Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Microsoft net een obligatie?

Microsoft is het laatste decennia ontzettend afgewaardeerd, vooral door de introductie van producten die achterbleven bij de rest van de markt. Daar bovenop is Microsoft er slechts mondjesmaat in geslaagd mee kunnen profiteren van de groei van het mobiele telefoniegebruik. Als klap op de vuurpijl blijft de pc-markt krimpen.

Naar mijn mening wordt Microsoft enigszins onderschat. Microsoft blijft een zeer grote speler in softwaremarkt, denk maar aan het gebruik van Microsoft Office en Windows (ook voor smartphones).

De laatste weken kwam veel naar buiten over het klaarblijkelijke falen van Windows 8. Microsofts nieuwe systeem wordt vergeleken met de grootste misser van Coca-Cola in 1985: het vervangen van merknaam Coca-Cola door de naam (The New) Coke. Ook hier gold het principe; ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’.

Weinig introducties van nieuwe Windows systemen werden met gejuich ontvangen, sterker nog, eigenlijk geen één. Zelfs Windows XP, dat uiteindelijk een van de meest succesvolle versies werd, kende in het eerste jaar na introductie tegenvallende verkopen. Hoe het ook zij, Microsoft heeft besloten de eer aan zichzelf te houden en aan het eind van het jaar met een nieuwe update te komen, die oorspronkelijke Windows kenmerken bevat.

Al lijkt Windows 8 versie geen doorslaand succes, Windows blijft de markt voor computerbesturingssystemen domineren. Zo hebben ze nog steeds een marktaandeel van 91,9 procent. Het besturingssysteem wordt sinds Windows 8 ook steeds meer geïntegreerd met andere Windows services als Skype, Office 365 en SkyDrive (een cloud service) en ook de verkoop van het oudere besturingssysteem Windows 7 blijft groeien.

Het afgelopen kwartaal verkocht Microsoft zo’n 900.000 eigen tablets. Daarnaast hebben onder andere Samsung en Acer aangegeven Windows 8 in sommige van hun tablets te verkiezen boven Android. Deze invoering van Windows 8 heeft tot een verviervoudiging van het marktaandeel in deze producten geleid. Microsofts marktaandeel bedraagt nu zo’n 7,5 procent. Wanneer ook het Microsoft Officepakket op deze tablets zou gaan kunnen draaien, wordt een nog verdere toename van het marktaandeel verwacht.

De verkopen van de Windows Phone zijn het afgelopen kwartaal verdubbeld, al is het nog steeds geen vergelijking met de telefoons van Samsung en Apple. Daarnaast zijn er geruchten over een smartwatch die in de maak zou zijn.

Komende week komt de Next Generation XBOX console uit. Deze spelcomputer voert de Amerikaanse verkoopranglijst aan. Naar verwachting zal de nieuwe XBOX het qua verkopen aanzienlijk beter doen qua verkopen dan de consoles van concurrenten als Sony (Playstation 4) en Nintendo (Wii).

Al met al zijn er bij Microsoft veel verschillende activiteiten om hun marktpositie te behouden en in andere delen te verbeteren. Daarom zal Microsoft naar mijn mening de komende jaren een zeer belangrijke speler blijven.

Microsoft als bedrijf heeft een zeer sterke balans, een aantrekkelijke koers winstverhouding van 10 en een goed dividendrendement van 3,3 procent. Hoewel het bedrijf in de tech-sector actief is, is het zeker geen speculatief aandeel dat sterk op en neer beweegt, integendeel. De kredietwaardigheid wordt hoger ingeschat dan die van de Amerikaanse overheid. Nu wil het toeval nu, dat Microsoft eind april aangaf weer schuldpapieren te gaan uitgeven, tegen rentepercentages die op record laagtes staan. Deze obligaties hebben een AAA rating en worden geprijsd op 1,04% voor een looptijd van 5 jaar. Het heeft dus qua rendement niet heel veel zin deze obligaties te kopen. De aandelen zijn daarentegen aantrekkelijker.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben mogelijk Microsoft in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *