Een correctie en wat nu?

De verwachte correctie lijkt ingezet, veel markten geven nu ook op dagbasis een verkoopsignaal. De ingezette daling lijkt in eerste instantie steun te ondervinden in het gebied 330-332. Indien de markt hiervan opveert en weer een nieuwe top weet te vormen dan is dat voor de middellange termijn een negatief signaal. Positief is dat de huidige correctie verder gaat, een daling tot 290 of 270 punten in de AEX is voor de middellange termijn als positief te beoordelen. Vandaag ga ik de twee mogelijke scenario´s bespreken.

Positief scenario

De stijging sinds maart 2009 is in veel markten het best te zien als een pulsgolf, een stijgende vijf beweging. Op basis van deze stijging mogen we de conclusie trekken dat de huidige correctie slechts een tijdelijke daling zal zijn die een deel van de opleving sinds maart 2009 corrigeert. Na deze terugval is er nog minimaal één stijgende beweging te verwachten.

We kunnen stellen dat een daling tot ongeveer 290, mogelijk 270 punten in de AEX een uitstekend instapniveau kan leveren. Een stijging tot ongeveer 420-430 is vervolgens mogelijk.

Hoe diep deze correctie zal zijn is niet mogelijk aan te geven. Een daling onder de 255 punten in de AEX maakt dit positieve scenario minder waarschijnlijk. Het is namelijk ongebruikelijk dat na een puls (5 beweging) een correctie meer dan 61,8 % van de voorgaande stijging bedraagt.

2010-05-04 AEX positief
2010-05-04 AEX positief

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een beperkte correctie

Een beperkte terugval tot globaal 330 en vervolgens een stijging tot 370-380 is in mijn ogen voor de middellange termijn negatief. De kans dat daarmee de stijging sinds maart 2009 een volledige correctie is op de daling 2007-2009, is dan groot. Het gevolg kan een nieuwe fase van koersdalingen zijn met uiteindelijk nieuwe dieptepunten. Dus koersen onder 190 punten in de AEX. Op dit moment, nu het economische herstel meer vorm lijkt te krijgen, is dit scenario in mijn ogen op dit moment niet actueel. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar het positieve scenario.

2010-05-04 AEX negatief
2010-05-04 AEX negatief

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De verwachte correctie heeft afgelopen week meer handen en voeten gekregen. De vraag is nu hoe ver deze correctie de koersen laat dalen. Een beperkte correctie tot globaal 330 heeft voor de middellange termijn negatieve consequenties. Een diepere correctie tot 290 of mogelijk 270 is echter voor de middellange termijn positief waarbij een vervolgstijging de AEX tot in het gebied 420-430 kan opstuwen. Het gebied 330 is dus belangrijk.

Positie:

AEX short 350,50 stop-loss 360

Op dit moment geen wijzigingen.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.