AEX in balans volgende week

Terwijl de shortpositie is uitgestopt en het huiswerk opnieuw is gemaakt, stel ik vast dat we volgende week een interessante, mogelijk zelfs zeer interessante week mogen verwachten aangaande 2010.

Vandaag zal ik een tipje van de sluier oplichten van mijn werkwijze met betrekking tot Gann- analyse. Het voert te ver overal uitgebreid op in te gaan voor de neutrale lezer, dus beperk ik me tot wat hoofdzaken.

De conclusie is dat we volgende week een perfecte balans zien in de AEX qua prijs en tijd, de ingrediënten om op het puntje van de stoel te gaan zitten. Strikt genomen geeft Gann daarmee aan dat er ‘iets’ moet gebeuren. Dus niet zomaar uitgaan van een top, nee, ook een versnelling opwaarts is theoretisch gewoon mogelijk. Het hebben van een open mind is zeer cruciaal, ofwel altijd rekening houden met ‘the unexpected’.

Waar ging het fout in december?

De reden dat ik de stoploss negeerde moet worden gezocht  in het eerder bereiken van belangrijke evenwichten in prijs. Ik reken met percentages waarmee de AEX stijgt of daalt en daar moet evenwicht gevonden worden op enig moment.

Welnu, de 50%-regel van Gann is het allerbelangrijkst. Tel 50% bij de low van maart 2009 en je komt op 292. Stopt de AEX daar, ofwel, is daar evenwicht gevonden? Ja.

Eenmaal boven 292 komt het volgende evenwicht van 66.66% in beeld als koersdoel, ofwel 324.97. Ook daar stopte de AEX en was er aanleiding een serieuze top te verwachten op basis van patroon. Een kopschouderformatie werd gevormd en het leek er serieus op dat een significante top geplaatst was. Ik stelde eerder dat de 50%-regel erg belangrijk was, welnu, tel 50% op bij de low van maart 2003 en je komt op 326.70. Daarmee een nieuw ijkpunt vastgesteld dat de waarschijnlijkheid van een top groot was, immers we hadden ook 324.97 al gevonden als evenwicht. De weerstandszone 324.97 en 326.70 moest dus sterk zijn. De stoploss van 330 die ik aanhield, was dus ruim genoeg voor shortposities.

In december ging het alsnog mis, we koersten hoger en wijzigde ik de stoploss naar 341. Hoe kom ik daar nu weer bij?

Welnu, het eerstvolgende koersdoel is 75% optellen bij de low van maart 2009 wat 341.23 is. Volumes droogden op, non confirmaties ontstonden etc. wat de kwaliteit van de stijging slecht deed zijn.

Verklaring balans volgende week van prijs en tijd

Bezien we de stijging vanaf maart dan valt het volgende nu op.

De eerste golf omhoog bleek 37.50% (licht afgerond) te zijn en dat duurde 3 maanden (licht afgerond) Verdelen we dit in 8-en (3x 12.50 = 37.50) dan gaan we in de toekomst kijken om te bezien of de AEX dit ritme van de natuur ook blijft volgen.

Gann-analyse AEX 1
Gann-analyse AEX 1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Welnu, de correctie naar juli op 241 was meteen bingo, want ze vond steun op (rekeninghoudend met low maart) op 2/8, ofwel 25% (243,75)

Gann-analyse AEX 2
Gann-analyse AEX 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Nu komt het interessante: In de natuur zien we actie en reactie en dat zien we ook op de beurs. Op enig moment is er evenwicht en dat is volgende week bij 341. En ook nu mag er een lichte afwijking van paar puntjes of dagen zijn.

Waarom 341 volgende week

Omdat de stijgingsgolf vanaf juli dan 6 maanden oud is en we procentueel een perfecte verhouding zien bij 341 (lichte afwijking mogelijk, net zoals in juni 2009)

Gann-analyse AEX 3
Gann-analyse AEX 3

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De eerste stijgingsgolf vanaf maart duurde 3 maanden en beliep 37.50%. De tweede stijgingsgolf (vanaf juli) duurt dan 6 maanden. Dat is 37.50% verder dan de top van de eerste golf, bij bereiken van 75% koersstijging vanaf maart! De AEX heeft dus dubbel zoveel tijd nodig in de tweede golf om de gehele stijging op het dubbele van 37.50% (75%) te zetten. (zie bovenstaande grafiek)

Anders gezegd: De eerste stijgingsgolf is de helft van de tweede, zowel in TIJD als PRIJS.

Noem dit wat je wilt, natural vibration of evenwicht, maar feit is dat er aan unieke voorwaarden wordt voldaan om ‘iets’ te verwachten.

Strikt genomen kunnen er volgende week dan twee dingen gebeuren:

 • We plaatsen een top, wat mijn favoriete scenario is, mede op basis van de draai in de dollar (intermarktrelatie) en perfecte ABC- correctiepatroon qua Elliott met deze verhoudingen….of
 • We accelereren verder omhoog, daarmee de derde golf opwaarts verlengend en is er dus een meer bullish scenario onderweg (achteraf vaststelling natuurlijk)

Ik zie dat de column al weer veel te lang wordt, dus ik sluit af.

Tot slot

Ik hoop hiermee de manier van werken iets toegelicht te hebben. Daarnaast weet u nu ook dat het uitstoppen van de positie weliswaar jammer is, maar dat het waarschijnlijk in de marge fout ging, want ik ben alert op een nieuwe shortpositie komende week.

Juist omdat het januari is en in deze maand vaak de trend van het jaar bepaald wordt, zal topvorming komende week en een potentieel negatief slot januari t.o.v. slotstand december 2009, meer licht werpen op het te verwachten koersverloop van geheel 2010.

Indien we volgende week inderdaad neerwaarts draaien voldoet het patroon in ieder geval aan perfecte verhoudingen om deze opwaartse beweging als eindigend en dus een correctie te beschouwen, waarna stevige dalingsgolven volgens de theorie echt mogelijk zijn. Andersom kun je zeggen dat je nu niks meer in de AEX te zoeken hebt. Maar voor deze vaststelling een feit wordt, zal een trenddraai zichtbaar moeten worden en niet eerder.

Positie-info
Geen, wacht signalen af, ik zal het te zijner tijd, indien de mogelijkheid zich voordoet dit op de site aangeven.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb geen positie short. De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

U kunt uw reacties ook op ons forum plaatsen, op onze AEX draad. We hebben ook een Gann-forum waar u aan deel kunt nemen en trading ideeën kunt uitwisselen.

Succes komende week.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

11 gedachten over “AEX in balans volgende week”

 1. Goed artikel Cees! Mooie berekening en erg duidelijk.

  Zelf kijk ik minder naar AEX, omdat die toch wordt gedreven door Amerika.

  Indien ik 180 neem vanaf 241, dan kom ik uit op 343 en dat komt mooi overeen met heden.

  Maar indien ik S&P neem op de bodem 869 en dan 180 graden kom ik uit op 1189 en daar zijn we nog niet. Daaronder staat 1055 en die zijn we al voorbij.

  Voor de DOW denk ik dat 10730 en stevige weerstand is, maar 180 graden verder kom ik uit op 11700.

  Dus voor de AEX zie ik wel een top staan, maar hoe staat Amerika ervoor?

 2. Ik heb in het recente verleden al heel wat ‘lessen uit de geschiedenis, wiskundige spitsvondigheden of berekeningen en astrologische of natuurlijke wetmatigheden zien sneuvelen (ik zal geen namen noemen van de diverse analisten en services), dus bekijk het liever met gezonde scepsis EN met de wetenschap dat de jogens op Wallstreet de beurs wellicht graag nog even wat hoger zetten zoals afgelopen vrijdag het laatste half uur weer even bewees. Ach, als je maar lang genoeg met steeds nieuwe correlaties en paralellen blijft strooien dan krijg je altijd wel een keer gelijk ‘zie je wel, ik zie het toch’. Degenen die in het voorjaar zijn ingestapt in een mandje met trackers en/of aandelen en verder niks gedaan hebben, lachen inmiddels in hun vuistje om alle rekenaars.

 3. Je kan je ook eens afvragen of de gannnethode nog wel van toepassing is in het snelle digitale (beleggings)tijdperk. Met enige regelmaat lees ik op dit forum mooie artikelen maar de practijk laat helaas een ander feit zien. Zou voor analisten ook eens een tip kunnen zijn voorspellingen op een andere wijze te beoordelen. De tijd van hoekmannen en passertjes en de geodriehoek zijn helaas geschiedenis geworden. Met andere woorden is de ganntechniek nog wel van toepassing in het heden. Ik vraag het me af. Ook het met recente artikel van cees de vries is rekenkundig zeer fraai onderbouwd maar hoeveel kunnen we in de praktijk hier ons voordeel mee doen. Zie maar eens zeker het laatste half uur van vrijdag j.l hoe de beurs omhoog gaat en dat zal a.s. maandag gewoon weer doorgaan vinden. Ik ben dan van oordeel dat je het artikel van beurs in balans toch een andere kleur qua inhoudt had dienen te geven.

 4. Je zou voor de aardigheid ook eens moeten lezen wat Wieb Kits daarover zegt:

  “Stuur de indices tijdens het slot van de week omhoog en hoop dat er het weekend geen ramp plaatsvindt of serieus schandaal bekend wordt. Dan krijgen de verkopers geen kans om voldoende schade aan het bullishe scenario toe te brengen en wordt maandag weer een dag waarbij de koersen wereldwijd omhoog gaan.

  Nu kwam de stijging uiteraard ook niet als een verrassing. U weet dat een opwaartse beweging wordt gevolgd door een consolidatie en die consolidatie wordt dan weer opgevolgd door een voortzetting van de oorspronkelijke beweging. Dat hele spel leverde uiteindelijk een hoger slot op weekniveau op.

  En aangezien de jongens die de markten proberen te sturen ook niet van gister zijn, is het logisch dat ze in het laatste deel van de weeksessie er alles aan zullen doen om de voorwaarden voor de komende week zodanig te beinvloeden dat er de komende week weer hogere koersen uitrollen….. totdat natuurlijk de laatste koper in de markt zit. En dan wordt het tijd om de zaak te laten ploffen.

  Dat er ooit een keer een einde aan de stijging komt, is logisch. De overheden zullen op een gegeven ogenblik stoppen met het faciliteren van de veroorzakers van de crisis en dan zullen de rentes omhoog gaan. En dan is het uiteraard afwachten hoe dat wordt opgepikt.

  Zover is het echter nu nog niet en daarom ga ik er vooralsnog maar weer van uit dat het niet slim is om tegen de trend in te handelen. Niettemin kan ik het ook nu niet laten om toch bij de grafieken de nodige waarschuwingen te laten horen. Want we moeten er uiteraard steeds op voorbereid zijn dat het feestje zo maar voorbij kan zijn.”

  en wat McHugh dit weekend schrijft onder ‘we entered the age of economic oligarchy in our nation…’

  ‘….over the past 43 weeks, 80% of the price gains of this rally have come on 30 mondays. What this tells us is that this is not a broad-based rally, rather it is a suspicious rally that looiks to have deep sporadic deep pockets intervention behind it’

  De rally loopt waarschijnlijk op zijn laatste benen maar wanneer er precies een correctie komt valt moeilijk te zeggen ook door mr. Gann niet, dat heeft afgelopen maanden wel bewezen en dan bedoel ik niet specifiek deze website. Overigens zijn bijna alle analisten er meesters in om altijd te wijzen naar de aspecten die ze min of meer of ‘ongeveer’ goed hadden en alle misperen buiten beschouwing te laten

 5. Natuurlijk hebben jullie gelijk dat je altijd wel kan blijven rekenen en ergens op uitkomt en het riskant blijft om tegen de trend in te handelen, maar zeer recent werkte het nog erg goed. Kijkend naar de S&P of AEX bijvoorbeeld, lieten zij zeer mooi patroon zien. Bodems in het begin van de maand en toppen rond de helft van de maand. Althans in grote lijnen. Stijgingen duren langer dan dalingen en meestal na 2 dagen omlaag was het al over.

  Ik denk dat wanneer het natuurlijk ritme zich hersteld het veel makkelijker zal zijn om te handelen. Nu worden beurzen elke keer omhoog gezet en dat maakt het niet makkelijker.

  Ik neem altijd een hypothese erbij. Afgelopen 10 maanden was het zo dat de beurs altijd blijft stijgen en correcties zijn mild. Maar na 3 maanden stijging word ik altijd wat alerter op een omkeer. Doorbreken we geen steun, dan veert de index weer op. Dus de theorie werkt beter wanneer er rekening wordt gehouden met dit moment, ofwel het omhoog tillen van de beurs.

  Ik denk dat volgende week toch belangrijk is en een correctie zeer goed mogelijk is. Ik geloof er nog wel in dat we enkele maanden zouden kunnen doorstijgen, maar dan moet er toch een forse correctie komen.

  Het blijft een bearmarket rally en qua tijd zijn we al veel verder dan normaal een rally zou duren, ook qua prijs. Volgens mij is het zo dat 7 of 11 maanden belangrijk zijn voor een trend omkeer.

  9-maart + 11 maanden is 9-februari.
  13-juli + 7 maanden is 13-febr.

  Dus vanaf nu tot begin maart (heel ruim gezien) ligt er de top. Dus houdt er rekening mee dat we net zolang kunnen blijven stijgen, totdat een belangrijke steun breekt. En die zou deze week gebroken kunnen worden. Zoniet, dan weer long gaan.

  Zelf heb ik het nooit zo op de klassieke TA. Ik gebruik het nog wel, maar dat is meer voor de trendlijnen of enkele indicators. Nu ben ik me nog in Gann aan het verdiepen, omdat die theorie toch het beste werkt. TA is trendanalyse en Gann is cyclische analyse. Die 2 combineren met de gedachte dat ze de beurs omhoog blijven tillen en het werkt al veel beter. Er dient een trigger te zijn voor de daling en zolang die uitblijft is het beter om na 2 dagen de shorts te sluiten en weer long te gaan.

  Dhr. van Straalen heeft recent nog een zeer goed artikel geschreven over de vergelijking van 2004 met 2010. Ik zal even de link plaatsen.

  http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/beursjaar-2010-de-spiegel-van-2004/

  Technisch gezien is de vergelijking zeer groot en vooral qua tijd. Vergelijk eens de S&P vanaf 6-maart 2009 met die van 12-maart 2003 en je ziet een bijna identiek patroon. We zitten nu in de laatste golf en qua tijd is er nog 1 tot 1,5 maand over.

  Dus deze week kan belangrijk zijn voor een neerwaartse doorbraak. Indien die uitblijft, dan kunnen we mogelijk nog tot eind febr./begin maart verder stijgen.

  In 2003 stegen we 359 kalenderdagen. Nu zitten we op 308. Ofwel nog 51 dagen erbij en ik kom uit op 28-febr.

  Dus ik kan nu van alles uitrekenen en kom altijd wel ergens op uit. Maar zelf denk ik dat 14-jan, 29-jan, 5-febr en 1-mrt. belangrijke data zijn, met een uiterlijk top op 1-mrt. Gezien het verleden zouden we mogelijk al die data voorbij kunnen gaan voor de laatste stijging.

  Dus ik houd rekening met verdere stijging, tenzij de steun breekt.

  S&P zou dan naar 1189 kunnen en DOW 11700. AEX zal wel volgen en eindigen op 362?

  De technieken van Gann zijn nog steeds van toepassing en dat zal altijd zo blijven, want het is gebaseerd op de wetten van de natuur en die veranderen niet.

 6. “De technieken van Gann zijn nog steeds van toepassing en dat zal altijd zo blijven, want het is gebaseerd op de wetten van de natuur en die veranderen niet.”

  ZO is het Geert, mooi gesproken.
  Mij verbaast het altijd dat een scenario zo bekritiseerd wordt. Niemand, ik herhaal, niemand weet wat de toekomst gaat brengen.

  Mijn werkwijze probeert op een zo objectief mogelijke manier in kaart te brengen, wat en wanneer je iets kunt verwachten, niks meer of minder. En dat het soms anders loopt is helder, dat zal ook altijd het geval blijven. Als je daar niet mee kunt omgaan kun je het beter ook niet lezen en kun je meer waarde hechten aan fundamentals of iets anders, die doen het gelukkig veel beter 🙂

  Bovenstaande analyse kon pas waarde krijgen NADAT de juli-low geplaatst was, eerder wist ik het ritme niet wat de AEX ging aanhouden.

  Er zijn schier oneindig veel technieken en je ziet snel door de bomen het bos niet meer. Ik heb jaren gezocht naar een oplossing die zo objectief en eerlijk mogelijk is, en waarbij subjectiviteit tot het minimum beperkt blijft. En dat resulteert in bovenstaande.

 7. ‘Gebaseerd op de wetten van de natuur’ is een veel gebezigde uitdrukking door astrologen. Maar wat betekent dat? Houd(t) S&P500 aan op 1250 juni 2010. Ik heb noch nooit zoveel giswerk gezien als bij beleggers waarbij giswerk voor rekenwerk wordt gezien. Natte vingerwerk zegt men dan. Er zijn heel wat geschoolde technisch analisten die toch failliet zijn gegaan op de beurs. Men moet aan zijn water voelen wat de beurs zal doen. Op ‘The Hightower Report – Opening Calls’ lees ik dat BONDs en Euro omlaag gaan. Ik zie verder wel. Ik heb geen vertrouwen in de genomen maatregelen want die impliceren dat bij economische moeilijkheden er op de een of andere manier geld erbij komt om ‘de economie’ uit het slop te halen. Of zet de centrale bankier gewoon een nulletje erbij om het bedrag te verhogen zonder fysiek geld erbij te drukken?(In dat geval zou er misschien deflatie moeten ontstaan, dacht ik zo in eens) Men bedoelde kennelijk dat banken de geleden verliezen terug mochten verdienen door gebruik te maken van de staatssteun. Dat is vrijwel gelukt, zo te lezen of te horen in de media ofschoon ik de gepresenteerde cijfers niet vertrouw want nationale belangen hebben de hoogste prioriteit en dan is een leugen om eigen bestwil toegestaan.

 8. Inderdaad Cees, erg jammer dat sommige enkel een bijdrage leveren door iemand zijn analyse te bekritiseren. Of vertellen dat Gann niet werkt. Maar wat werkt dan wel? Dat zou ik dan weer willen weten.

  Zelf ben ik van mening dat Gann beter werkt dan de klassieke TA en dadelijk wanneer het ritme weer normaal is, zal dat tevens duidelijk worden.

  Indien het echt zo makkelijk was, dan waren we allang binnen. Het leukste aan Gann vind ik zijn code ontcijferen. Alleen dat al is een leuke bezigheid. Ik heb al veel dingen ontdekt. Als Gann iets zegt, meent hij vaak iets anders en dat maakt het leuk.

  Voordat Gann het echt begreep ging hij ook een paar keer failliet. Of John Maynard Keynes verloor bijna zijn hele vermogen door de depressie. Dat waren niet de minste.

  Daarom zegt Gann;
  – beleg nooit meer dan 10%
  – houdt een kapitaal aan voor onverwachte omstandigheden,
  – gebruik een stoploss
  – enz.

  Dus of iemand nu geschoold is Gann of Keynes heet, maakt niet uit. Belangrijker is om in de markt te kunnen blijven. Te grote risico’s en slecht moneymanagement leiden tot een faillissement. Niet het berekenen zelf. Een berekening is een verwachting en zonder verwachting de markt benaderen leidt tot emotioneel handelen en dat is misschien wel de grootste valkuil. Inderdaad benader de markt objectief en realistisch. Een betere manier dan Gann ben ik nog niet tegengekomen. Dus zeer interessant om verder te onderzoeken. Het kost veel tijd, maar dat heb ik er wel voor over.

  Overigens heb ik de theorie vorig jaar pas ontdekt, dus Henk het is voor mij inderdaad nog veel giswerk. Maar ik boek vooruitgang en daar gaat het om.

 9. LC, het zuurgehalte van je reacties is ongekend hoog. Jammer. Misschien moet je eens wat meer in de spiegel kijken. De oplettende beurswatcher zag gisteren hoe de 341 als een magneet werkte en zag een interessant candlepatroon ontstaan in deze zo beladen week.

 10. cees, vind je artikel goed geformuleerd en denk toch dat je gelijk krijgt,ik heb een putspread de feb330 en 325en heb nu toch de geschrputuitgeoefend en blijf nu met de kale zitten als de index op335 staat heb ik winst, ben misschien te vroeg maar jou artikel klinkt plausibel en steek er van op gr peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.