Japanse beurs begint het jaar goed

Links de nieuwe minister van Financiën Noato Kan, rechts oud-minister Hiroshisa Fujii. Beiden wrijven toevallig tegelijkertijd aan hun rechteroog.

  De Japanse beurs is het jaar goed begonnen met een weekstijging van 1,77% voor de Nikkei index, gemeten in euro’s. De intrinsieke waarde van de Japanse Warrants steeg 8,15%. Het positieve sentiment werd veroorzaakt door de zwakkere yen, wat de exporteurs de wind in de rug gaf. In onze vooruitblik van vorige week schreven wij al dat wij voor dit jaar een afzwakkende yen ten opzichte van de dollar verwachten, vanwege het ontstaan van inflatie in de VS en aanhoudende deflatie in Japan.

 • Intrinsieke waarde Intereffekt Japanse Warrants stijgt 8,15%
 • Minister van Financiën Fujii neemt ontslag
 • Nieuwe minister van Financiën aangesteld
 • Nippon Yusen en SFMG stijgen hard
 • Een van de belangrijkste nieuwsitems deze week was dat de minister van financiën, Hiroshisa Fujii, zijn ontslag heeft ingediend vanwege gezondheidsredenen. De 77-jarige Fujii gold als een van de weinige ministers met ervaring op een hoge financiële post. Kort geleden raakte Fujii nog in opspraak omdat hij uitspraken deed ten faveure van een sterke yen, tot ergernis van de exportbedrijven.

  Premier Hatoyama heeft deze week Noato Kan benoemd als nieuwe minister van Financiën. De nieuwe minister sprak in zijn eerste speech de hoop uit voor een zwakke yen tot tevredenheid van de exporteurs.

  Op de beurs waren de scheepvaartaandelen zoals Nippon Yusen en Mitsui OSK in trek. Deze aandelen waren vorig jaar sterk gedaald, maar worden nu opgepikt op de verwachting dat de export zal aantrekken en zodoende de transporten overzee. Wij hebben beide aandelen in de portefeuille. Eind vorig jaar hebben wij Nippon Yusen gekocht. Deze week werd het aandeel geupgraded door Morgan Stanley en won het aandeel meer dan 16%

  Verder hebben wij onze weging in banken eind vorig jaar uitgebreid ondermeer met een call spreadpositie op Sumitomo Mitsui Financial Group. Het was een publiek geheim dat het bedrijf met een emissie zou komen om haar balans te versterken en dat werd deze week door het bedrijf bevestigd. Nu de kogel door de kerk is en de bedragen bekend zijn gemaakt steeg het aandeel deze week met 9,64%.

  Intereffektfunds
  Derivatenteam

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.