Een doodgewone reactie

Waar men het oog ook richt, de grafieken laten nergens zien dat de markt bezig is met een forse correctie. En zolang er geen aanwijzingen daartoe zijn, houden wij het erop dat de markt bezig is met een noodzakelijke maar doodgewone reactie. Wij laten u hieronder nog eens het handelssysteem zien dat wij reeds enkele malen gebruikt hebben.

AEX 27 mei 2013
AEX 27 mei 2013

Figuur 1.

Op woensdag van de afgelopen week werd er een Exitsignaal gegeven (zie de zwarte neerwaartse pijltjes). Het doel van de uitbraak uit de gelijkbenige driehoek op 3 mei werd door ons berekend op 374. Deze stand werd die dag op een haar na gehaald. De actieve belegger zou donderdagochtend verkocht hebben. Hij kreeg niet meer de beste prijs want reeds vanaf de aanvang van die dag was de beurs in mineur. De middenlijn van de Keltnerchannel vormt de eerste steun, maar het zou wel erg meevallen als deze als ultieme steun zou fungeren. Eerder moet u denken aan een verdere daling tenminste tot aan de onderzijde van het kanaal rond 354. De Momentum Analyse die niet is opgenomen in bovenstaande figuur, ligt op alle markten reeds onder 0 (negatief) en dat wil zeggen dat de markt helemaal niet meer zo ver hoeft te dalen om de negatieve ruimte op te vullen. De korte Slow Stochastics, die u in de figuur wel ziet, is al halverwege met zijn daling. De Trapabs (boven de Stochastics), die de basis vormt van een veel zekerder maar ook veel trager systeem, heeft tot nu toe nog geen krimp gegeven. Voor de voorzichtige belegger betekent dit dat hij nog gewoon in de markt is gebleven. In de grafieken van de grote markten is bijna nergens sprake van negatieve divergentie. De week- en maandgrafieken zijn overal nog positief. De onderstroom vertoont nergens verontrustende bewegingen. Kortom: de markt zit nog steeds in een hausse en hij is op dit moment bezig met een doodgewone reactie, die niet lang hoeft te duren.

De iets langere termijn

Maar de markt is in de “dode periode“ aan het komen. De vakantiemaanden breken aan en de deelname aan het beursgebeuren zal gaan verminderen. De week- en de maandgrafieken komen in overbought situatie. Men moet er dus rekening mee houden dat de markt eerlang in een correctie van een grotere orde zal geraken. Als er op dit moment nog geen aanwijzingen zijn dat deze correctie zich op de zeer korte termijn gaat aandienen, dan blijft het zaak om zeer alert te blijven want de tegenvallers op de beurzen komen als een dief in de nacht. En deze dief zal dit keer naar onze inschatting hoogstwaarschijnlijk de naam Bernanke dragen.

Een beperking van de liquiditeitcreatie zou wel eens de trigger van een grotere correctie kunnen zijn. De actieve belegger moet dus zeer alert zijn op signalen, die een correctie van grotere orde aankondigen. Intussen is de markt nog altijd positief en daar kan de belegger nog van profiteren.

Onze conclusies:
Korte termijn: reactie
Middellange termijn: positief maar raakt overbought
Lange termijn: positief maar raakt overbought
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-05-27: 364,63)

De Rente

De rente is begonnen aan een stijging, maar zolang het niveau van 1,94% niet is doorschreden kan deze stijging slechts een stap zijn in een bodempatroon. Pas boven 1,94% wordt een omgekeerde Kop/Schouderformatie geconfirmeerd. Als men naar de indicatoren kijkt dan zal het niet lang duren of het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen heeft het bodempatroon verlaten en is dan op weg naar nieuwe waarden waarop de financiële wereld reeds lang zit te wachten.

De Amerikaanse $ versus de €

De dollar is in een strijd gewikkeld met zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde. De weerstand, die van dit gemiddelde uitgaat, is blijkbaar sterk. Maar alles wijst erop dat hij zich een dezer dagen uit deze greep zal worstelen, waarna de barrière van 79,0 zal opdoemen. Het is dan dat wij gaan zien of er hom of kuit geschoten gaat worden.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het is duidelijk dat er een herstelpoging aan de gang is maar deze heeft tot op dit moment nog weinig resultaat gehad. Tot nu toe is er nog geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat het gedaan is met de daling.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is gestuit op de weerstand van US$105. Hij is nu weer op weg naar beneden, waar $99 steun gaat geven. Het ziet er op dit moment naar uit dat deze steun effectief zal zijn.

Strategie

Wij hebben aan het begin van de voorbije week de portefeuilles reeds enigszins verkleind. Leveraged AEX Trackers werden verkocht (in de Fund Selector) en aandelen Arseus, Safilo en Umicore werden verkocht. Wij gaan hiermee door, op korte oplevingen zullen wij verder gaan met de verkoop van aandelen.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

3 gedachten over “Een doodgewone reactie”

  1. Frapant heel ander systeem ,bijna zelfde conclusie als de mijne ..
    Ik moet het eerst zien ..al die nega,s …met hun duikvluchten ..
    De zon schijnt mensen geniet er van …

  2. “Dode periode“ heeft een markt nooit, er is altijd een trend aanwezig maar die moet je wel kunnen zien….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.