Gemalto en de AEX

Binnen een half jaar met stip doorstoten naar de top 25 van Euronext Amsterdam. Wat is Gemalto? En is het koopwaardig?

Gemalto N.V. is een digitaal beveiligings-bedrijf, van oorsprong Frans, maar met het hoofdkantoor in Amsterdam (Barbara Strozzilaan). Naast de notering op Euronext Parijs en opgenomen in de Franse hoofdindex CAC40, kreeg Gemalto op 3 april jl. een tweede notering in Amsterdam en dat kreeg  ook de status van hoofdnotering. Op 24 juni a.s. neemt het in de AEX al de plaats in van Aperam met een gewicht van 1,9%. Er is ook een ADR op de  Nasdaq genoteerd.

Onbekend maakt onbemind. De Vereniging van Effecten Bezitters kwam met een zuur commentaar: “De toevoeging is net zo betekenisloos als de AEX-index zelf”, aldus Errol Keyner van de VEB. “Wat heeft dit bedrijf nu te zoeken in Amsterdam? Het is een Frans bedrijf, dat nauwelijks omzet draait in Nederland, nauwelijks medewerkers heeft in ons land, en als een belegger een aandeel ervan wil kopen, kun je heel makkelijk op de beurs in Frankrijk handelen. Wij als VEB snappen niet waarom dit gebeurt, of nodig is”.

Uit het VEB-commentaar spreekt denk ik vooral spijt dat er te weinig Hollands Glorie-bedrijven zijn die voor een notering in de AEX in aanmerking komen of willen komen. Maar in plaats van de Made in Holland ondernemingen geven nu andere beweegredenen de doorslag, bijvoorbeeld fiscale vestigingsplaatsmotieven.

In elk geval is Gemalto een aanwinst voor de AEX. Wereldmarkleider  op het terrein van de digitale beveiliging en identificatie en koploper bij de nieuwe mobiele betaalmethoden. Denk bijvoorbeeld aan betalen met je mobieltje door hem langs een terminal te schuiven, waardoor de transactie voltooid wordt. Gemalto ontwikkelt de software voor de NFC-chip (Near Field Communication) die hiervoor nodig is. Naast de mobiele tak – 46% van de omzet in het eerste kwartaal van 2013 – groeit de onderneming nog steeds snel bij andere onderdelen:  secure transactions (+13%) en security (+21%). In een wereld die steeds verder digitaliseert en on-line en mobiele toepassingen en betalingen gemeengoed worden, worden hoge eisen gesteld aan betrouwbaarheid, veiligheid en privacy. Gemalto is daar nauw bij betrokken. Tot de klanten behoren overheden, telecombedrijven (Vodafone), financiële instellingen (Citigroup) en ondernemingen uit andere sectoren (Boeing, Shell).

De omzet bedroeg € 2,2 mrd in 2012. In het eerste kwartaal van 2013 was de omzet € 518 mln, +7,2% ten opzichte van een jaar eerder. In Azië is de groei het hoogst: +11%.
Bij Gemalto werken meer dan 10.000 employees, verspreid over 83 vestigingen en 13 R&D centra in 43 landen. In Amsterdam werken 30 mensen, het voornemen is de activiteiten in Nederland uit te breiden. De directie is Frans-georiënteerd, de toezichthoudend board is zeer internationaal van samenstelling. Financieel ziet het er zeer gezond uit. Bij een balanstotaal van € 2,7 mrd per ultimo 2012 is de cashpositie van € 359 mln vele malen groter dan de schulden.

Gemalto grafiek
Gemalto grafiek

 

Is Gemalto koopwaardig?

De koersgrafiek geeft aan welke koerssprong het aandeel sinds eind 2011 heeft gemaakt: van rond de € 20 naar € 67,70 nu. Bij deze koers bedraagt de marktkapitalisatie € 5,8 mrd, te vergelijken met Randstad. 19 analisten volgen Gemalto, waarvan 14 het op kopen of overwegen houden, 1 op houden en 3 op verkopen/onderwegen.  Van het dividend moet de belegger het niet hebben. Sinds 2009 wordt er uitgekeerd: € 0,34 over 2012 (ex-div. 23/5/2013).

Op basis van de 2012-winst bedraagt de koers-winstverhouding 24, dat lijkt aan de dure kant. Maar de verwachtingen zijn hooggespannnen: de consensus veronderstelt een groei van de winst per aandeel die oploopt tot 20% in 2014, waardoor de K/W dan terugvalt tot 16.

Morgan Stanley is één van de partijen die Gemalto op verkopen heeft staan. (Beleggers Belangen zette Gemalto op 29 maart op grond van de waardering op houden). De bank geeft een aantal factoren aan waarom zij een negatieve houding heeft. In de eerste plaats heeft Morgan Stanley berekend dat de autonome (organische) groei van het bedrijf slechts 3,5%  over de afgelopen vijf jaar bedroeg. De echte groei kon alleen door overnames tot stand komen.

Verder wordt volgens de bank door de consensus al een te hoge omzetgroei voor 2013-15 ingecalculeerd, waardoor de kans op positieve verassingen beperkt is. De crux zit in de prijsontwikkeling van de high-end SIM cards met NFC-toepassing. Bij hogere verkoopvolumes zal de prijs snel dalen. Morgan Stanley noemt als belangrijke concurrent een ander Frans softwarebedrijf, Oberthur Technologies (niet beursgenoteerd), dat o.a. Visa en Mastercard als klanten heeft gewonnen. Morgan Stanley gaat zo ver dat op grond van de door hen verwachte prijsontwikkeling van de SIM-cards de koers van Gemalto in het basisscenario daalt tot € 51. In hun pessimistisch scenario is het koersdoel zelfs maar € 32.

Conclusie: met Gemalto krijgt de AEX er straks een prachtig IT-bedrijf bij dat opereert in een spannend marktsegment van mobiele apparaten. Ontwikkelingen gaan hier heel snel. Morgan Stanley wijst terecht op het risico dat de verwachte snelle winstgroei van Gemalto door de concurrentie wel eens onderuit gehaald kan worden. Even de kat uit de boom kijken lijkt het veiligst. In november komt het bestuur zelf met een strategie-update.

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.