Eerste deel correctie AEX bijna compleet

In de meeste markten is er een vrijwel complete dalingsbeweging waar te nemen, een herstel over de daling vanaf 11 januari jl. is dan ook te verwachten, fase één van de correctie lijkt daarmee vrijwel voltooid. Maar dan. Vandaag een verwachting over het verloop van de AEX voor de komende weken.

Fase één

Een correctie bestaat in de meeste gevallen uit twee dalingen afgewisseld met een tussentijds herstel, een zogenaamde ABC correctie. De eerste dalingsfase is veelal moeizaam, de markt moet nog wennen aan het idee dat er een draai heeft plaatsgevonden en de belegger is bereid om tegen lagere prijzen weer in te stappen. Hierdoor zien we vaak in een eerste dalingsfase, na enkele fikse dalingen, heftige stijgingen.

Technische analyse AEX (1e fase correctie) op 2 februari 2010 Elliot Wave
Technische analyse AEX (1e fase correctie) op 2 februari 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Zodra de eerste fase van daling compleet is, is een herstel over de daling te verwachten die meestal 50% tot ruim 61% van de daling goed maakt. Voor de AEX komen deze percentages overeen met de volgende punten een 50% herstel levert een stand op van 334,75 en een herstel van 61,8% zou de AEX naar een stand van 337,30 moeten voeren, ervan uitgaande dat de bodem is gezet op 323,95.

Fase twee

Na een correctie tot bovengenoemde punten staat dalingfase twee op de agenda, voor een belegger is het dan zaak om het herstel aan te grijpen om posities af te bouwen of bescherming te zoeken in de vorm van putopties of andere derivaten. Voor de trader is het zaak om short posities op te bouwen. De daling die komt na de herstelfase is veelal krachtiger, dan de eerste dalingsfase, hierin is geld te verdienen.

Tweede fase correctie AEX
Tweede fase correctie AEX

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wat betreft de omvang van deze fase kan ik stellen dat deze in verhouding staat tot de eerste daling. Deze was 21,61 punten tot nu toe, vaak zien we dat golf C een verhouding heeft van 1,618 * A. Voor de AEX komt dit overeen met een daling tot ongeveer 300.

Op het moment dat de beleggers massaal op de verkoopknop drukken dan is een 2,618 verhouding niet ongebruikelijk wat neerkomt op een daling tot ongeveer 278.

Conclusie

De meeste markten hebben het kopje laten hangen en de correctie is in volle gang waarbij mijn verwachting is dat de komende dagen de markten voor een kort herstel wat kunnen opveren. Voor beleggers een goede mogelijkheid posities af te bouwen dan wel bescherming te zoeken in de vorm van put-opties of andere derivaten. Voor de trader is het zaak om van dit hestel gebruik te maken om short-posities op te bouwen.

Fase twee van de correctie is in de meeste gevallen zeer lucratief voor short posities omdat deze bewegingen in de meeste gevallen redelijk krachtig zijn.

Een daling vanaf ongeveer 335 tot 300 is waar ik op dit moment vanuit ga. Het zou me echter niet verbazen dat de volgende daling tot ongeveer 278 zal reiken.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.