Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geduld: een schone zaak

Opnieuw werd een non-week beëindigd. De AEX daalde licht van 369,76 naar 368,31. In andere markten was het niet beter of slechter, tenminste wanneer men niet over het Verre Oosten spreekt. Japan toonde afgelopen vrijdag een desastreuze dag. Inmiddels is overal de overbought positie aanzienlijk verminderd, maar omdat de koersen niet werkelijk daalden liggen de gemiddeldes nog steeds te ver af van de werkelijkheid. Alleen een echte daling kan dit recht trekken, maar een dergelijke afstand eist geen correctie op de korte termijn, zo’n correctie kan nog even op zich laten wachten. Wij laten u hieronder de weekgrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX 29 juli 2013
TA AEX 29 juli 2013

Figuur 1.

Na vier witte candles verscheen er dus een kleine zwarte. Het ziet er niet naar uit dat dit een negatief candle patroon gaat opleveren. Maar de eerdere top op 373,31 werd met 373,13 net niet gebroken. Dit moet wel gebeuren, want een tweede zwarte candle bevestigt een lagere top. En gezien het feit dat de laatste bodem lager lag dan zijn voorganger betekent dit dat de week in een baisse is gekomen. Het spant dus. In de indicatoren vindt men echter (nog) geen aanwijzingen, dat de markt in problemen aan het komen is. En dat betekent eigenlijk dat de AEX Index in de komende week (misschien weken als er nog langer geaarzeld wordt) de top gaat breken. Daarmede zouden de kansen aanzienlijk verbeteren. Toch gaan wij er vanuit dat een correctie in aantocht is. Men vindt deze ook aangekondigd in het gedrag van het Volume. De omzetten blijven sinds de bodem van juni 2012 achter bij de stijgende koerslijn. Zoiets kan lang duren maar het vertaalt zich altijd in een flinke en/of langdurige daling van de markt (volgende week zullen wij hier iets ruimer aandacht aan gaan besteden in onze Technische Belegger). Een nieuwe top lijkt mogelijk, omdat deze in Amerika reeds werd gezet. Het probleem is Duitsland want daar is de markt wat achtergebleven, maar gelukkig is daar geen sprake van een lagere bodem. Al met al zijn wij dus nog niet pessimistisch maar een duidelijke correctie zit wel degelijk in de pan en dan moet u denken aan september of oktober waarin het onvermijdelijke toch gaat gebeuren. Alle timeframes die wij gebruiken voor deze blog zijn op dit moment positief, maar als de markt op kortere termijn gaat draaien raken ze allemaal in een patroon van negatieve divergentie, hetgeen opnieuw een waarschuwing is voor een dalende beurs op iets langere termijn.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-07-29: 368,31)
Onze conclusies:
Korte termijn: correctie
Middellange termijn: positief
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen.

Rente

De steun op 1,94% heeft zich in de afgelopen week goed gehouden. Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen onderbrak zijn daling op dit niveau en heeft nu de stijgende lijn weer opgepakt. Het is echter niet duidelijk of deze stijging echt zal doorzetten. Dit vormt de reden voor ons om te veronderstellen, dat de rente zich in een trading gebied gaat nestelen. Ook in de Verenigde Staten ziet men het begin van een consolidatie fase.

De Amerikaanse $ versus de €

De daling van de Dollar is nog niet tot staan gebracht. De eerstvolgende steun vindt men op 74,54. Op dat niveau kan er haring of kuit verkregen worden. Het is dus nog even afwachten met het geven van een mening.

De Prijs van een troy ounce Goud

Zoals wij eerder schreven verschijnen er lichtpunten in de ontwikkeling van de prijs van een troy ounce Goud. Maar er is nog geen enkele doorbraak en derhalve kan men alleen maar spreken van een bodemproces. Zolang er geen doorbraak te bespeuren valt is het verstanding van het goud af te blijven.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is verder aan het afglijden. Het ziet er niet naar uit dat in deze dalende tendens eerstdaags verandering komt. Mooi voor de autobezitters maar slecht voor de hen die in Koninklijke Olie geloven.

Onze Strategie

Wij blijven voorzichtig. Van een komende stijging zullen wij in ieder geval gebruik maken om de exposure verminderen.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *