AEX: Tijd en Prijs komen samen

In mijn laatste column van 30 juli jl. gaf ik aan een hete augustusmaand te verwachten. Daarmee bedoelde ik dat een grotere beweging, bij voorkeur een dalende, favoriet was. Tal van argumenten zoals het astrologische aspect van het kardinale cross, fractal met jaren dertig, indicatoren, patroon etc., wezen op de start van een potentieel grote dalingsgolf.

Eerder hield ik aan de 1e helft van augustus de start daarvan te verwachten en koersen boven 345 niet meer te willen zien op slotbasis.

Welnu, de 1e helft van augustus zit er nagenoeg op en we gaan de stand van zaken opmaken.

AEX:

Eerst even wat oude plaatjes oproepen die ik eerder publiceerde. De fractal van de Dow Jones van de jaren dertig. Zoals u ziet valt de dubbele top van mei / juni 1930 samen met de huidige dubbele top AEX van juni /.augustus. Als het patroon zich voortzet, en dat weten we nooit, dan zal een scherpe daling inmiddels zijn ingezet. Nieuwe lows zijn (voorlopig) niet te verwachten (dus niet < 194).

Dow Jones jaren 1928-1938
Dow Jones jaren 1928-1938

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX 13 augustus 2010
AEX 13 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Zoals u ziet stoeit de AEX nu met de cyaankleurige lijn rond 322, een belangrijk punt in het consolidatie-, maar beter gezegd, distributieproces. Consolideren is je opmaken voor een nieuwe stijgende beweging en distributie is een topvormingsproces, ofwel de koersen draaien van noord- naar zuidwaarts.

Randstad versus AEX:

Mijn stokpaardje aangaande economische barometer is de relatieve sterkte tussen Randstad en AEX. Randstad geeft als vroegcyclisch bedrijf een indicatie hoe gezond of ongezond de markt is. Welnu, ook daar is wat gebeurd recent. Zowel Randstad als de AEX braken tegelijkertijd het 200 daags VG en dat is een veeg teken.

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 13 augustus 2010
Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 13 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Volatiliteit:

Hieronder 2 grafieken van de volatiliteitsmeter van de S&P 500. Een uitgezoomde en ingezoomde versie, dit om het perspectief helder te hebben en houden. Let vooral op de laatste dagen, waar een ‘gap’ of wel koerssprong ontstond. Dat is wat ik een serieus signaal noem.

VIX 13 augustus 2010 grafiek 1
VIX 13 augustus 2010 grafiek 1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

VIX 13 augustus 2010 grafiek 2
VIX 13 augustus 2010 grafiek 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Tijd en Prijs zijn op een zeer treffende manier recent tot elkaar gekomen en dat vindt Gann zeer belangrijk. Belangrijke topvorming, gelet op vergelijking fractal Dow Jones mogen we niet uitsluiten. Andere indicaties als Randstad/AEX, volatiliteit en andere niet genoemde zaken ondersteunen de huidige zwakte.

Of het echt zo erg (AEX 220) wordt is nooit met zekerheid te zeggen, vandaar de ingetekende 3 scenario’s in de tweede grafiek. Komt tijd, komt raad. Indien de AEX nu toch nog boven 345 weet te koersen kan deze analyse de prullenbak in, zoveel is wel duidelijk.

Gann – seminar

 • Wat betekent het als Prijs en Tijd samenkomen?
 • Hoe profiteren in stijgende en dalende markten?
 • Aandelenselectie middels database.

Verrijk uw kennis en laat wiskunde u mede leiden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

De bijeenkomst vindt plaats ten kantore van Cees in Molenaarsgraaf.

Bent u ook geïnteresseerd om te horen en zien hoe met uiterste precisie koop- en verkooptransacties tot stand komen en beleggen weer leuk en winstgevend wordt?

Wilt u ook grip krijgen op uw vermogensontwikkeling?

Geef u nu op voor dit seminar, want de plaatsen zijn beperkt.  Het seminar wordt op 6 of 13 oktober ’s avonds gehouden. (gelieve uw voorkeur voor datum aan te geven). De insteek van het seminar zal zich primair richten op de vermogende belegger.

Richt uw mail aan seminar@dekritischebelegger.nl
of reageer via onze contactpagina. Vermeld uw naam, aantal personen,  telefoonnummer en e-mail adres waaronder u bereikbaar bent. De kosten bedragen EUR 100 inclusief BTW per deelnemer.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.
Short  AEX 337, koersdoel 280/ 250 / 220, stoploss 345 op slotbasis

Beleggingshorizon: drie tot zes maanden.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

4 gedachten over “AEX: Tijd en Prijs komen samen”

 1. Als de Dow moet dalen: naar de 5000 een inflatie-verhaal, naar de 400! een deflatie-verhaal. En deflatie-verhalen hoor ik de laatste tijd steeds meer.

 2. Positie-update:

  Gisteren besloten de shortpositie AEX te sluiten, gelet op omkeersignalen korte termijn. Een nieuwe aanval op 345 lijkt onderweg. U kunt nu op 327 sluiten, wat 10 punten winst op positie oplevert.

  Mocht onverhoopt de 321 dezer dagen alsnog neerwaarts worden uitgenomen, keer ik zeer waarschijnlijk weer terug in shortposities.

 3. Hallo Cees,

  Wat uw positie-update betreft, trek je de lijn door voor de S&P500? Verwacht je ook daar nog stevig hogere koersen en/of een nieuwe aanval van de bulls de komende dagen?

  Mvg,
  Stocks

 4. Stocks, ik vermoed dat er enkel een reactie opwaarts komt die eind deze week, begin volgende week weer neerwaarts draait, waarbij geen nieuwe toppen meer verwacht worden to.v. april.

  Als het zo uitpakt mogen we vanaf volgende week de start van een versnelling neerwaarts verwachten die met kracht 321 MOET uitnemen, anders…..blijft het tobben.

  Ik vond het echter zonde de winst te verspelen en greep daarom in, maar zal normaliter binnen een week weer neerwaartse posities hebben, mogelijk vrijdag al weer, of eerder als 321 toch breekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.