Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De vierde golf van de AEX

Deze opmerking komt uit het EWP (Elliot Wave Principle) en geeft de voorlaatste beweging aan in een trend, een vijfde golf rest nog om de neerwaartse trend vanaf 2007 af te ronden.

In een vierde golf zie je een verbetering van sentiment optreden. Het overheersende gevoel is ”we hebben het gehad” en de commentaren luiden: buy the dips. En dan komt die vijfde golf. Met zekerheid stellen dat die vijfde golf binnenkort komt is op dit moment niet mogelijk maar er zijn veel argumenten die er voor pleiten.

Terugblik vorige week

Vorige week ging ik uit van een correctie. Die kwam niet. De AEX liep in een versnelling door naar tot op dit moment 264. Sinds die top zien we een milde correctie. Dit is een krachtig positief signaal. Indien deze correctie steun vindt bij 248-251, dan moeten we rekening houden met minimaal nog een stijging tot het gebied 272-280.

Technische analyse van de AEX op 12 mei 2009
Technische analyse van de AEX op 12 mei 2009

In het gebied 272-280 komen namelijk een aantal belangrijke punten samen, Zo is er een relatie met golf twee, er is een relatie met golf drie maar ook de interne verhoudingen sinds de bodem op 194, kortom te veel om op te noemen.

Als de AEX rond 280 een neerwaartse beweging inzet, is 180 een belangrijk koersdoel voor golf vijf. Indien dit doel voor eind juni wordt bereikt dan is aan een belangrijke voorwaarden van een complete daling voldaan.

Hoe groot is de kans dat de AEX nog een daling inzet tot 180?

Deze kans is erg groot, zeker als de AEX volgende week z´n kop stoot rond 280 en van daaruit, liefst met een omkeerpatroon, een felle daling laat zien en dus snel onder 245 zakt.

Komt er de komende week geen stijging tot 280 maar zakt de AEX direct onder 240, dan is de daling mogelijk al in ontwikkeling, In dat geval is het raadzaam om de longposities te sluiten c.q. bescherming te zoeken.

Conclusie

Hoewel er op dit moment sprake is van een milde correctie op de beurzen verwacht ik de komende twee weken een stijging tot het gebied 272-280. Indien er vervolgens een krachtige daling inzet, is mijn favoriete koersdoel voor de AEX op 180 punten.

In het tweede scenario stijgt de AEX de komende dagen niet. Zij daalt dan onmiddellijk onder 240. Onder 240 verdient het dan ook aanbeveling uw aandelenbezit te beschermen.
Komt de AEX eind juni 2009 uit op ongeveer 180 dan is aan zeer significante voorwaarden van bodemvorming voldaan, wat een perfecte koopgelegenheid kan blijken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “De vierde golf van de AEX”

 1. Avatar
  Frans van der Tweel

  Geachte heer Groothaar,
  Er zitten zoveel “alsen” en “zou kunnens” in uw “voorspelling” dat het waarschijnlijk altijd in uw “advies” voordeel uitgelegd kan worden de komende tijd.
  Het wordt langzamerhand tijd dat er een keurmerk komt voor financiele adviseurs met een scoringspercentage achter hun naam zodat de dhz-belegger dat als richtlijn kan gebruiken.
  Het vertrouwen in de industrie welke u vertegenwoordigd is bij vele beleggers beneden het nulpunt gedaald zodat duidelijkheid in de advisering zeer welkom zou zijn.
  Zou ik nu even liquide moeten gaan? of blijven zitten totdat de 280 aangetikt wordt?
  Vriendelijk groet,
  Frans

 2. Jan Groothaar
  Jan Groothaar

  Geachte Frans,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Wat betreft uw vraag moet ik wachten tot 180 om liquide te gaan ben ik vrij duidelijk geweest“Onder 240 verdient het dan ook aanbeveling uw aandelenbezit te beschermen.“ Duidelijker kan ik niet zijn.

  Wat betreft uw eerste opmerking kan ik duidelijk zijn, ik ga in mijn analyses uit van een scenario en dat is zoals u waarschijnlijk weet de afgelopen tijd 280 geweest. Vervolgens is belangrijk hoe je bij 280 komt of er tussentijds signalen zijn die aangeven dat 280 niet meer relevant is. Daarmee heb je een duidelijk doel en een controle d.m.v. een stop-loss, niets is zeker en de persoon die u zekerheid kan verschaffen in deze materie is niet te vertrouwen dat is de afgelopen tijd wel duidelijk geworden.

  Ik ben het ook van harte met u eens om te komen tot een keurmerk in mijn beleving is het voor de DHF belegger goed om te weten wat de behaalde rendementen zijn van de adviseur.

  Wat betreft het rendement, dat zit wel goed.Wat betreft de methode duidelijker kan ik niet zijn, sterker ik kom dit soort analyses niet tegen op het internet veelal hogere toppen hogere bodems we zitten in een up trend. Daar kun je alle kanten mee op. Ik geef aan 280 en 180 en onder 240 moet je weg zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Groothaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *