Het einde in zicht

Onze conclusies deze week zijn dezelfde als vorige week. Overal zijn de afstanden tussen de koersen en hun gemiddeldes overdreven groot geworden. Dit vraagt om een herstel. Tegelijkertijd ziet men dat de koersen van de indexen overal tegen de bovenste grens (of soms daar al buiten) van hun Keltner channels of Bollinger bands zijn gekomen. Maar opvallend genoeg zijn de dag- en weekindicatoren niet overal overbought. De AEX Index ligt nog 6 punten verwijderd van zijn top uit begin 2011. De grote wereldindexen hebben allemaal hun voorgaande All-Time-High overschreden, zodat er geen obstakels uit voorgaande toppen voor hen liggen.

TA AEX 20 mei 2013
TA AEX 20 mei 2013

 

De daggrafiek van de AEX Index, die wij hierboven tonen, moge wat ingewikkeld lijken, maar met enige moeite ziet men zeer duidelijk wat er aan de hand is. De koers is aan de bovenzijde van een gelijkbenige driehoek uitgebroken. Het doel dat hieruit berekend kan worden ligt op 375. De weerstand die uitgaat van de voorgaande top ligt op 374 (nog 6 punten te gaan!!!). Tegelijkertijd werd de bovenzijde van de Keltner channel bereikt (de beide groene lijnen in de grafiek waarbinnen de koers zich beweegt). De koers ligt 5% boven zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde, hetgeen flink is. De Momentum Analyse divergeert negatief en dat doet hij al sinds de inzet van de gelijkbenige driehoek, hetgeen overigens normaal is, maar de implicaties van de negatieve divergentie blijven overeind. Het opvallende is dat de Moman nog stijgt. Ook de Slowed Stochastics is nog niet negatief. Onze conclusie is dat de beurs op haar tanden loopt. Een reactie kan zich iedere dag inzetten, maar gezien de vele liquiditeiten in de markt zou dat ook nog wel een weekje kunnen duren.

In de grafiek zijn duidelijke steunniveaus herkenbaar. In eerste instantie is er het gebied van 358 tot 356, op welke hoogte enige voorgaande toppen steun zullen geven. Daarbinnen ligt ook de Average True Range (de donkerblauwe lijn uit de Keltnerchannel). Een volgende steun ligt rond 362, de onderzijde van de Keltnerchannel en daarna volgt het MA50 rond 352. Tot slot volgt er nog het 150 MA op 344. In eerste instantie gingen wij ervan uit dat de afstand tot de top op 374 in twee opwaartse bewegingen zou worden afgelegd. De grote liquiditeit, die in de markten gepompt werd en wordt is de onbetwiste oorzaak van de voortdurende hausse. Deze liquiditeitovervloed is er nog steeds. Men mag daarom niet verwachten dat de reactie diep zal reiken. De reactie zal echter ongetwijfeld komen, maar wij houden het erop dat MA50 niet genomen zal worden. Er is in de onderstroom ook geen enkele aanwijzing te vinden dat er met een grotere daling rekening moet worden gehouden. De komende week staat in de statistieken als een zeer positieve week bekend. Het overbekende mei-effect (“Go away in May”) is inmiddels door de statistiek achterhaald. Het is de maand juni waarin normaliter de slappe periode zich inzet. 

Onze conclusies:
Korte termijn: overbought, reactie op komst
Middellange termijn: positief
Lange termijn: positief maar raakt overbought
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-05-20: 368,08)

De Rente

De rente zit nog steeds in een bodem patroon. Het meest waarschijnlijke op dit moment is, dat dit patroon de vorm aan gaat nemen van een omgekeerde Kop/Schouderformatie, een bodempatroon. Maar voor een wezenlijke verandering is er tijd nodig. Het zal niet van vandaag of morgen zijn dat deze formatie definitief wordt. Geduld is een schone zaak, maar op iets langere termijn zal deze beloond worden met een hogere rente. De blik moet op dit moment gericht zijn op 1,94% voor het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen.

De Amerikaanse US$ versus de €

De dollar is nog steeds op weg naar 78,4. De barricade opgeworpen door het 200-daags voortschrijdend Gemiddelde is inmiddels geslecht. De weg naar 78,4 ligt daarmee open.

De Prijs van een troy ounce Goud

Er zijn nog geen lichtpuntjes te onderscheiden in de grafieken van de prijs van het goud. Alles wijst er op dat het nog niet gedaan is met de daling, zij het dat inmiddels een deel van de daling gecompenseerd wordt door de stijgende $-koers.

De Prijs van een vat Brentolie

Inderdaad is de prijs van een vat Brentolie tegen de weerstand van US$105 blijven liggen. Maar wij zien hem toch nog een stapje hoger komen. De totale tendens is echter negatief.

Strategie

In de komende week zullen wij de portefeuilles gaan verkleinen.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

2 gedachten over “Het einde in zicht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.