AEX nadert splitsing

In de conclusie van vorige week stelde ik dat komende week een samengaan van prijs en tijd rond 341 te verwachten was. Welnu, de high van de 29e bleek 340.99, hoe dichtbij kun je een doel naderen? Was dit dé high om neerwaarts te draaien?

Tradingrange of zijwaartse fase

We weten nu dat 2010 in het teken staat van een zijwaartse fase tot dusver. Tussen 300 en 340 is een prijsevenwicht gevonden van waaruit een nieuwe trendfase te verwachten valt.

Technische analyse van de AEX op 1 oktober 2010
Technische analyse van de AEX op 1 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

We naderen nu dus een splitsing, want als de AEX, figuurlijk gesproken linksaf slaat en dus opwaarts uitbreekt, ontstaat een bullish fase, die de AEX minimaal tot de april- top van 360 gaat brengen en wie weet hoeveel verder.

Indien de AEX rechtsaf slaat zal ze dus omdraaien en de onderkant van deze range opzoeken. Theoretisch zijn er nog meer scenario’s te bedenken, maar dat is van later zorg. Er staat een koersdoel van 304 open als de AEX onder 330 duikt, en dat is en blijft het favoriete uitgangspunt voorlopig.

Nu al spreken over veel ernstiger scenario’s is misschien leuk maar (nog) niet bewezen. Een aanleiding hier wel rekening mee te houden levert de vergelijking met de Dow Jones op uit de jaren 30, die een achtbaan- scenario tot 220 voor mogelijk houdt. Als dit het scenario wordt dan zal het ook snel gaan denk ik, want na oktober heb ik op dit moment weinig tijdrelaties die voor een significante draai waarschuwen.

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Media:

De mening van vooraanstaande economen lijken redelijk eensgezind: “No double dip expected”. Ofwel, kopen op zwakte. Welnu, daar valt weinig tegen in te brengen, mits dit past binnen uw beleggingshorizon. Want er staan dan wel twee vragen open zoals

  • Zal een daling meevallen tot bijvoorbeeld 304 en
  • Hoe lang zal een verwachte stijging vervolgens (in dat scenario) aanhouden?

Op de eerste stelling, een beperkte daling tot 304 is technisch zeker een scenario te verdedigen die dat ondersteunt, maar hoe sterk is dat? Een scenario 250 tot 220 is namelijk technisch ook te verdedigen ofwel, een double dip.

Het antwoord op de tweede stelling hangt natuurlijk af van de eerste stelling dus daar valt nog weinig over te zeggen.

Als we kijken naar de lengte van bull- of bearmarkten (Japan 20 jaar onderweg) en AEX etc nu 10 jaar, dan ben ik geneigd te veronderstellen dat ‘buy and hold’ slecht te verdedigen is. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat we weinig goed vergelijkingsmateriaal hebben daar de (positieve) invloed van de BRIC- landen die explosief groeien, in de historie ook niet voorhanden was. Anders gezegd: Kunnen de BRIC- landen en Emerging Markets het Westen helpen vervroegd uit de bearmarkt te ontsnappen?

Ik weet het antwoord op deze vraag niet, maar dit lijkt me wel belangrijk voor de mind- setting komende tijd.

Hedendaagse zwakte-indicaties

  • Randstad versus AEX: In een gezonde marktsituatie dient Randstad de AEX op sleeptouw te nemen, maar het omgekeerde is nu het geval = zwak.
  • Grote namen als Apple en Caterpillar hebben naar mijn bescheiden mening een “blow- off’ fase van stijging achter de rug, die typerend lijkt om de laatste beren over de streep te trekken. Caterpillar beweegt zelfs weer bij de 2007 / 2008-top, een hele prestatie. Ik kreeg gisteren een verkoopsignaal en vermoed dat een correctie neerwaarts gestart is.

De overige argumenten heb ik al eerder beschreven zoals bijvoorbeeld de fractal Dow Jones jaren dertig.

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Aan de voorwaarden voor topvorming is voldaan deze week. We zagen immers in de tijdszone het koersdoel gehaald worden. Zolang we niet uitbreken boven 341 (liefst met sprong en volumes) lijkt het vechten tegen de bierkaai. Ik neem dan ook een kleine neerwaarts gerichte positie in en zal die verzwaren onder 330.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Nieuw: Short AEX 335.60 op moment van schrijven, doel 304, stoploss 345 op slotbasis

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Seminar

Wij organiseren een seminar over Technische Analyse op 6 en 13 oktober (‘s avonds). Wilt u ook meedoen? KLIK HIER voor meer informatie.

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

De bezoekers van deze beleggerskroeg mogen meedoen aan de KB Guru van de dag competitie. Je kunt jouw systeem of jouw marktgevoel testen zonder dat het geld kost. Het kan wel wat opleveren en dat is de titel KB Guru van de dag.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.