Het glas half vol of half leeg?

Dat is op dit moment het dilemma waar ik voor sta. Hoewel het stijgingspotentieel voldoende groot is signaleer ik bijvoorbeeld in de S&P 500 en de Dow Jones een patroon dat duidt op een naderende correctie. Een normale correctie op de stijging van de afgelopen weken kan met gemak tot een daling leiden van ongeveer 10 %.

Aan de andere kant zijn dergelijke patronen in het verleden ook aanleiding geweest voor een versnelling. Met een versnelling doel ik in dit geval op het voorbeeld van een bal die met kracht onder water gehouden wordt, als deze neerwaartse kracht weg valt dan springt de bal naar boven, voor de beurs werkt dat niet anders. Belangrijk verschil is dat de druk op de bal zichtbaar is. Hoe dienen we hier mee om te gaan, zeker als we in ogenschouw nemen dat de herstelrally nog maar een paar weken oud is, terwijl de daling ruim 1,5 jaar in beslag heeft genomen.

Money Management

Money Management is hierop het antwoord. Door het hanteren van een stop-loss beschermt u opgelopen winsten of kapt u verliezen voortijdig af.. Loopt de koers verder op dan blijft u gewoon zitten, zet de markt echter een daling in, dan slaan winstgevende posities niet om in verlies.

Technische analyse van de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500-index
Technische analyse van de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500-index

Voor de S&P 500 hanteren we een stop-loss van 820 en voor de AEX leggen we deze stop- loss op 230.

Technische analyse van de AEX-index op 14 april 2009
Technische analyse van de AEX-index op 14 april 2009

Met ander woorden: daalt de AEX onder 230 dan dient u posities te reduceren. In dat geval is een correctie over de stijging vanaf 194 te verwachten, met koersdoelen van 220 en 212.

Stop loss, geen  buy and hold

Dit heeft alles te maken met risico´s en vooral het beperken daarvan. Hoewel er op technische gronden veel argumenten zijn aan te dragen die aangeven dat er een aanzienlijke rally is gestart begin maart, is er op dit moment nog geen zekerheid te verschaffen of deze rally nu meteen doorzet of dat er eerst nog een correctie komt. We moeten ons realiseren dat er sinds eind 2007 op de beurs andere spelregels gelden dan voorheen Dit maakt het noodzakelijk een ander beleggingsbeleid te voeren waarbij risico- beperking een belangrijk onderdeel vormt.

Met ander woorden: kansen benutten en risico´s beperken. Daarmee lopen we het risico om potentiële winsten voor een deel mis te lopen maar het voordeel is dat dalingsrisico´s tot een minimum worden beperkt. En dat heeft de afgelopen tijd geen windeieren gelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.