Tien landen met hoge kans op faillissement (2)

Welke tien landen hebben de hoogste kans op een faillissement en welke staatsobligaties zijn het meest veilig? Wat is de positie van Nederland? Deze lijst wordt opgesteld door CMA, een specialist in kredietinformatie. Hierbij een update van vorig jaar. In het verleden zijn een aantal landen bankroet gegaan.

De top-10 wordt samengeteld op basis van de prijzen van credit default swaps. Bovenaan de lijst staan vooral de PIIGS landen, wat niet heel verrassend is.  Daarnaast staan de voormalige Oostbloklanden, conflicthaarden en dictaturen met veel olie op deze “hall of fame” lijst.

Land Kans op faillissement in %
1. Griekenland 58,8
2. Venezuela 51,4
3. Ierland 41,2
4. Portugal 35,9
5. Argentinië 35,4
6.Oekraïne 30,6
7. Spanje 26,7
8.Dubai 25,5
9. Hongarije 23,6
10. Irak 23,1

Ontwikkeling sinds oktober (zie grafiek)

De meest risicovolle staatsleningen 2011
De meest risicovolle staatsleningen 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ook heeft CMA een lijst opgesteld met landen die het minste risico lopen om failliet te gaan:

De meest veilige leningen van landen ter wereld

Land Kans op faillissement in %
1. Noorwegen 2,1
2. Finland 3,0
3. Zweden 3,0
4. Zwitserland 3,6
5. Verenigde Staten 3,6
6.Hong Kong 3,9
7. Denemarken 4,0
8.Australië 4,4
9. Duitsland 5,2
10 Saoedi-Arabië 5,2

Ontwikkeling sinds oktober (zie grafiek)

De meest veilige staatsleningen 2011
De meest veilige staatsleningen 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Nederland en België

De Nederlandse staatschuld is uit de top-10 van de meest veilige staatsobligaties ter wereld verdwenen. Opmerkelijk is dat ook de risicopremie op Duitse leningen is toegenomen (van 52% basispunten naar 59 basispunten). Verder is de top-3 stabiel gebleven. De slepende onderhandelingen over een nieuwe Belgische regering en de hoge schuld ten opzichte van het BBP  heeft geleid tot een aanzienlijke verhoging (90 basispunten) van de kosten om tegen een mogelijke faillissement te beschermen.

6 gedachten over “Tien landen met hoge kans op faillissement (2)”

 1. Ongelofelijk dat de VS nog steeds 5de staat op het lijstje van veiligste leningen. Komt naar mijn mening al lang niet meer overeen met de werkelijkheid.

 2. Amerika heeft zich zeker ingekocht.
  Het land is zeker al een paar keer failliet gegaan.
  Zo corrupt als de pest maar voor ons houden ze flink de schone schijn op.

 3. De term faillissement gaat in nog veel meer landen bekend worden dan nu al het geval is de komende jaren, helaas. Een groot gevolg van deze crisis, die zich nog meer nestelt en waar niet tegenop te werken valt.

 4. Die lijst is uit de duim gezogen!
  Amerika een veilig land? Als je dat gelooft dan zul je over een paar decennia anders praten. Dat land moet een keer, vroeg of laat (ik denk laat) failliet gaan. En waarom is de kans op een Noors faillissement 2,1 % ? Noorwegen gaat gewoon niet failliet. Dus je moet er vanuit gaan dat die kans 0 % is. En er is ook 0 % kans dat Griekenland failliet gaat. Dat laatste klinkt nogal raar, en dat is het ook. Wij blijven hoe dan ook, HOE DAN OOK, Europa kunstmatig in leven houden door meer en meer Nederlands, Duits, Oostenrijks, Fins en Belgisch belastinggeld naar Griekenland sturen. Praktisch gezien is Griekenland al lang failliet, maar de Brusselse eurofielen moeten het Vierde Rijk (de Europese Unie) in leven houden, desnoods wordt Noord-Europa daardoor armer. Daarom zal Griekenland NOOIT failliet gaan. Dankzij u en ik als Nederlands belastingbetaler.
  En ik mis een hele grote natie die juist de allermeeste kans heeft op een faillissement.
  Het land van de (tot nu toe) rijzende zon. Dat land gaat binnen 10 jaar failliet, met uitstel van executie (IMF-hulp) inbegrepen. Want als meneer Shinzo Abe van Japan een inflatoir land wil maken (met een “gezonde” inflatie van 2 %) dan gaat uiteraard (DAT IS BEWEZEN: HET BEWIJS IS DE GESCHIEDENIS) de rente die Japan op hun gigantische schuld (waar Griekenland nog een puntje aan kan zuigen) een beetje omhoog. Dat valt wel mee denkt u? Ja, voor een land als Nederland valt dat mee. Voor Japan betekent dat een enorme ramp. Ze kunnen hun schuld dan gewoon niet meer betalen. Dat wordt het eerste land dat de afgrond ingaat. Daarna volgt China, en uiteindelijk ook COMPLEET Europa, dus incl. Noord-Europa. De enige reden waarom Europa nu nog niet is gevallen, is omdat dat uitgesteld wordt door een bankenunie op te richten. Maar ooit raakt ook het Noord-Europees geld op. Om dat te begrijpen hoef je geen universitaire opleiding gehad te hebben. En dan crasht Europa met gevolgen waar je niet aan wil denken. Jaren ’30 toestanden zijn dan pure realiteit. Kortom; stop je euro’s in buitenlandse valuta (geen Japanse yen A.U.B!!!).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.