Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een kreupel paard

Het schaap dat vorige week als enige over de dam was gegaan is snel weer teruggekeerd. Hij bleef maar alleen en dus zocht hij de kudde weer op. De dagplaatjes pleiten nog steeds voor een opgang, maar buiten de positieve divergentie waarvan nog steeds sprake is zijn er niet veel aanwijzingen te vinden voor een duidelijk herstel van de markten.

Er is geen sprake van een korte termijn oversold markt. Sentimentindicatoren geven geen aanwijzing van een verandering in richting. Wel is het zo dat de grote markten, zoals Duitsland en die in Amerika, nadat ze allemaal hun 50-daags Voortschrijdend Gemiddelde hebben doorbroken, nu op of dicht op hun volgende steun van het MA150 zijn gekomen, Maar een kreupel paard is moeilijk vooruit te duwen en er zal iets bijzonders moeten gebeuren om deze steun een grote impact te laten hebben. Dat bijzondere kan misschien in de week gevonden worden. Een positieve indicatie komt uit de Verenigde Staten. Daar waren de New Highs op vrijdag toen de markt toch daalde, positief en de New Lows juist negatief.

De middellange termijn

TA AEX 27 juni 2011
TA AEX 27 juni 2011

Hierboven vindt u opnieuw de weekkoersen van de AEX Index. De voorspelde bodem zou hier wel degelijk aangekondigd kunnen zijn. Het is niet zo zeer het koerspatroon waarin van bodemvorming sprake is, maar nadat de AEX zonder moeite door de dubbele steun (onderzijde dalend kanaal en oplopende lange termijn trendlijn) gevallen is ligt er opnieuw een steun.

Deze is belangrijk omdat op dit niveau opnieuw een voorgaande bodem doorschreden gaat worden, waarmede wederom bewezen wordt (de lange termijn gemiddeldes en de lange termijn oplopende trend werden reeds gebroken) dat de middellange termijn markt in een baisse zit. Ook op de andere markten constateert men dat zij op weekbasis oversold zijn en nergens zijn positieve divergenties te herkennen. Dit betekent dat men, ook al zou de markt zich op middellange termijn herstellen, dit herstel nooit een grote zaak gaat worden.

Voor de AEX geldt dat een koers onder 323/325 zeer negatief is. Voor de S&P500 is dit 1.270. Voor de DAX moet u 7.000 aanhouden en de Dow Jones (DJIA) heeft zijn steun op 11.883 liggen. Het heeft minder zin om de bovenkant af te tekenen, maar voor de AEX geldt dat een doorbraak door 335 al een heel karwei zal zijn. De optimisten onder ons kunnen zelfs aan 348 denken.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse staatsleningen is na 7 zwarte weekcandles terecht gekomen op 3,19%. Hiermede ligt de rente onder steun van 3,23%. De rente op de Amerikaanse 10-jarige Treasury kwam op 2,86%. Wij hebben het nu zo ongeveer wel gehad, dunkt ons. In beide gebieden wordt een stijging aangekondigd, maar of dit alleen maar een tijdelijk herstel zal zijn is nog niet te zeggen. Er wordt zowel in Amerika als in Nederland (lees Euroland) negatief gedivergeerd en dat zou kunnen betekenen dat we alleen maar een reactie voor de boeg hebben.

De Amerikaanse Dollar

Een koers voor de dollar boven 71,60 is het signaal om in te stappen. Men kan dan stellen dat de dollar op weg is naar een niveau van 85. Al eerder hebben wij betoogd dat wij niet verwachten dat hij (op korte termijn) zo hoog zal komen, maar het staat voor ons vast dat indien de barrières genomen zijn (wij leggen de laatste nu op 71,60), de weg naar een duidelijk hoger niveau open ligt. Voor meer details over deze weg verwijzen wij u naar ons artikel van 25 maart 2011 “De Technische positie van de Dollar”.

De Olie

De Olieprijzen zijn afgelopen week dramatisch gedaald naar aanleiding van het besluit van de Internationale Energie Raad  om het verlies van de productiecapaciteit van Libië op te vullen met verkoop uit de nationale reserves. De prijs van een vat Brentolie daalde naar $105 per vat. Hij brak daarmede door zijn 30-weeks Voortschrijdend Gemiddelde. De volgende horde is het 40-weeks Voortschrijdend Gemiddelde dat op $102 per vat ligt. Technisch ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn een nieuwe stijging in de lucht hangt.

Het Goud

Het goud bevindt zich in een horizontaal kanaal. De bovenzijde hiervan ligt op $1.577 en de onderzijde op $1.462, Een uitbraak door een van deze twee zijden vertelt u waarheen het zal gaan. Voorlopig wijst alles erop dat de doorbraak zal geschieden aan de onderzijde dus door $1.462.

Onze Strategie

Op het merendeel van de DAX Sprinters die wij een week eerder gekocht hadden hebben wij winst genomen. Er is nog een klein plukje over dat wij volgende week zullen verkopen. Met de sprinters op de AEX waren wij minder gelukkig. Zij gaan er volgende week ook uit. Het ziet er niet naar uit dat wij volgende week al actie zullen ondernemen,  zou de markt omhoog gaan. Wij willen eerst zekerheid hebben dat het ernst is, zo niet dan blijven wij aan de kant. Maar wij geloven niet dat het nu nog tijd is om short te gaan. Van een doorbraak door de dollar door het aangegeven niveau zullen wij zeker gebruik maken.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-06-26) 338,74

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.