De top lijkt gezet

De markten zijn vermoeid. Hijgend worden er nog nieuwe toppen gezet, maar alles wat riekt naar sentiment laat het afweten. De indicatoren zijn gedurende de consolidatiefase, die wij gedurende de laatste twee weken aan ons oog hebben zien voorbijtrekken, gedaald. Daar zit dus ruimte in, maar de onderstroom is zonder meer negatief. Men ziet dat overal en dus kan de enige conclusie zijn dat de eindejaarsrally, die zovelen verwachten, nog niet kan beginnen. Wij laten u opnieuw de daggrafiek van de AEX Index zien met daarbij de Call/Put Ratio.

TA AEX 4 november 2013
TA AEX 4 november 2013

Figuur 1.

De koersgrafiek toont de AEX Index in volle hausse. Een top werd gezet op 30 oktober met een koers van 393.Gedurende twee weken is er sprake van consolidatie. De koers stijgt niet echt meer maar hij daalt ook niet. Op deze wijze wordt er gelegenheid gegeven aan de indicatoren om zich te herstellen van hun overbought positie. In feite is dit een teken van kracht (zie ter vergelijking het deel van de grafiek in de periode juli van dit jaar). Tijdens een dergelijke fase wordt er vaak negatief gedivergeerd en daar is nu ook in alle markten sprake van. De drie gemiddeldes zijn stijgende en liggen in de juiste volgorde ten opzichte van elkaar. De koersen liggen er wat ver vanaf. Vroeg of laat komt daar verandering in. Dat kan door een stijging van deze gemiddeldes ( de koersen blijven dan liggen) of door een daling van de koersen (of allebei). Een van beide gebeurt uiteindelijk vanzelf, ook al kan dat nog even duren. Maar daaronder in de tweede grafiek ziet men heel iets anders dan in de periode juli waarmede het huidige koerspatroon kan worden vergeleken. De Call/Put Ratio bleef toen (in juli) hoog liggen en dat is nu in november niet het geval. Hij blijft nu sterk achter en divergeert dus zeer negatief. Zoals u in het Vladeracken Woordenboek op onze website kunt lezen is de CPR een quotiënt. Het aantal Calls dat verhandeld is wordt gedeeld door het aantal verhandelde Puts. Als de CPR achterblijft bij het koersgebeuren heeft de markt dus blijkbaar weinig interesse in Calls maar des te meer in Puts (de ratio zegt overigens niet of de puts verkocht worden of gekocht worden). Wij hebben drie lijnen getekend (verschillende parameters). Als deze samenvallen tijdens een draai, dan is dat een teken van sterkte van het signaal. De markt gaat dus op dit moment uit van een aankomende daling en dat was niet het geval in Juli. Van dit negatieve marktsentiment is overal op alle markten sprake. Het is dus geen wonder dat men vele verkoopsignalen ziet. Wij kregen er een in ons handelssysteem dat wij u reeds enkele malen getoond hebben op 30 oktober (bij het pijltje) op een hoogste koers van 390. De Stochastics daaronder geeft ook een verkoopsignaal, maar men zou graag een bevestiging daarvan zien met een doorbraak door het 80- niveau.

Niets wijst erop dat de huidige reactie nog lang zal duren. Wij gaan ervan uit dat het met een of twee weken gedaan zal zijn. De steunniveaus zijn in de figuur duidelijk te herkennen. Er zijn toppen op 380/383 en bodems op 362 en 366. Daartussenin ligt een oude steunlijn op 373 en er liggen de drie gemiddeldes. Een doorbraak van het 366-niveau is negatief.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-11-04): 391,02
Onze conclusies:
Korte termijn: reactie
Middellange termijn: nog stijgend
Lange termijn: nog stijgend
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is fors gedaald en er zijn geen tekenen, dat aan deze daling een snel einde zal komen. Forse steun ligt er op 1,94%. dit niveau valt samen met de bovenkant van het bodempatroon dat afgelopen jaar is beëindigd met een doorbraak omhoog. Als deze grens het niet houdt, dan ontstaat een volledig ander rentebeeld en worden geheel andere scenario’s denkbaar. Goed voor de beurs, maar een teken dat de economie wereldwijd veel minder makkelijk groeit dan de markt tot op heden heeft aangenomen. Voorlopig houden wij het er op dat de huidige daling niets anders dan een pullback is en dat de steun van 1,94% het gaat houden.

De Amerikaanse $ versus de €

Het was een mooie week voor de dollar, die weer terug is in zijn hok. De $ kwam boven het niveau van 73,0. Een volgende horde ligt op 74,3. Hij zal daar wel doorheen gaan verwachten wij. En daarna zal hij de barrière op 74,5 aanvallen. Wat daarna zal gebeuren ligt nog in de schoot van de toekomst maar het beeld is zeker niet negatief. De Nederlandse exporteurs kunnen weer even tevreden zijn.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het meest voor de hand liggende scenario veronderstelt dat de prijs van een troy ounce goud na zijn uitbraak 12 dagen geleden uit de dalende trendlijn nu met een pull back bezig is, die nog best (zeg een week) aan kan houden. In deze gedachte zou het niveau van US$1.265 – US$1.280 nog worden opgezocht, waarna de bodemvorming voltooid zou kunnen zijn. Een tweede iets minder waarschijnlijke mogelijkheid is dat het ergste voorbij is en dat de pull back is afgesloten.

De Prijs van een vat Brentolie

Opnieuw moest de prijs van een vat Brentolie omlaag. Hij is nu door zijn lange termijn gemiddeldes gezakt en ligt dicht bij een steun op US$105. Dit hoeft niet zijn ultieme steun te zijn want op US$99 ligt nog een veel sterkere barrière. De technische plaatjes suggereren dat hij daar wel zal komen.

Strategie

Onze strategie is niet veranderd. Wij breiden de portefeuilles nog uit, maar het lijkt er op dat de winnaars van de afgelopen maanden vervangen moeten gaan worden door andere aandelen in nieuwe sectoren. Wij blijven daarom voorzichtig opereren en zoeken naar de juiste kandidaten. Zwakke broeders, als die gevonden worden, worden verkocht. 

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

3 gedachten over “De top lijkt gezet”

  1. Dag Broca,

    Dat zou best kunnen, dit soort niveau’s werken vaak als een magneet. Maar veel kans geef ik het niet, want de korte termijn plaatsjes zijn al erg overtrokken.

    Maar geen nood, een korte correctie doet wonderen en dan zullen wij er zelfs doorheen kunnen stijgen.

    Mvg,

    Gijsbrecht K. van Dommelen

  2. Goedemorgen .. Maar ik zie geen ,,donkere wolk ,,aan de horizon die voor ophef kan zorgen op korte termijn ,alleen eentje met watergevuld .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.