Met recht kan Amsterdam als het stoutste jongetje van de klas worden aangemerkt. Op 4 april zette de AEX Index zijn laatste top neer. De S&P500 en de DJIA volgden op 6 april en de DAX op 8 april. Afgelopen vrijdag toonde de AEX Index zijn laagste slot sinds de genoemde top, maar de andere drie beurzen konden alweer een hoger slot laten zien. Het leek er vorige week even op dat Amsterdam voorliep op zijn zusterindexen, maar de enige conclusie is dat de AEX Index, waar deze de correctie eerder inzette, er later uit zal stappen. Hiermede wordt opnieuw bewezen dat de Beursplein 5 niet (meer) tot de besten behoort. Het weekplaatje laat nog erger zien voor Amsterdam, want hier vindt u de enige beurs, waarvan de indicatoren zijn gaan dalen. Wij gaan ervan uit dat dit niet lang zal duren, want ook in Amsterdam zal men de algemene hervatting van de hausse niet kunnen ontlopen.
Dow Jones Industrials Index (DJIA)
Hierboven vindt u de koersgrafiek van de Dow Jones Industrials Index op dagbasis. De koersen zijn boven hun 50-daags Voortschrijdende Gemiddelde gebleven en zij zijn reeds twee dagen in herstel. De Momentum Analyse daaronder heeft zijn stijging hervat. In de weekgrafiek van de DJIA is geen onheilspellende ontwikkeling te constateren. De stijging in de indicatoren is tijdens de daling volledig in takt gebleven, zodat de conclusie geen andere kan zijn dan dat de DJIA een nieuwe top op gaat zoeken. Dat wil niet zeggen dat het All-Time-High op 13.825 gebroken zal worden. Zoals wij al eerder schreven kondigen de maandgrafieken zwaardere tijden aan en dat geldt ook voor de meest sterke beurzen zoals de DJIA of de DAX. Ongetwijfeld zal Amsterdam zich daarbij aansluiten. Maar vooralsnog voorzien wij dus een mooie week tot mooie weken voor de AEX Index. U weet dat de eerstvolgende weerstand op 370 en daarna op 375 ligt. Wij nemen aan, dat de barrière op 375 gebroken zal worden. Een andere vraag is echter of de daarop volgende weerstand tussen 384 – 386 nog genomen zal worden. Op dit moment zijn daar geen sterke argumenten voor.
De Rente
Onder invloed hoogstwaarschijnlijk van de daling van de lang termijn rente (30 jaar) is het effectieve rendement op de gemiddelde 10-jaars lening van de Nederlandse overheid ook gaan dalen. Het is mogelijk dat ook de zwakker dan verwachte stemming op de Europese beurzen daarin een rol speelde en als dat zo is zal het gauw gedaan zijn met deze daling. Opvallend is het in ieder geval dat de top in de stijgende rente een dag later werd neergezet dan de top in de DAX Index. Als onze veronderstelling waar is dan zou de stijging van de DAX Index, die wij voorzien dus snel een einde aan de rentedaling moeten maken. En omdat beider financiële markten zo nauw met elkaar verbonden zijn zal ook de Nederlandse rente moeten volgen. Wij handhaven voorlopig ons doel op 4,11%. De 3-maands Euribor heeft zich van dit alles niets aangetrokken: hij is blijven stijgen.
De Dollar
De dollar op lange termijn gezien is nog steeds bezig met een bodempatroon. Op korte termijn zijn de indicatoren reeds gedraaid. Op weekbasis is er een draaiing onderweg, maar op maandbasis heeft hij nog veel puin te ruimen. Wij wachten af.
Het Goud
Opnieuw is het goud gestegen en opnieuw moeten wij stellen dat de Eurolander daar weinig aan heeft. Toch is het goed, als u geïnteresseerd bent in het goud, om u ernstig te bezinnen. Een draai van de dollar (die zoals wij boven stelden onderweg is – maar let op: niets is zeker) zal het goud zeer aantrekkelijk maken voor Euroland, maar afgewacht moet worden of het goud dit zelf ook zo leuk zal vinden. De kansen dat het met de stijging is afgelopen als de dollar zijn draai gemaakt heeft schatten wij hoog in. Intussen hebben wij reeds langere tijd geleden posities ingenomen in zilver.
De Prijs van een vat Brentolie
Men hoort hier en daar spreken van afnemende vraag. Saoudi Arabië zou dit als argument gebruiken om zijn productie terug te schroeven. Het moge allemaal waar zijn maar met een prijs van 123,40 per vat betaalt de burger aan de pomp veel te veel. Als het aan de technische analyse ligt is er een top bereikt en zou de prijs moeten gaan dalen, maar waarom zou de technische analyse in deze volledig ondoorzichtige monopolistische markt gelijk krijgen?
Onze Strategie
In feite hebben wij in de afgelopen week alleen maar gewacht op de draai naar boven in de markt. Wij hebben zelfs, zoals wij vrijdag in ons artikel “De Sprinter en de Optie” schreven, de verkoop van Calls AEX uitgesteld. Wij profiteerden wel van de Expiratiedag, want onder anderen liepen de verkochte Calls op onze posities in de AEX Index en Unibail-Rodamco (zie ons artikel van drie weken geleden) waardeloos af. De komende week zullen wij nieuwe posities innemen in deze constructies. Wij verwachten ook Long te gaan in de AEX Index. Vrijkomende posities in de beleggingsportefeuilles zullen worden ingevuld.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (17-04-2011) 359
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl
Start met Automatisch Beleggen
Bedrijven zien een flinke groei in hun omzet, het sentiment binnen beursfondsen groeit echter niet met dezelfde snelheid mee.
De huidige ‘zijwaartse’ trend ontwikkelt zich nog steeds binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande beweging lijkt in zijn eindfase te zitten.
Elk jaar publiceren de strategen van de grootste bank van Duitsland eind november hun vooruitzichten voor het komende jaar.
Het is al vaker geconstateerd. De neergang van de fossiele industrie lijkt niet meer te stoppen.
komende weken mooi weer buiten, bedoelt u zeker?
Het zou mij niet verbazen als er een zekere correlatie blijkt te bestaan tussen mooi weer en een stierenbeurs…
Ik citeer: “Hiermede wordt opnieuw bewezen dat de Beursplein 5 niet (meer) tot de besten behoort.”..
Voor wat de signalen die de AEX afgeeft deel ik Uw mening niet. Het moge wel bekend zijn dat de AEX in zijn zelfstandige bestaan bedreigd wordt. Grotere spelers willen gaan fuseren. Een logische stap op economische gronden. Zo werkt onze economie nu eenmaal. Het zou, in een groter plaatje, zelfs wenselijk zijn in het kader van één Europa dat er voor Europa één toonaangevende beurs komt. En hiervoor komt, lijkt mij, de AEX niet in aanmerking daarnaast lijken de volumes nu al terug te lopen, maar dat is een ander verhaal. De AEX index stijgt en daalt op aan- en verkopen van aandelen, dat doen beleggers. En, als technisch analist, moet ik U zeggen dat de AEX belegger wiens gedragingen ik volg, het niet zelden bij het rechte eind hebben. “De slechtste van de klas” is daarom niet de juiste conclusie… Zij lopen vaak vooruit, met name op de komende ontwikkelingen van de VS indices. Deze indices worden nog altijd en wereldwijd gezien als de toonaangevende en te volgen indices.
Mitzi