Door de daling onder 290 afgelopen week heeft de Amsterdamse AEX een eerste signaal afgegeven voor een meer geleidelijke verloop van de stijging. De kans op een daling richting 270-260 de komende weken is redelijk groot. Vervolgens verwacht ik nog een stijging tot globaal 315-320 om een complete beweging sinds de maart bodem af te ronden.
Stimuleren
Het positieve beeld van de afgelopen tijd is in de verdrukking gekomen. De kracht is er een beetje uit. Positieve cijfers zitten kennelijk al voor een belangrijk deel in de koersen verdisconteerd en beleggers hebben meer oog voor tegenvallers gekregen. Ook de G 20 heeft afgelopen weekend laten weten dat overheidsstimulering nog noodzakelijk zijn, waarschijnlijk tot 2012 mogelijk 2013.
De verwachte bezuinigingen, of ombuigingen zoals Bos het liever noemt, voor de komende jaren lijken daarmee niet aan de orde. Stimuleren is het credo van de G 20. Voor de overheidsfinanciën is dit geen goed nieuws. Het risico dat de tekorten gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van een aantal landen is groot, denk daarbij aan de VS het VK en ook Nederland. Een aardige case voor de ratings bureaus zoals S&P en Moody´s. Op dit moment lijkt dit nog geen vraagstuk waar beleggers mee bezig zijn, dit kan de komende maanden veranderen en daarom volg ik de ontwikkelingen van de rente met argusogen.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
After the party is over
Op basis van het EWP trek je conclusies, je probeert een scenario te produceren die het meest waarschijnlijk is. Correcties zijn daarbij altijd een uitdaging, deze kunnen allerlei vormen aannemen, kunnen kort en heftig zijn of juist erg traag verlopen.
Mijn uitgangspunt is dat we op dit moment bezig zijn met een herstelbeweging die een deel van de daling 2007 -2009 goed maakt.
De AEX is wat dat betreft een uitzondering. Hier is in 2000 de top gezet op 703 terwijl de S&P, Dow Jones en de DAX in 2007 een top hebben geplaatst. Door de sterk gewijzigde samenstelling van de AEX sinds 2000 ga ik ook voor de AEX uit van de 2007 top als uitgangspunt voor mijn benadering. Om deze reden ga ik dan ook uit van een correctie en geen nieuwe bull-markt. Een belangrijk verschil is dat we na afronding van dit herstel nog een nieuwe daling mogen verwachten. Om een idee te geven wat het potentieel is van dit herstel in normale situaties gaan we even rekenen.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Een paar getallen
De AEX is sinds de top in juli 2007 gedurende 21 maanden gedaald, een herstel neemt veelal 38 tot 61% van de dalingstijd in beslag. Op basis hiervan komen we op de volgende maanden naar voren die een top op kunnen leveren.
38.2% is november 2009
50% is januari februari 2010
61,8% is april 2010
Als we deze verhoudingen ook op de prijs projecteren dan zien we de volgende koersdoelen, uitgaande van de daling sinds 2007. Deze top lag op 563,66 en de maart bodem is op 194,99 gezet, een daling van 368,67 punten.
Een herstel van:
38,2 % geeft 335,82
50% geeft 379,35
61,8% geeft 422,82
Bovenstaande doelen komen we regelmatig tegen en zijn om die reden relevant, helaas geven ze geen garantie dat ze ook daadwerkelijk gehaald worden.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Conclusie
Een correctie tot het gebied 270-260 lijkt op dit moment in ontwikkeling. Indien de markt in dit gebied steun gaat vinden is vervolgens een stijging tot 315-320 mogelijk.
Wat S&P ,Dow Jones betreft wanneer we de index als Europese belegger bekijken is de top net als bij de AEX in 2000 gehaald.
Dat is niet zo verwonderlijk want de correlatie van de AEX met de Amerikaanse markt in eigen munt,vroeger de gulden en nu dus de € is al verschillende jaren opvallend.
Het is idd een belangrijk verschil om 2000 of 2007 als top te zien ,Wanneer we de grafieken van de bedrijven in de AEX bekijken is het bij de meeste dan toch wel 2000.
Overigens wanneer we KPN en Ahold uit die AEX bekijken zitten we daar al een stap verder ,die aandelen zitten reeds in een bullmarket,de c golf van Ahold was 2003,bij KPN zelfs 2001,KPN begint zelfs aan golf 3.