Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gevaarlijke parallel op de beurs

Steeds meer particuliere beleggers stappen in de aandelenmarkt. Het geld stroomt voornamelijk naar technologieaandelen, waar de koersen blijven stijgen. Dat gebeurde eerder tijdens de Dotcom-zeepbel- en eindigde niet goed.De Amerikaanse technologiebeursgraadmeter Nasdaq 100 bereikte een nieuw record en steeg boven de 10.300 punten, terwijl de Dow Jones en de S&P 500 nog in consolidatie zijn.

Tesla-aandelen gaan door het dak

En als het meest prominente voorbeeld hiervan en dat we momenteel in een overdrijving zijn die vergelijkbaar is met die van het verleden, is dat Tesla : “ Het aandeel van de fabrikant van elektrische auto’s steeg tot meer dan $ 1.100 en bereikte daarmee een marktwaarde van ongeveer $ 210 miljard. Tesla is nu de autofabrikant met ’s werelds hoogste marktwaarde. In het eerste kwartaal van 2020 behaalde het bedrijf een winst van $ 16 miljoen op een omzet van $ 5,99 miljard. En Tesla verkocht vorig jaar iets minder dan 370.000 voertuigen, terwijl Toyota meer dan 10 miljoen voertuigen verkocht en nog steeds slechts de tweede plaats inneemt met zijn marktwaarde.

Dotcom-zeepbel

Velen zullen zich de tijd van de Dotcom-zeepbel slechts vaag herinneren, het is immers alweer 20 jaar geleden. De Nasdaq 100 stond op 16 juli 1996 slechts op 572 punten. (Je zou nauwelijks kunnen geloven gezien het niveau van gisteren in de tussentijd 10.572 punten – precies 10.000 punten meer.) Maar na slechts twee jaar was hij al gestegen naar 1.485 punten, d.w.z. met ongeveer 900 punten of 160 procent.

160 procent in slechts twee jaar is zonder twijfel een waanzinnige stijging voor een aandelenindex! Op dit moment begonnen ervaren analisten en speculanten de markt al als overgewaardeerd te omschrijven.

Maar de golf zette door en de overdrijving werd het programma van een ontketende markt. Na een seizoensinvloeiende consolidatie van zomer tot herfst 1998, steeg de Nasdaq 100 in slechts drie maanden met bijna 1.100 punten of 100 procent van 1.056 naar 2.152 punten.

1100 punten of 100 procent en dus een verdubbeling in slechts drie maanden! Destijds beschreef elke redelijk redelijke analist deze ontwikkeling als “helemaal gek”. Daarom verlieten veel institutionele beleggers begin 1999 de markt.

Kleine beleggers kochten hun te dure aandelen bij de professionals

Aangetrokken door de (media) berichten over de hoge winsten van de afgelopen jaren, maanden, weken of zelfs dagen, stroomden steeds meer van deze onervaren kleine investeerders de markt op en kochten de toch al absurd hooggewaardeerde aandelen. En dit verklaart wat er volgde: Begin juni 1999 ontbrandde de markt destijds in de volgende en laatste fase van de zeepbel.

De totale overdrijving

Na de toch al ongelooflijk sterke stijging ging de markt uit de bol. De stijging, die toen de “huisvrouwen-rally” werd genoemd, overtrof alles. Van juni 1999 tot maart 2000 steeg de markt met een ongelooflijke 2.857 punten of iets minder dan 150 procent tot 4.816 punten en ging daardoor volledig overdrijven, vooral omdat de opwaartse beweging vanaf oktober 1999 opnieuw aanzienlijk versnelde en de daadwerkelijke stijging slechts een paar was Duurde maanden (5).

De euforische stemming van particuliere beleggers bereikte het kookpunt. Er waren nauwelijks kritische stemmen meer of niemand luisterde ernaar (zie ons verhaal) . Als je je echter realiseert dat de Nasdaq100 in iets minder dan vier jaar (juli 1996 tot maart 2000) met 741,96 procent is gestegen, wordt al snel duidelijk dat het zo niet verder kan. De zeepbel barstte.

De onderstaande grafiek toont het verloop van de Nasdaq 100 van 1996 tot 2000 (rood) en de huidige ontwikkeling (zwart). (De rode koers van de prijs is naar rechts en naar beneden verschoven zodat je de parallellen beter kunt zien.) De overeenkomst is meer dan verbluffend, vooral als je de inzinking van Corona weglaat. Deze vergelijking is dus een indicatie dat we waarschijnlijk weer dicht bij een cruciaal hoogtepunt zullen zijn.

Bron: Focus Online

Geld verdienen in elke markt

Terwijl de meeste portefeuilles onder water staan boeken wij dit jaar een rendement van liefst 30%. Dat komt omdat zowel op een stijging als een daling van de markt kunnen inspelen. Hoe dat kan kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Gevaarlijke parallel op de beurs”

  1. Avatar

    Tesla is nog wel de moeite waard, waar technisch gezien $2000 binnen handbereik ligt, maar indexen zelf kun je maar beter links laten liggen tenzij dat opgelost wordt met een short. Maar een belegger is niet zo van het short gaan…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *