Beleggersvertrouwen daalt opnieuw

Het vertrouwen van beleggers is in mei opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder een groot aantal zelf beleggende klanten van Saxo.

In het kort

  • Ook het sentiment rond de AEX licht negatiever
  • ASML meest in trek, geen herstel vertrouwen in Philips
  • IT-sector meest in trek
  • 18% beleggers besteeds geen aandacht aan diversificatie

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 3,4 begin april naar 3,0 begin mei op een schaal van -15 tot 15. De meting van maart noteerde nog het hoogste vertrouwen (4,1) sinds de metingen van de Saxo Market Sentiment (april 2022) zijn begonnen.

Vertrouwen gedaald

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 4,1 begin maart naar 3,4 begin april op een schaal van -15 tot 15. In februari lag dit cijfer op 2,8 en de meting van maart noteerde het hoogste vertrouwen sinds de metingen van de Saxo Market Sentiment (april 2022) zijn begonnen.

Diversificatie beleggingsportefeuille

Een stelling die de respondenten werd voorgelegd, was: ‘Om mijn portefeuille te diversifiëren, kijk ik hoofdzakelijk naar…’  Een aantal respondenten spreidt over sectoren: 26,8%. Een spreiding over regio’s is veel minder populair (3,1%), net als een spreiding over de tijd (1,6%). 17,3% houdt een diversificatie in beleggingsproducten aan. 33,1% gaat uit van een combinatie van alle diversificatiemogelijkheden. “Opvallend is dat 18,1% van de beleggers geen aandacht besteedt aan het spreiden van de portefeuille. Dit terwijl spreiding een goede manier is om het risico van beleggen te verkleinen” aldus Oudshoorn.

Philips

Een andere voorgelegde stelling was: ‘Nu de apneu-schikking achter de rug, is Philips weer interessant als belegging’.  Philips trof eind april in de Verenigde Staten een schikking voor 1,1 miljard dollar vanwege problemen met slaapapneu-apparaten. 45,7% is het niet met de stelling eens, terwijl 26,0% dit wel vindt. 28,3% heeft geen mening. Philips blijkt dus nog in steeds uit de gratie te zijn bij veel beleggers.

ASML nog steeds populairst

Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen staat ASML nog steeds aan kop (19,4%). Shell (13,9%) bezet de tweede plek. ING staat nu op de derde positie (11,1%) en verdringt daarmee NN Group. ING presenteerde meevallende cijfers over het eerste kwartaal en beloont aandeelhouders met de inkoop van een groot aantal eigen aandelen.

Zoals hierboven gemeld, is Philips nog niet populair onder beleggers. Het is opnieuw het AEX-aandeel dat het meest als verkoopkandidaat wordt genoemd (17,6%). ASML (12,1%) neemt nu de tweede plek in. Adyen bekleedt de derde plaats (11,0%).

Voorkeur voor aandelen neemt licht af

De voorkeur voor aandelen is licht afgenomen (van 91,7% naar 86,6%). Op de tweede plaats staan ETF’s (36,2%), gevolgd door beleggingsfondsen (26,8%), opties (26,0%) en obligaties (13,4%).

IT-sector meest in trek

Beleggers hebben nog steeds een duidelijke voorkeur voor Informatietechnologie (52,2%), gevolgd door de financiële sector (40,0%). Daarna volgt de energiesector (26,1%), de grondstoffensector (24,3%) en de sector industrie (19,1%).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.