AEX op zijn Japans

Vandaag wil ik wat orde scheppen in de heksenketel van de laatste weken.Aan de hand van de Japanse candles wil ik laten zien hoe sterk de stieren zijn.

Van de vele technieken die gebruikt kunnen worden financiële markten te analyseren is de Japanse candlestickmethode een zeer objectieve. Het is zuiver psychologie lezen, waardoor, als je je er serieus in verdiept, tot een handzame leidraad komt bij beleggingsbeslissingen.

Het is voorzover bekend, ook de oudste vorm van analyseren. Vandaag wil ik u deelgenoot maken van enkele bevindingen om in de heksenketel van de laatste weken wat orde te scheppen.

Aan de rand van de afgrond

Vorige week gaf ik aan dat de aandelenmarkten aan de rand van de afgrond stonden, gesteund door een PI- studie. Koersen onder 308 zouden de bodem onder de markten wegtrekken en een vrije valsituatie creëren. De oplettende lezer merkte ook op dat ik de volatiliteitsbelegging sloot om risk/rewardredenen. Daarnaast noemde ik ook tegenstrijdige argumenten als rente en euro om een direct doordenderen omlaag te betwijfelen.

Bij TA tellen echter enkel feiten en toen de 308 met gap dan ook neerwaarts uit werd genomen, zag het er beroerd uit. Daags erna zagen we echter al het tegenovergestelde. Een sprong opwaarts over 308, daarmee die slechte dag isolerend ergo een eiland vormend. En laat dat nu juist weer positief zijn, immers de aanval neerwaarts (op dagbasis) is afgeslagen!

Dood in de ogen kijken

De AEX heeft figuurlijk dus de dood in de ogen gekeken en schrok daar zo van dat ze daags erna abusievelijk omhoog sprong. De historie leert dat als een zeer negatieve situatie snel wordt omgebogen naar een positieve, de bulls een stevig punt maken.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar een dag is maar een dag in deze analyse. Het kan morgen net zo gemakkelijk weer onderuit vallen, wat de meeste professionele analisten ook verwachten. Ik niet!

Stieren in control

Wat verwacht ik dan wel op basis van de recente koersvorming?

Daarvoor gaan we wat Japanse kaarsen bestuderen, ofwel de psychologie die ze aangeven. We gebruiken geen indicatoren, geen tijdschema’s, helemaal niets, enkel psychologie.

Japanse candlesticks

We starten met een korte uitleg, wat zijn candlesticks?

Een candlestick bestaat uit 4 elementen, een openingskoers, hoogste-, laagste en slotkoers. De ‘body’, het dikkere deel vertegenwoordigt de opening en sluiting en het dunne deel (indien zichtbaar) geeft de hoogste en laagste koers aan. Dit kunnen we op alle tijdframes toepassen, dus op maand-, week-, dagbasis etc

Candlesticks langetermijnvisie

Hieronder ziet u een maandgrafiek van de AEX. Ik heb bewust gekozen voor candles op maandbasis, om zodoende de recente wildwesttaferelen in een groter geheel te kunnen plaatsen. Wat u ziet is dat er sinds maart 2009 horizontale lijnen zijn getrokken onder de candles met witte bodies (opwaartse maanden o.b.v. opening en sluiting) Heel simpel en doeltreffend, daar de lijnen onder de bodies eigenlijk een glijdende stoploss zijn.

Op maandbasis zal nu een slot onder 320.75 bevestiging geven voor meer daling. Tja, wie kon vorige week bedenken bij een AEX van 301, dat we de maand (a.s. maandag) boven 320 zouden sluiten? Het is nog geen feit, dus pas op met deze aanname / stelling.

TA AEX maandgrafiek 28 mei 2010
TA AEX maandgrafiek 28 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX verder ingezoomd

We maken de aanname nu dat de AEX boven 320 kan blijven tot uiterlijk maandag, waardoor het patroon van hogere toppen en bodems op dit tijdsframe dus nog gewoon intact is. Dat is bullish!

Als we dezelfde truc uithalen op weekbasis dan zien we, bij een vriendelijk slot vandaag, een ‘hammer’ ontstaan. Dat zou ronduit positief zijn. De steel (van de hamer) is relatief lang ten opzichte van de body (kop van de hamer), wat aangeeft dat er deze week veel angst was.

Het slot (vandaag) zou echter bovenin de weekrange uitpakken. Dat is vertaald dus een draai van zeer negatief naar positief. De Japanners noemen dit ‘ een bodem hameren’.

Er is zelfs nog meer te zien. Indien de AEX met de kop van de hamer binnen de zwarte body van vorige week sluit, (nu reëel) dan ontstaat een twijfelpatroon voor de beren (op weekbasis dus), een zogenaamde ‘ inside week’  Vrij vertaald: We moeten twijfelen aan een vervolgdaling.

Dus deze week zien we mogelijk twee belangrijke zaken: Een hamer op weekbasis en een  ‘ inside bar’. Het versterkt de idee dat de stieren sterker zijn dan we vermoeden. Nogmaals, bedenk dat het slot vandaag (vrijdag 28 mei 2010) zeer bepalend is voor deze stelling.

TA AEX weekgrafiek 28 mei 2010
TA AEX weekgrafiek 28 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Vandaag wordt de weekcandle gevormd en maandag de maandcandle. Die geven belangrijke indicaties voor wat we de komende weken kunnen verwachten. Indien de AEX boven 320 kan blijven tot en met maandag geven de candles op maandbasis geen verkoopsignaal, maar blijven bullish. Indien de AEX vandaag voor de weekcandles vriendelijk blijft liggen, dan ontstaat een hamerpatroon, wat gewoon bullish is. Bij elkaar opgeteld zijn we maandagavond veel wijzer geworden over de kracht van de stieren, die dus sterker zijn dan menig analist vermoedt.

Posities:

Geen. Relaties wel.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

1 gedachte over “AEX op zijn Japans”

  1. onno ebbendorf.

    ik verwacht een explosie van de AEX a.s. 9 juni bij een overwinning van de VVD bij de Tweede Kamer-verkiezingen. Als je de maandgrafiek bekijkt van de AEX vanaf het jaar 2000 krijgt de index pas weerstand bij de 490-500. Wat dacht je van de buitenlandse inversteerders met het grote geld: Nederland word weer gunstig voor het bedrijfsleven. En gunstig voor het bedrijfsleven is ook gunstig voor de arbeidsmarkt: een spiraal naar boven doet ook het einde van de ressesie inluiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.