Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een tweede serie koopsignalen

Enige tijd geleden hebben wij u erop gewezen dat een eerste koopsignaal meestal gevolgd wordt door een tweede. Zelfs een derde ziet men wel, maar dat is dan sporadisch. Een tweede koopsignaal  geeft veel zekerheid. Afgelopen donderdag werd een tweede signaal gegeven. Wij laten u dat hieronder zien en wij doen dat aan de hand van de grafiek met het handelssysteem dat wij reeds eerder toonden.

AEX 16 juni 2013 daggrafiek
AEX 16 juni 2013 daggrafiek

De koopsignalen zijn aangegeven met de groene pijltjes. Bij de Slowed Stochastics onderaan in de figuur ziet u de signalen. De tweede is sterker dan de eerste. De Slowed Stochastics staat niet alleen. Alle kortere indicatoren in de dagcharts laten u hetzelfde zien of het nu de Bressert Stochastics is, de RSI, de CCI of de MACD. En ook of het nu de DJIA, de S&P500 of de DAX is. Zij wijzen allemaal op een stijging, die aanstaande is. Zij divergeren ook allemaal positief, met dien verstande dat de laatste laagste koers niet meer bevestigd werd. En daarop wordt gewacht als reeds een eerste signaal is verschenen. De koersen dalen na het eerste signaal nog verder maar de indicatoren zetten reeds een stijging in. In de grafiek ziet u dat het de lange termijn trendlijn was die tezamen met het MA200 voor genoeg steun zorgden zodat de koers kon opveren. Het tweede koopsignaal is een korte termijn signaal. Het zegt niets over de tijd die de nu volgt op het tweede signaal. Om grotere zekerheid te krijgen moet de rode Trapabs boven de blauwe liggen.

Middellange termijn

De indicaties voor de iets langere termijn zijn niet positief. Wel is het zo dat het volume zich zeer correct gedraagt in dier voege dat op dalende dagen er sprake is van weinig omzet. En de mean reversion waarover wij een aantal weken geleden spraken moet nu de afstand van de gemiddeldes tot de koers van onderaf verkleinen. Maar de weekindicatoren dalen nog steeds. Gelukkig is er wel een boel ruimte ontstaan en wordt er positief gedivergeerd, maar of de korte termijn stijging voldoende kracht zal hebben om een draai te bewerkstelligen in de weekgrafieken valt op dit moment nog niet te bezien. En de maandgrafieken zijn onder de daling van de afgelopen drie weken overal negatief gedraaid. De maand is nog niet teneinde, dus het is nog te vroeg om hieruit een conclusie te trekken, maar het is wel een teken aan de wand. Voor de korte termijn zijn wij dus positief maar de langere termijn, die de dode periode bestrijkt, bekijken wij met een grote reserve.

Scenario’s

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar voor de iets langere termijn. De eerste is dat er op zeer korte termijn nog een derde test van de bodem komt. Het tweede is dat wij nu een herstelreactie in gaan zetten en dat koersen daarna nog eens omlaag gaan. Het derde scenario is, dat er nu een duidelijke reactie is afgesloten en dat koersen de langere termijn opgaande trend weer gaan hervatten. Dit laatste scenario is wat ons betreft het minst waarschijnlijke. Wij houden het voorlopig op het tweede scenario. Er is een correctie aan de gang waarvan de eerste dalende beweging zo ongeveer voorbij is. Daar past een herstelbeweging in (richting 360) gevolgd door nog een tweede daling die zelfs tot een nog iets lagere bodem kan leiden in de loop van de komende weken / 2 maanden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-06-17: 347,98)

Onze conclusies:

Korte termijn: draait omhoog
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: draait negatief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Met groot vertoon van macht ging het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen door de weerstand van 1,94%, maar toen kwam de klad er in. De rente is nu aan het dalen en dat zal nog wel even duren. Steun ligt er op 1,84% en uiteindelijk op 1,55%. Wij zien hem echter niet zo laag komen, want alles wijst erop dat de stijging nog niet gedaan is.

De Amerikaanse $ versus de €

Tegen alle verwachting in heeft de dollar de steun op 74,5 bereikt. Maar inmiddels is hij inderdaad weer gaan stijgen en het zal geen verwondering wekken bij de analisten als hij van hieruit een langduriger stijging hervat. Maar wij zijn daar minder zeker van. Tussen 72,9 en 75,8 ligt een tradingrange. Pas daarbuiten mag weer positie ingenomen worden, tot die tijd kunnen beleggers beter de ontwikkelingen van de zijlijn afwachten.

De Prijs van een troy ounce Goud

Er doemen koopsignalen op in de daggrafiek van de prijs van een troy ounce Goud. Dat wil niet zeggen dat er een grote stijging voor de deur staat want de weekgrafiek is nog negatief en de indicatoren bevestigen ook niet. Enige stijging kan men echter wel verwachten. Er ligt weerstand rondom US$1.475.

De Prijs van een vat Brentolie

De weerstand op US$105 werd op eenvoudige wijze genomen. De weg naar US$118 ligt nu open en het ziet er naar uit dat de prijs van een vat Brentolie ver zal komen, want inmiddels staat alles op positief.

Strategie

Wij zullen bekijken of wij nog enkele nieuwe posities innemen, maar verkoop van bestaande posities in de nu komende rally staat ook op de agenda. 

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is.  U vindt deze op de site De Technische Belegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website Vladeracken.nl

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.