Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Correctie AEX gestart

Afgelopen week heeft het startschot voor een correctie van de aandelen markten geluid. De oorzaak is, zoals meestal, moeilijk aan te geven. De plannen van Obama om de banken aan te pakken door de handel voor eigen rekening te verbieden, zou een reden kunnen zijn, of zijn de  kwartaalcijfers de reden. Belangrijker om te weten is wat de kansen en zeker de risico´s zijn voor aandelen op korte termijn. Een schot voor de boeg, de risico´s zijn groter dan de kansen.

Een normale correctie

Een normale correctie is een reactie op een stijging en is het best te omschrijven als een rustperiode. Aandelen kunnen nu eenmaal niet constant stijgen. Deze periode van rust is noodzakelijk om alles weer tot normale proporties terug te brengen. Niets nieuws, het is een vast onderdeel in het verloop van aandelenkoersen. Met behulp van technische analyse probeer je een inschatting te maken van de mogelijkheden, niet meer en niet minder dan dat.

Omdat stijgingen en dus ook dalingen in de meeste gevallen in relatie tot elkaar staan kun je stellen dat een correctie die nu van start is gegaan een relatie heeft met de stijging vanaf maart 2009.  In de meeste gevallen is er dan een correctie te verwachten die minimaal 23,6% en maximaal 61,8% van de stijging corrigeert. De stijging in de AEX bedroeg sinds maart vorig jaar 150,57 punten, minimaal zou je dus een daling tot ( 23,6 % * 150,57 is 35,83) 310 punten mogen verwachten. Maximaal zou de correctie tot 251 punten kunnen reiken.

Uitzonderlijk

Er zal niemand van zijn stoel vallen door te stellen dat we in een uitzonderlijke situatie zitten. Historische gezien zijn de koersuitslagen enorm. Om die reden mogen we nu niets uitsluiten. In uitzonderlijke situaties komt het voor dat een correctie verder gaat dan 61,8% en er een nieuwe bodem wordt gevormd. In de Elliot wave theorie staat deze correctie bekent als een irregular correctie.

Technische analyse AEX op 26 januari 2010 Elliot Wave (irregular correctie)
Technische analyse AEX op 26 januari 2010 Elliot Wave (irregular correctie)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het eerste deel van het herstel is de stijging van 194 tot 345 AEX punten, vervolgens een daling van maximaal 138% * de stijging, in dit geval 209 punten. Dit trekken we af van de start van de correctie 345 en maakt dat de daling tot maximaal 136,9 AEX kan gaan.

Het uitgangspunt

Mijn uitgangspunt is dat er een correctie over de stijging sinds maart 2009 in ontwikkeling is en dat deze correctie uitkomt tussen 270 of 250 punten in de AEX. Vervolgens hou ik rekening met een nieuwe fase van koersstijgingen. Vanwege de uitzonderlijke situatie waarin de economie zich op dit momnet bevindt, is een uitzonderlijk verloop van de beurs niet uit te sluiten. De kansen op een irregular correctie tot zelfs een AEX stand van 137 punten mag niet uitgesloten worden.

Technische analyse AEX op 26 januari 2010 Elliot Wave doelgebied voor normale correctie
Technische analyse AEX op 26 januari 2010 Elliot Wave doelgebied voor normale correctie

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De correctie lijkt gestart, een daling van de AEX tot 270, mogelijk 250 punten is in normale situaties te verwachten. Omdat er sprake is van een uitzonderlijke situatie in de economie en dus ook op de financiële markten is een uitzonderlijke correctie niet uit te sluiten. Indien er sprake is van een irregular correctie is er zelfs een daling van de AEX mogelijk tot 137 punten. Niet dat ik een dergelijke daling op dit moment voorzie maar de mogelijkheid is zeker aanwezig. Een daling onder 250 punten in de AEX is een eerste signaal in de richting van een irregular correctie. De risico´s van beleggen in aandelen zijn op dit moment dus groot.

Ik maak gebruik van een herstel om posities in aandelen terug te brengen en zal short posities innemen.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Correctie AEX gestart”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *