worden hervat. De 3-maands Euribor blijft dalen hetgeen een ongemakkelijk gevoel geeft ten aanzien van de economische ontwikkelingen.

De Prijs van een vat Brentolie

Er zijn aanwijzingen dat de olieprijs een voorlopige top gezet heeft. De bovenkant van het horizontale kanaal werd bereikt. Nu zal er een consolidatiefase intreden met een mogelijke daling tot US$106 per vat en misschien wel, maar dat verwachten wij op dit moment niet, een daling tot US$100.

Het Goud

De goudprijs is aan het corrigeren. Op US$1.650 komt hij steun tegen. Er is, zoals bij de AEX Index het geval is geen paraplu. De maand is dalende en men moet deze dus meer als een molensteen beschouwen.

De Amerikaanse $ versus €

Het beeld van de dollar wordt sterker. Er verschijnen koopsignalen (zie de Slowed Stochastics bijvoorbeeld, maar dit is niet de enige) en positieve divergenties. De weekgrafieken laten nog een daling zien. Blijkbaar is het herstel, als daarvan nu al gesproken mag worden, nog te pril. De maandgrafieken blijven onverminderd positief. 

Onze Strategie

De portefeuilles die daarvoor in aanmerking komen zijn afgedekt. Voor het overige blijven wij op het vinkentouw zitten.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-02-12): 320,09

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

7 gedachten over “Het is nog niet afgelopen”

 1. Beste Karel,

  De molensteen is eenvoudig, wij bedoelen daarmee het “hogere timeframe”. Als de beurs positief is op de korte temijn maar negatief op de lange termijn, dan is deze laatste een molensteen voor de eerste. Immers, de lange termijn is bepalend, niet de korte termijn.

  En voor wat het goud betreft, het is al enige tijd geleden dat er een top is gezet die tot op heden nog niet is uitgenomen. Per saldo is sindsdien het goud in prijs gezakt. Dat mag een correctie zijn, maar het neemt niet weg dat de prijs gedaald is. Ik zal overigens de eerste zijn die u gelijk zal geven als u denkt dat per saldo eht goud in een uptrend zit die nog niet ten einde is, maar binnen die uptrend is de keors momenteel inderdaad aan het dalen / corrigeren.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

  1. Mijn probleem met uw stelling is dat ik goud koop in euro’s. Vanuit de euro gezien schurkt de koers tegen de top van september aan en is zeker bezig zijn uptrend te hervatten. De molensteen lijkt eerder een heliumballon.

 2. Mijn grafiek gaf 1342 op 12 september (1355 op 9 september), net zoals trouwens de laatste link, die u opgeeft. En inderdaad is het zo, dat die nog niet is uitgenomen. Het gaat m.i. meer om de koers van de dollar t.o.v. de euro. En dat we nu zo’n 3% onder de top staan is in mijn ogen nu niet bepaald erg bijzonder. Het lijkt er eerder op dat er juist kracht verzameld wordt voor een uitbraak boven de die top. En die kon in euro’s wel eens veel sneller gaan dan in dollars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.