De eerste koopsignalen

Omdat de AEX Index iets sterker geleden heeft tijdens de afgelopen drie weken is de aankondiging van een herstel hierin ook het beste te zien. Derhalve hieronder de daggrafiek van de AEX Index, waarbij wij uitdrukkelijk stellen dat het pas de eerste (nog steeds zwakke) positieve signalen zijn. Als zij waar blijken te zijn dan wordt hiermede bevestigd dat de uptrend nog steeds volledig in takt is.

AEX daggrafiek 10 juni 2013
AEX daggrafiek 10 juni 2013

Figuur 1.

Het steunniveau op 347 zag er sterk uit want er kwamen het MA150 en de lange termijn trend samen. Beide steunniveaus zijn notoire omslagniveaus. Op afgelopen donderdag sloot de koers onder het Keltnerchannel. Vrijdag lag hij daar weer boven. Door velen wordt deze beweging als een pril koopsignaal gezien. De snelle lijn in de Slowed Stochastics draaide omhoog. Ook dit wordt, in aanmerking genomen de ligging van de lijn, door velen als een eerste koopsignaal gezien. De MACD is gedraaid. Zijn draai is positief maar hij moet bevestigd worden door de Oscillator, hetgeen nog niet het geval is. Drie weken geleden lieten wij u een handelssysteem zien dat toen (bij de pijltjes hierboven in de grafiek) een exit aangaf. Nu geeft ditzelfde systeem een koopsignaal. Afhankelijk van de openingskoers op aanstaande maandag zou de verkoper een winst gemaakt hebben van circa 15 punten. Maar wij wezen er toen op en wij doen dat nu weer dat deze signalen alleen maar zijn voor de actieve, ondernemende belegger. De conservatieven onder ons volgen andere (langzamere) systemen. En misschien krijgen zij dit keer gelijk. Er werd en er wordt nog steeds negatief gedivergeerd door de indicatoren. U ziet dat in de Momentum Analyse. Deze negatieve divergentie valt samen met indicatoren in de weekgrafiek die dalende zijn. En de maandgrafieken zijn duidelijk overbought. De komende stijging vindt dus plaats in een negatieve omgeving. Dat betekent dat de opleving wel heel veel kracht moet laten zien wil deze negatieve invloed opgeheven worden. De kansen daartoe schatten wij niet hoog in ook al lijkt er niets aan te merken op de sentiment indicatoren. Dus voorlopig houden wij het er op dat een korte termijn correctie is begonnen binnen een dalend patroon, van een langere termijn orde.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-06-10: 352,69)

Onze conclusies:

Korte termijn: reactie, maar draait omhoog
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: positief maar raakt overbought
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

De stijging afgelopen week bracht de het effectieve rendement van de 10-jaar Nederlandse Staatsleningen op 1,9%. Het weerstandniveau op 1,94% komt dus in zicht. Een doorbraak door dat niveau zou het bodemproces afsluiten, maar u mag niet verwachten dat deze doorbraak gemakkelijk zal plaatsvinden. Hoogstwaarschijnlijk is hiervoor een mededeling van de FED nodig, die stelt dat de Quantitative Easing zijn einde gaat vinden. Er zijn hier wel tekenen voor maar het is nog niet zover. Zoals men nu al ziet in de reacties op de onduidelijke berichten die er circuleren zal de eerste reactie ongetwijfeld negatief zijn voor de aandelenbeurzen. Dit past in onze iets langere termijn visie die een correctie op de beurzen voorziet (en in onze ogen inmiddels al aan de gang is).

De Amerikaanse US$ versus de €

Het lijkt erop dat de dollar het slechter heeft gedaan dan mocht worden verwacht, maar zolang het niveau van 74,5 niet doorschreden is, lijkt het lange termijn scenario (de dollar stijgt) nog steeds in takt. Maar het beeld begint wel barsten te vertonen, dus wees op uw hoede.

De Prijs van een troy ounce Goud

Met een val van dertig dollar afgelopen vrijdag heeft de prijs van een troy ounce Goud duidelijk laten blijken dat een herstel nog wel even op zich zal laten wachten. Er zijn geen aanwijzingen dat het binnenkort beter zal gaan. Integendeel alles wijst erop dat het dieptepunt van 5 weken geleden weer getest gaat worden. En koers beneden $1.350 zal daarvan de inleiding zijn.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is weer terug op zijn weerstand op US$105. Hij zal daar wel doorheen gaan, maar de weg naar de echte uitbraak is nog lang en wij zien hem daar op afzienbare tijd niet komen.

Strategie

Wij blijven kritisch staan ten opzichte van de portefeuilles onder beheer maar wij zullen wel proberen hier en daar te profiteren van de komende opleving.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is.  U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

22 gedachten over “De eerste koopsignalen”

 1. “Omdat de AEX Index iets sterker geleden heeft tijdens de afgelopen drie weken is de aankondiging van een herstel hierin ook het beste te zien. ” ,het artikel begint al niet goed. Een index is alles behalve rationeel, bekijk een index dan ook niet vanuit rationeel oogpunt. Immers zo worden de meeste fouten gemaakt, een inschatting maken op basis van eigen emotie.

 2. Beste Edwin,

  Het is mij niet helamaal dudieljk wat jij bedoelt met “rationeel”? De AEX Index is het eest gedaald en het beeld vertoont daardoor een relatief oversold positie in vergelijking met de anderen. Dat is een technische constatering die niets met rationaliteit van een index te maken heeft maar met de gehanteerde analysemethode.

  En de ontwikkelingen van de afgelopen paar dagen bevestigen onze analyse, er is een korte termijn bodem in de maak.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 3. Gijsbrecht,

  Wat bedoel je eigenlijk in je bericht met “De AEX Index is het eest gedaald en het beeld vertoont daardoor een relatief oversold positie in vergelijking met de anderen.” ? Vooral het gedeelte, ‘is het eerst gedaald’ is behoorlijk vreemd want het gaat in markten niet wie het eerst is en wie daarna aan bod komt. Markten zijn geen kleine kinderen, die zo nog wel eens kunnen denken. Waarde hechten aan een analyse methode is goed, maar laat het daar ook bij en meng niet je eigen gevoel door de analyse heen.

 4. Beste Gijsbrecht,

  Of er nu eerst, meest, of verst -gedaald staat, het maakt voor mijn kritiek niets uit. Elk woord is een synoniem voor je eigen emotie. Dat wij als mens de beurs rationeel willen doorhebben en deze daardoor ook zo bekijken is misschien logisch maar kloppen doet het niet. Het staat gelijk aan ‘verklaringen’ geven aan beursstijgingen of dalingen, terwijl deze ‘verklaringen’ niets met de werkelijkheid te maken hebben. Een mens moet altijd een verklaring voor iets hebben, en het liefst iets wat in lijn ligt met zijn, of haar, emotie. Wanneer indicatoren draaien probeer daar geen verklaring aan te geven maar neem het gewoon aan zonder je eigen emotie mee te laten spreken.

  Het werd een lang verhaal, maar dat is nu de psychologie achter de beurs.

 5. Als eerste:
  Beste Edwin, jij kiest volgens mij de meest gemakkelijke weg –> jij schiet constant ideeën en meningen/stukjes van anderen af, zonder ooit zelf eens iets op papier te zetten.
  Probeer eens net als ik, uit frustratie en het oneens zijn met wat er allemaal her en der werd geplaatst, gewoon eens dat te plaatsen zoals jij dat ziet.
  Is voor jezelf veel gemakkelijker, je hoeft niet steeds commentaar te leveren op dat wat anderen plaatsen, en ook belangrijk: je laat andere mensen in hun waarde.
  Wanneer die anderen ‘fout’ zitten met hun idee dan worden ze vanzelf dubbel afgestraft; ten eerste met hun beleggings-resultaten en ten tweede doordat ‘men’ hen niet meer volgt.
  Jij loopt dan natuurlijk wel het gevaar op commentaar op datgene wat jij plaatst, is dat wat je tegenhoudt, die angst?
  Wanneer je niet zo bang uit gevallen bent, plaats dan zelf eens een stukje, wellicht dat de beleggende wereld aan je voeten ligt…maar … daar moet je wel ‘de ballen’ voor hebben!
  .
  Ik heb niet de ballen maar gewoon een plank voor mijn kop en plaats al meer dan tien jaar mijn ‘stukjes’.
  .
  De laatste tijd verloopt de beurs ‘een beetje anders’ dan de meeste verwacht hadden, en dan zie je her en der veel (gefrustreerd) commentaar.
  Niet doen mensen!
  .
  Ik heb eerder deze week het volgende ergens op een vrij toegankelijke website gezet (ik plaats ook veel op afgesloten sites).
  Dat ging in eerste instantie over het volgen van FA of TA.
  .
  Quote:

  Er wordt gezegd dat het ‘moeilijk’ is om het economische nieuws juist te interpreteren, en dat is ook zo; je hoort het ten eerste vaak te laat en ten tweede weet je soms niet wat je er direct mee aan moet, ofwel hoe de andere beleggers dat interpreteren.
  Ik heb het interpreteren van al het dagelijkse nieuws dan ook niet op de eerste plek staan.
  Op de eerste plek staat bij mij de grafiek.
  In de grafiek is alles al verdisconteerd, al het nieuws wat ik heb gehoord en nog niet heb gehoord, en ook is verwerkt wat al die honderd duizenden beleggers met het nieuws wat ze al wel hebben gehoord hebben gedaan 😉
  Verder is een algemeen aangenomen concept, dat de beurs maanden vooruitloopt op de economie.
  Ofwel: het beurs verloop is leidend!
  En; hoe kan je nu een leidende indicator (de beurs) ‘voorspellen’ aan de gegevens die na ijlen op het beursgebeuren (de FA)?
  Ik hou het dus eenvoudig, ik volg de grafiek en luister naar het nieuws als aanvulling.
  De beurs volgt gewoon zijn cycli, het nieuws veroorzaakt hooguit rimpeltjes op het oppervlak.
  Uiteindelijk gaat de beurs zijn (TA) gang, de FA van vandaag is allang achterhaald door de beurs en zorgt alleen voor rimpeltjes.

  .
  Ofwel Edwin, ik ben het wel met je eens, de verhalen van al die ‘Goeroes” die achteraf het koersverloop verklaren aan de hand van X of Y; daar heb je niks aan.
  Maar: schrijf zelf eens wat i.p.v. commentaar te leveren op de verhalen van al die goeroes; want daar hebben we misschien wat aan; aan al je commentaar tot dusver: daar kan ik helaas niks mee; en ik wil zo graag wat leren, dus a.u.b.: plaats ook eens wat opbouwends.
  .
  Vriendelijke groet,
  Jan 😉

  1. Weet je Jan? Waarschijnlijk zit jij ook in het kamp van hoe men dacht, en denkt, over hoe het in elkaar steekt, En aan je reactie te zien wel. Maar waarom zal ik daar überhaupt een ‘stuk’ over schrijven als al deze informatie gewoon te lezen is in je bibliotheek of internet.

   Er is niet veel voor nodig om jou op de kast te krijgen, ik vraag me af hoe je reactie is wanneer je straks je geld ziet verdampen vanwege dalende indexen wat je niet hebt zien aankomen.

 6. Jan is een man die bij heel veel mensen de ,,boven kamer ,,aan het werk
  heeft gezet . Of je er mee eens bent of niet hij zet je aan het werk .
  Schitterende uitleg ,mooie en te begrijpen charts .Doe daar je voordeel mee .
  Zelf studie ..
  Respecteer een ieder en laat het ,,katten,, achterwege.
  Prettig weekend mensen ..

 7. Wie of wat Jan is heb ik geen idee van, maar heb wel het idee dat ie is vastgeroest in z’n eigen gedachte en weinig tot niets aan wilt nemen van anderen. Inderdaad, een plank voor z’n kop, zoals hij het zelf omschreven heeft. Een ‘bovenkamer’ met weinig empathie. Maar dat soort mensen horen er ook te zijn.

  Maargoed, hij het zijne en ik het mijne.

 8. Beste Edwin,
  je hebt werkelijk geen idee omtrent ‘wie of wat ik ben’.
  Je laatste bericht raakt dan ook ‘kant nog wal’.
  Ik gooi de opmerkingen maar op ‘gebrek aan kennis omtrent mijn persoon’.
  .
  Kleine tip: vervang intussen je LP, ‘die blijft hangen’.
  .
  Verdiep je in mensen en hun ideeën voordat je zomaar ‘losse flodders in het rond schiet’, verdiep je eens in hun verhaal; over wat ze over willen brengen bijvoorbeeld.
  En wanneer je toch meent op elk bericht te moeten ‘schieten’, onderbouw dat dan eens, met feiten bijvoorbeeld!
  .
  Vriendelijke groet,
  Jan 😉

 9. Kom op Jan, wie ben je dan eigenlijk en zou dat indruk op mij moeten maken? Wie weet ‘schiet’ ik er zomaar op los, maar dat is niet mijn probleem. Meer voor diegeen die zich aangesproken voelt, en tja dan heb ik ook gewoon een bord voor m’n kop dus.
  Maar Jan, wat maakt jou zo belangrijk dat ik moet weten wie jij bent? Je maakt jezelf ontzettend belangrijk lees ik, maar wat schiet je daar mee op eigenlijk.

 10. Ik ben een volledig onbelangrijk persoon Edwin, houdt maar geen rekening met mij, ik red me wel zonder jouw attentie, wellicht zelfs beter zonder dat.
  Ik ben volkomen onbelangrijk!
  Ga dus niet zitten wachten tot ik indruk op je ga maken, gaat niet gebeuren!
  Noway!
  .
  Ik erger me wel aan het gegeven (en ik denk meerdere mensen, die wel zo verstandig zijn om niet te reageren ;)) dat jij alles afschiet wat je niet begrijpt, of waarvan je de intentie niet begrijpt, en daarbij er gelijk maar vanuit gaat dat die partij ongelijk heeft, terwijl men vaak op een speelse manier iets probeert uit te leggen.
  Begrip voor wat een ander wil uitleggen, is veel mensen helaas niet gegeven!
  Ze zijn daar te dom of te lui voor, want goed lezen doet vaak wel begrijpen wat er staat!
  Ik heb een hekel aan mensen die overal commentaar op leveren en zelfs niets presteren waar een ander ook maar iets aanheeft, en dat is de reden waarom ik zo reageer.
  Kom eens een keer met iets opbouwends waar anderen ook wat aan hebben en stop met het leveren van commentaar waarbij de LP steeds blijft steken op het gegeven dat de koers van vandaag niets te maken heeft met de economie van vandaag, want dat is al decennia lang bekent!
  Dat weet elke belegger /investeerder inmiddels wel, de dagelijkse sores zijn slechts rimpeltjes in het wat langere termijn werk.
  Maar kijk, sommigen wensen te handelen in de ruis (de waan) van de dag, en ik zal je dit vertellen: sommigen gaat dat zeer lucratief af!
  Ik ken zelfs mensen die alleen handelen in de slotveiling van de AEX elke dag, en daarvan zeer goed kunnen leven.
  Dat snelle handelen in de laatste minuten, waarin men aanvoelt hoe ‘de markt reageert’, en hoe de slotveiling zal verlopen, is mij niet gegeven, maar anderen weer wel!
  Zo is elk mens anders, en dat maakt mij niets uit, zolang ieder maar zijn brood verdient.
  *
  En zolang ieder maar een ander in zijn waarde laat!
  Geen afgezeik van geschreven stukjes, maar of onderbouwd commentaar, of de waffel dicht houden zeggen we hier!
  *
  Probeer nu eens (’t zal voor jouw een hele klus worden) dat wanneer je het met een verhaaltje wat geplaatst wordt niet eens bent, daarop eens iets POSITIEFS te schrijven met uitleg en onderbouw waarom het anders zou zijn.
  Op zo’n moment zou ik misschien zelfs wel bewondering voor je kunnen krijgen , hoewel je daar natuurlijk niet op zit te wachten.. stel je voor … no way of course!
  .
  Vriendelijke groet,
  Jan (een nobody);)
  .

 11. Mister Nobody, John Doe, Mister X, mij verwijten dat ik met niets kom terwijl je zelf niet het goede voorbeeld geeft is wel wat strange. Want nu weet nog niemand wat je uitspookt, en waarom je zo’n wondermens bent als het op analyseren aankomt. Een vreemd iemand ben jij, jezelf ophemelen tot je een ons weegt, superieur over willen komen, en ook nog eens een minderwaardigheidscomplex hebben(hoe krijg je het voor elkaar!) Nee wij worden geen vrienden. Succes met de rest van je leven, Nobody.

 12. Als ik zo naar de AEX vandaag op expiratie dag keek ,kon ik me de indruk niet onder drukken ,dat zelfs Meneer Dick Otto weleens even naar de charts van Jan heeft gekeken dacht je niet Heer Edwin . Prettig Weekend mensen .
  Volgende maand weer een beetje meer ,mooi weer .

 13. Beste Edwin,
  communiceren met u valt niet mee, begrijpend lezen is denk ik niet uw sterkste kant.
  U reageert niet op wat er wordt geschreven, en u zuigt daarbij van alles uit uw duim; waarop u dan weer voort borduurt; ik zie dat ook vaak in uw reacties naar analisten die heel mooie stukjes neerpennen.
  Wanneer u de oogkleppen afdoet en wat rondkijkt op deze website had u allang geweten wie ik ben, ik kom hier al vanaf het begin van deze mooie website en schijf regelmatig een stukje.
  De één is het daarbij wel met mij eens, de ander absoluut niet, maar zolang we elkaar in onze waarde laten …of inhoudelijk reageren …met argumenten waarom wel of niet …dan kunnen er mooie discussies ontstaan.. in de andere gevallen is het …shit!
  .
  Ik stop de communicatie met u, want u communiceert niet.
  Dit is mijn laatste reactie aan u, gewoon zonde van mijn kostbare tijd.
  .
  Mooi weer gewenst voor het komend weekend, dan heb ik dat ook 🙂
  Vriendelijke groet,
  Jan ;

 14. Het is toch geen geheim dat de AEX en meerdere indexen op weg zijn naar de low, en daaronder, van 2009? Dat heeft de heer Otto al lang in de smiezen natuurlijk, die heeft geen extra info nodig.
  JanS(Mr Nobody) of moet ik schrijven Broca, mooi weer ja. Over ‘begrijpend lezen’ gesproken…
  Tja, terwijl ik jou al ‘gedag’ heb gezegd doe je er nog een schepje bovenop, “laatste reactie”, enig idee dat hier een stukje psyche achter schuilt die op z’n zachts gezegd vreemd is? Inderdaad, zonde van de tijd om met jou om te gaan.

   1. Haha, ‘zomaar wat roepen’, enig idee dat wat ik schrijf, of jij, hetzelfde is? Vreemd, eigenlijk zal je het dus eens zijn met me. Maarja.
    Weet je, je mag niet kritisch zijn bij ‘de kritische belegger’, als je het wel bent word je geweerd of flink tegengesproken zoals nu, voor het forum was ik ook al eens te ‘kritisch’. Iedereen mag kritiek leveren, behalve de ‘bezoekers’. leuk!

  1. Op een of andere manier blijft men geloven in het verhaal dat de Baltic Dry index een indicator voor de wereldeconomie is. In een ander artikel heb ik uitgelegd dat het niet altijd zo het geval hoeft te zijn:

   “Een ander aandachtspunt van beleggers is de relatie tussen de beurzen en de Baltic Dry index. Een forse daling van de BDI zou wijzen op een aanstaande correctie op de beurzen. In een post op het forum heb ik de relatie tussen de AEX en de Baltic Dry index onder de aandacht gebracht: http://www.dekritischebelegger.nl/forum/beleggerskroeg/beleggerskroeg-geopend/page/45#post-3308

   Als gekeken wordt naar de periode 1 januari 2009 tot heden dan is de gemiddelde correlatie 0,05. Anders gezegd, gemeten over de laatste twee jaar is er helemaal geen verband tussen de AEX en de BDI. Voor beleggers in de AEX is het dus ook volstrekt zinloos om naar de BDI te kijken.”

   http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/het-mysterie-van-de-baltic-dry/

 15. Een ‘maatstaf voor de wereldhandel’,Baltic Dry index,is iets anders dan de ‘maatstaf voor bedrijven’, AEX index of S&P500 index. De indexen verschillen door hun tak van sport en zijn zodoende niet met elkaar te vergelijken. Wereldeconomie hangt nauw samen met consumentenvertrouwen en bedrijven zijn de eerste die dit voelen, dus een AEX of S&P500 is een betere ‘indicator’ voor de wereldeconomie in plaats van de Baltic Dry index.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.