Forse correctie Nikkei is instapkans

Donderdag 23 en vrijdag 24 mei daalde de koersen op de Japanse aandelenbeurs, de Nikkei 225 met in totaal 12,3%. Die scherpe val was ruim voldoende om van een officiële correctie te spreken. Daar is sprake van als de val van de koersen tenminste 10% bedraagt. Aandelen tuimelden over een breed front omlaag. Van de in totaal 1691 beursgenoteerde fondsen in Tokyo lieten er op die donderdag slechts 21 geen daling zien. De omzet was met een bedrag van $ 57 miljard extreem hoog!

 

 

Aanleiding

De directe aanleiding van de bijna crash waren berichten uit China, dat de industriële productie niet zo sterk was als gehoopt. De oorzaak moet echter gezocht worden in de toespraak van Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, tot het Congres. In zijn toespraak suggereerde hij, dat het lopende monetaire verruimingsprogramma, beter bekend als QE3 niet eindeloos door kon gaan. Alles hing in zijn ogen af van de kracht van het herstel. Als dat sterk genoeg was, dan kon met afbouwen een begin gemaakt worden. Volgens sommige beleggers luidde Bernanke hiermee het einde in van de toestroom van goedkoop geld naar de financiële markten. Die conclusie mag op zijn zachtst gezegd voorbarig genoemd worden, gelet op de gemengde berichten over het herstel van Amerikaanse economie.

Extern

Maar niet alleen externe factoren veroorzaakten de val op de Nikkei 225. Analisten wijzen er ook op, dat de koersen de afgelopen maanden met maar liefst 55% zijn gestegen. Dat was de op twee na sterkste prestatie van alle aandelenbeurzen in de wereld. Daarmee waren ze in feite wel erg ver doorgeschoten en volgens sommigen stonden er al een tijdje de nodige signalen op rood. Die wezen er op dat een correctie aanstaande was.

Die is er dan uiteindelijk ook gekomen. De val werd volgens the Financial Times veroorzaakt door grote onrust op de obligatiemarkten in Japan. Op donderdag was die onrust zo heftig dat de aandelenbeurzen ook daarop reageerden. The Bank of Japan was gedwongen tot een bedrag van $ 20 miljard te interveniëren om de rust enigszins te herstellen. Toen een dag later bankpresident Haruhiko Kuroda verklaarde, dat rust op de obligatiemarkten een voorwaarde was om zijn beleid tot een succes te maken, doken aandelenkoersen opnieuw omlaag. Sommigen zagen hier een vingerwijzing, dat The Bank of Japan gedwongen zou kunnen worden om het verruimingsprogramma bij te stellen om zo het vertrouwen op de obligatiemarkten terug te winnen en de rente laag te houden.

Alweer op zondag 26 mei heeft Kuroda geprobeerd deze angst weg te nemen. In een toespraak wees hij erop, dat de economie weer tekenen van leven vertoont en dat zijns inziens beleggers geen overdreven en onrealistische verwachtingen gekoesterd hebben. Hij voegde er nog aan toe, dat een groeiende economie best kan leven met een rentestijging van een of twee tienden van een procent.

Kieskeurig

Misschien heeft Kuroda meer het gelijk aan zijn kant, dan het op het eerste gezicht lijkt. Marktinsiders wijzen erop, dat de crash op donderdag veroorzaakt was door particuliere beleggers. Het waren in ieder geval niet de grote buitenlandse institutionele beleggers, die de afgelopen maanden maar liefst $ 80 miljard de aandelenmarkt in gepompt hebben.

Tijdens de koersval bleven deze partijen rustig aan de kant zitten. Credit Suisse Tokyo ziet hierin het bewijs, dat voor deze partijen nog steeds de waarheid geldt dat het nog een aantrekkelijke tijd is om Japanse aandelen te kopen. Het vooruitzicht van winstherstel voor menig bedrijf is nog onverminderd goed.

De grote beleggers zijn door de correctie waarschijnlijk wel kieskeuriger geworden. Ze richten vanaf nu hun aandacht vooral op die sectoren en bedrijven die kunnen profiteren van Abe’s zogeheten derde pijl. Dat is een programma dat bedoeld is om het concurrerend vermogen van de Japanse bedrijven te verhogen. In de komende maand zal premier Shinzo Abe hier meer duidelijkheid over geven. Als daar meer duidelijkheid over komt en de volatiliteit op de obligatiemarkt komt tot stilstand, dan is het niet ondenkbaar, dat een aantal grote wereldwijd werkende institutionele beleggers alsnog neerstrijken in Tokyo. Het is zogezegd nog niet gedaan met de bullmarket in Japan.

 

INVINCO

In de tussentijd blijven zowel de Japanse overheid als The Bank of Japan hun verruimingsbeleid doorzetten. Als er wat meer vertrouwen terugkomt in de vasthoudendheid van dit beleid, dan zal de waardedaling van de Yen opnieuw inzetten. Daar is door alle onzekerheid van beleid voor het moment een einde aan gekomen

Daar kunt u als belegger op voorhand op inspelen. Om te beginnen zou u eens moeten overwegen om een kennismakingsgesprek met INVINCO aan te gaan. Dan kunnen wij u informeren over de mogelijkheden die er zijn. U kunt zelfs besluiten proef te gaan draaien door een demo-account te openen. Zo kunt u kennis maken met het echte werk zonder dat het u ergens toe verplicht!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Yen

 

2de Weerstandsniveau

1.00500

1ste Weerstandsniveau

0.99750

Last Price   

0.98020

1ste Steunniveau

0.97870

2de Steunniveau

0.96740

3 gedachten over “Forse correctie Nikkei is instapkans”

  1. Een correctie heeft niets te maken met daling van de koersen met tenminste 10%. Aan ‘procenten’ doet een beurs niet, wel aan Fibonacci niveau’s. ‘Correctie’ is gelijk aan Fibonacci niveau.

  2. Maar de markt houdt wel van ,,ronde ,, getallen ,al moet ik wel zeggen
    achter de komma zit het verschil .

  3. Tja, als er iets achter de komma staat is het al geen ‘rond’ getal meer.
    Maargoed, waarom zal je instappen in een index die naar lagere regionen gaat, een ‘instapkans’ is dit allerminst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.