Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een interessant olie- en gasbedrijf

Onlangs schreef columnist Peter Havik op de Alex-site het artikel “Olieprijzen 20% – 40% lager door schaliewinning”. Onlangs zijn wij tijdens een value investing congres gestuit op WPX Energy Inc., een producent van olie en gas. WPX Energy is gespecialiseerd in het produceren van aardgas, vloeibaar gas en olie uit niet-conventionele bronnen zoals teerzanden van zand en klei, maar ook uit gaswinning uit ondergrondse steenkoollagen (coalbed methaan). Coalbed methaan zit onder de grond vast, en komt meestal niet in de atmosfeer terecht, tenzij ze vrijkomen tijdens steenkoolmijnactiviteiten. Door de stijgende vraag naar energie is coalbed methaan nu een populaire vorm van onconventioneel natuurlijk aardgas.

WPX Energy is een van de top 10 gasproducenten in Amerika en is gevestigd in Tulsa, Oklahoma. Het bedrijf heeft vestigingen in Colorado, New Mexico, Noord Dakota, Pennsylvania en Wyoming, maar ook in Argentinië en Columbia. Naast de exploratie en ontwikkelingsactiviteiten houdt WPX Energy zich ook nog bezig met de verkoop en marketing van natural gas. Het bedrijf heeft een degelijk management met heel veel ervaring. De 1200 werknemers zorgen dat 6 miljoen huishoudens worden voorzien van verwarming. Samen zijn deze werknemers goed voor een omzet van $ 3,1 miljard. Het bedrijf heeft een sterke balans met veel cash. Een mogelijk nadeel is de conservatieve houding van het management ten opzichte van investeringen.

In december 2011 werd vanwege moeilijke marktomstandigheden het bedrijf afgesplitst van Wiliams Companies. Deze spin-off gebeurde juist op het laagste punt van de gasprijs in dertien jaar.

 

Bron: WPX Energy

Na een eerste volledig jaar is WPX Energy al een sterke, middelgrote onafhankelijke speler. WPX Energy heeft als doel om in de komende 10 jaar een ​​volledig onafhankelijke organisatie te worden. Momenteel is WPX Energy in de afgelopen vijf jaar, de op drie na, snelst groeiende producent van aardgas in Amerika. De activiteiten van WPX Energy zijn echter voor 81% gericht op aardgas. Slechts 10% is gericht op vloeibaar gas en de overige 9% zijn gericht op olie.

WPX Energy is werkzaam in drie gebieden:

Piceance Bassin

Het grootste en belangrijkste onderdeel is gevestigd in het Piceance. Het Piceance Bassin in Noord-West Colorado, een reusachtig ontginningsgebied voor schalie-olie. Er is nog een genoeg voorraad voor een hele lange tijd. Ondanks dat WPX Energy de meest efficiënte producent in dit gebied is, heeft het bedrijf nog steeds de mogelijkheden om nog efficiënter te produceren. Het gebied heeft nog veel groeipotentieel voor WPX Energy in de bestaande faciliteiten. Tevens is er in dit gebied een belangrijke ontdekking gedaan van een nieuwe bron in Niobrara. In dit gebied zijn langlopende contracten afgesloten.

Bron: WPX Energy

Bakken

De Bakken, een gebied in Noord Dakota waar één van de grootste olievelden ooit gevonden is. Hier heeft WPX Energy een sterke jaarlijkse productie met een verwachte jaarlijkse groei van 25-30%. Tevens kunnen hier de kosten nog 10-20% worden verlaagd.

Marcellus

Maar ook in het grootste schaliegasreservoir van de Verenigde Staten, de Marcellus-formatie, grotendeels onder de staat Pennsylvania, waar zich een winbare hoeveelheid gas bevindt die, wat potentiële energie betreft, gelijkstaat aan 86 miljard vaten ruwe olie. Naast een kostenreductie van 46% in Q4 2012 ten opzichte van Q4 2011 wordt in 2013 verwacht dat de productie zal stijgen met 75-80%.

WPX Energy heeft een belang van 69% in Apco Oil and States International Inc (Apco).

Apco houdt zich bezig met de exploratie en productie van olie en gas in Argentinië en Columbia. Een mooi bedrijf, maar brengt onzekerheid mee vanwege nationalisatie gevaar. Zo werd vorig jaar in Argentinië concurrent YPF (dochteronderneming van het Spaanse energieconcern Repsol), de grootste olie en gas producent in Argentinië, ondanks vele protesten genationaliseerd (artikel). Derhalve overweegt WPX Energy om het belang af te stoten. Het belang heeft een waarde van $ 250,- miljoen of $ 1,25 per aandeel. De waarde is behoorlijk teruggevallen vanwege de onzekerheid.

Maar ook in Amerika probeert de overheid de activiteiten te beperken. Door de moeilijke markt en de lage prijs is het bedrijf behoorlijk ondergewaardeerd. In vergelijking tot de concurrenten wordt WPX Energy momenteel verhandeld tegen 0.66 P/BV (price to bookratio) ten opzichte van een gemiddelde van 3.53 P/BV.

Voorraden olie kan men net als bij goud en zilvermijnen indelen in categorieën proved, probable en possible.

  • proved/bewezen 90% kans op ontginning
  • probable/onbewezen en waarschijnlijk 50% kans op ontginning
  • possible/onbewezen en mogelijk 10% kans op ontginning

Op basis van de proved reserves is WPX Energy voor 40% ondergewaardeerd ten opzichte van zijn concurrenten. Tevens heeft het bedrijf een van de sterkste balansen binnen de sector, ondanks het verlies van afgelopen kwartaal. Het bedrijf heeft maar liefst $1,5 miljard aan cash.

Bron: WPX Energy

De omzet daalde afgelopen jaar met 19% als gevolg van de lager gerealiseerde aardgasprijzen en een afvlakkende productiegroei. Daarnaast waren de operationele kosten in 2012 licht hoger vanwege de bestaande contracten van Williams Companies.

Eind mei nam hedgefonds Taconic Capital, een belang van 6,39% in het bedrijf. Dit hedgefonds is erop gericht om de waarde voor de aandeelhouders te laten stijgen. Tevens wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een MLP (Master Limited Partnership) structuur. Master Limited Partnerships zijn beursverhandelde Noord-Amerikaanse vennootschappen (publiek verhandelbaar) met een speciale belastingstatus. Hierdoor zijn ze in staat om relatief hoge dividenden (distributies) uit te betalen. Naast Taconic Capital hebben ook nog andere partijen een belang, zoals Third Avenue Management (9,9%), Blackrock (8,7%), Vanguard (5,1%), T. Rowe (4,3%) en State street (3,3%).

Het bedrijf is 60-70% ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de huidige koers.

WPX Energy heeft in totaal 4,073 biljoen kubieke feet (TCF) proved aardgas in bezit. Met de komst van de nieuwe bron Niobrara kan de totale bezitting worden uitgebreid naar 18 TCF aan proved, probable en potential reserve. Op basis van de historische gegevens kan men uitgaan van $1,25 per kubieke feet, dus een totale waarde van $5,072 miljard.

In de Bakken ligt voor +/- 79 miljoen barrels met een waarde van $20,- per barrel. Tevens liggen er +/- 132 miljoen barrels met een waarde van $790 miljoen aan vloeibaar gas. De waarde van het gebied (Bakken/Marcellus) wat nog niet is ontwikkeld, wordt geschat op $450 miljoen. Dus het bedrijf heeft voor $8 miljard aan voorraden. De schulden van het bedrijf hebben een waarde van $1,8 miljard. Momenteel worden de aandelen rond $19 verhandeld x 197.123.778 aandelen= $3,8 miljard. Daarmee is WPX Energy met $3,8 miljard ongeveer 60% ondergewaardeerd ten opzichte van de netto waarde $6,2 miljard.

In deze berekening wordt nog niet eens de potentiele koersstijging van de gasprijs meegenomen.

Bron: WPX Energy

WPX wordt momenteel verhandeld tegen een koers van $18,91 per aandeel. In maart stond het aandeel nog op een koers van $ 14,-.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.beleggersnieuwsbrief.nl.

drs. Maurice Essers (linkedin) Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben mogelijk een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Een interessant olie- en gasbedrijf”

  1. Avatar

    Bedankt voor de tip, ik heb hem aangeschaft. Interessante ontwikkelingen met betrekking tot schaliegas. Nog tips voor duurzame beleggingen (hernieuwbare energie, biobrandstof) toevallig?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *