AEX: fout gezien of…

Mijn idee vorige week was dat de AEX nog tot maximaal 333-335 punten zou kunnen stijgen alvorens zich weer een nieuwe periode van dalende koersen zou kunnen aandienen. Afgelopen vrijdag is de AEX met kracht door de bovengrens gebroken en gisteren zagen we een stand van 340,66. De vraag is of deze uitbraak een nieuwe stijgingsfase inluidt of slechts een onderdeel is van de opwaartse correctie. Zekerheid is niet te geven maar er zijn een aantal argumenten om van het laatste uit te gaan.

Daling 345 tot 311

Na een daling van 345 tot 311 is de Amsterdamse AEX met een herstel bezig. Dit herstel verliep in eerste instantie erg moeizaam, een voor de handliggende conclusie was dat het herstel op deze daling beperkt zou kunnen blijven tot maximaal 334, een normale 61,8% correctie.

Mijn uitgangspunt was (en is nog steeds  dat we te maken hebben met een neerwaartse correctie over de stijging van maart vorig jaar tot januari dit jaar. Deze correctie zou een daling van de AEX in moeten houden tot 288 en mogelijk 270 punten.

Is door de stijging van de afgelopen dagen het dalingsrisico verdwenen? Neen.

Hoewel een correctie meestal beperkt blijft tot maximaal 61,8% over de voorgaande beweging zijn er uitzonderingen. Een dubbele top  of zelfs nieuwe toppen zijn mogelijk.

Omdat deze in de meeste gevallen niet voorkomen kun je er op voorhand in je analyse niet vanuit gaan.

2010-03-09 AEX grafiek 1
2010-03-09 AEX grafiek 1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Overeenkomsten met 2003

Met dank aan een goede vriend. Een voorbeeld van een groter herstel hebben we in 2003 gezien, na de eerste daling wist de AEX 82,55%  van deze daling te herstellen. De totale correctie nam 6 maanden in beslag terwijl de stijging 11 maanden duurde en een omvang had van ongeveer 150 AEX punten. De stijging vanaf maart vorig jaar duurde 10 maanden en was tevens 150 punten. Kun je daar op dit moment conclusies uit trekken, nee maar het is aardig om te signaleren.

De korte termijn

De stijging sinds vorige week vrijdag loopt ten einde. Mogelijk dat we nog een nieuwe top produceren vandaag maar dat is niet strikt noodzakelijk. Met andere woorden een correctie over deze beweging zit er aan te komen. Indien  mijn veronderstelling juist is dat dit het einde van een golf c is (zie mijn column van vorige week) dan is deze top waarschijnlijk het einde van de opwaartse correctie en kan de dalingsgolf aanvangen. De convictie is beduidend lager moet ik bekennen. De indicatoren op dagbasis geven positieve signalen af en dat is de reden om op meer bevestiging te wachten alvorens een positie in te nemen. Voor de speculant is er wel wat te verdienen aan een paar puts in april op de AEX, maar het is te vroeg om in de huidige situatie een strategische positie in te nemen.

2010-03-09 AEX grafiek 2
2010-03-09 AEX grafiek 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Hoewel de AEX is gestegen boven de grens van 333-334 en daarmee de shortpositie is uitgestopt, zie ik op dit moment nog geen reden om mijn visie in positieve zin te wijzigen.

Er zijn voorbeelden waarbij de beurs deze grens heeft doorbroken en vervolgens toch een daling inzette. Dus long ga ik nog niet.

De kans dat er vandaag een top wordt geplaatst is groot daar de stijging sinds vorige week vrijdag vrijwel compleet is. Omdat dit tevens het einde van de golf C van B kan markeren en daarmee mogelijk het einde van de herstelfase, adviseer ik op dit moment om nog even de markt aan te zien en geen strategische posities in te nemen.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussieer actief mee.  Klik hier om u aan te melden. Zo hebben wij een AEX-subforum en daarnaast hebben wij ook een  subforum voor beginnende beleggers.

Jan Groothaar

jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “AEX: fout gezien of…”

 1. @ Jan Groothaar,

  Je noemt in je stuk hierboven dat men nog even moet wachten op bevestingen van je visie. Ik vroeg me af waar ik (en de andere beleggers) naar moet kijken. kunt u misschien wat specifieker zijn, zodat men optijd in actie kan komen.

  Concreet: – Bevestingen in de zin van…..?
  – Bevestingen uit…..
  – Indicatoren zijn……

  Met vriendelijke groeten,

  Xamse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.