Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Einde recessie dus kopen?

Als het 8 uur-journaal eerder deze week begint met het feit dat Nederland uit de recessie is, is dit voor mij een alarmbel qua sentiment in de markten. Net als covers op glossy magazines die een grote stier afbeelden met als slogan ’the bull is back’ ook sentiment aangeven.

Deze vorm van hersenspoeling, sorry voor mijn interpretatie, is goed om de mensheid weer te doen geloven in een positieve toekomst en vooral, om geld uit te geven, zodat de economie echt gaat groeien, want daar ontbreekt het nog wel aan, althans in Nederland met een schamele 0.1% in het 3e kwartaal.

Natuurlijk zijn de cijfers onderbouwend anders zou dit nieuws echt nergens op slaan, maar zal de media er ook echt in slagen de mensen te bewegen meer geld uit te gaan geven? Ik vrees dat zolang er velen onzeker zijn over hun financiële toekomst (behoud of vinden van baan) eerder geneigd zullen zijn op te potten, schulden af te lossen en reserves te kweken voor onzekere, lees slechtere tijden.

Het is het zoveelste initiatief om ‘ons’ te bewegen geld in de economie te pompen en zo meer inflatie te kweken zodat de schulden vanzelf verdampen. Wat een ideaalbeeld!

Het ziet er echter meer naar uit dat we het voorbeeld van Japan zullen volgen waar al decennialang deflatie de hoofdrol opeist. En ook daar is al het mogelijke gedaan mensen meer te laten consumeren. Deze opzet mislukte waardoor producten telkens goedkoper werden, wat vervolgens opnieuw uitstel van kopen betekend, want ja, het wordt steeds goedkoper! Het grappige is dat je dat hier ook ziet. Prijzenoorlogen in supermarkten, auto’s die je bijna gratis meekrijgt zonder financiering, keukens met 50% korting, etc. Dit zijn geen positieve signalen van fabrikanten, die raken de spullen niet aan de straatstenen kwijt en dat op zijn beurt kost weer banen, waarmee de neerwaartse spiraal weer wordt versterkt.

Het zijn zowaar lastige tijden, want wat moet er nu gebeuren om het consumentenvertrouwen structureel nieuw leven in te blazen? Het antwoord weet ik ook niet, ik houd het er maar op dat de bankensector alsook de politiek maar eens echt schoon schip moet maken in plaats van pappen en nathouden en met vingertjes wijzen. Welnu, als de aanstaande cyclus correct is, gebeurt dat vanzelf ;-).

Zoals de natuur een zelfherstellend vermogen heeft, zo zal de crisis ook vanzelf weer verdwijnen. Wanneer? Wat mij betreft op z’n vroegst in 2018 en niet in 2013 zoals we nu moeten geloven.

S&P 5

De S&P 500 blijft maar stijgen en is op dit moment zelfs sterker dan verwacht. Gelet op de vierkanten die de verhouding prijs en tijd aangeven is de prijs nu dus hoger dan verwacht, maar qua tijd is er nog ruimte tot en met de 1e week van december. Dat wil niet zeggen dat we dus stijgen tot die tijd, maar uitsluiten mag je het ook niet. Persoonlijk denk ik dat we elk moment al mogen rekenen op een turnaround maar bewijs is er nog niet.

Belangrijk voor het bepalen van deze stijgingsgolf (bull- of bearbeweging?) is de afname van volumes tijdens de stijging ofwel, de stijging wordt niet breed gedragen en dat maakt dat deze stijging naar mijn bescheiden mening niet tot een echte bullmarkt gerekend mag worden.

Maar hoezeer de technische condities inclusief sentiment (bullish blijkens sentimentbarometers) ook mogen zijn, nu zwaar inspelen op deze stijging is volgens mij gelijk aan Russische roulette, maar dan met de kamer vol kogels.

TA S&P 16 november 2013
TA S&P 16 november 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Randstad versus AEX

De RS blijft positief, doch vlakt wat af. Hoe het ook zij, er is geen signaal dat een berenscenario nu ondersteunt. Randstad heeft wel een 1-maandscyclus opwaarts afgerond nu, dus neerwaartse krachten komende week zouden mij niet verbazen.

Randstad versus AEX 16 november 2013
Randstad versus AEX 16 november 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

De AEX heeft recent een waarschuwingscandle geplaatst bij weerstand, die waarde krijgt indien de AEX onder 388 duikt.

TA AEX 16 november 2013
TA AEX 16 november 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Qua tijd mag de S&P nog tijd rekken in een opwaarts scenario, maar qua patroon moeten we rekening houden met een overshoot opwaarts nu. De a,b,c,d en e maken waarschijnlijk deel uit van een eindigend patroon waarbij de e een opwaartse break realiseert…..en vervolgens vliegensvlug met kracht ongedaan maakt. Of het dit gaat worden, ik weet het niet, maar houd er rekening mee. Het sentiment is er rijp voor in ieder geval.

Happy trading!

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Einde recessie dus kopen?”

  1. Avatar

    Waarom zal je eigenlijk nu kopen op de aandelenbeurs, dat is inderdaad Russische roulette. Een recessie is iets economisch, en heeft geen enkele relatie tot een aandelenbeurs.
    Nee, wacht nog maar even met kopen, de setup waar je als belegger op hoopt staat in de startblokken, EW gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *