Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Obligaties: het feest is voorbij

De wereldeconomie is op een “keerpunt” die het einde kan markeren van 35 jaar bull markt in obligaties. Voor politici is dit een groot probleem. Dat schreven de analisten van Deutsche Bank afgelopen vrijdag in een rapport.

“We stellen dat we op het punt zijn om om een hervorming van de wereldorde te zien die de economie, politiek, beleid en de prijzen van activa sinds 1980 heeft beinvloed” , aldus de analisten Jim Reid, Nick Burns en Sukanto Chanda.

Sinds die tijd is de wereldeconomie gedomineerd door globalisering en enorme veranderingen in de demografie. Deze hebben een belangrijke invloed gehad op de koersen. Aan die tijdperk komt nu een einde. Spoedig zal deze trend zich keren. De lijn doortrekken zal een van de gevaarlijkste dingen zijn die politici kunnen doen.

De rente op de Amerikaanse 10 jaar-staatsobligaties blijft dichtbij het laagste punt maar sprong vrijdag naar de hoogste stand sinds de Brexit referendum. In de onderstaande grafiek zien we de euro-bund dalen oftewel de rente loopt op.

euro-bunddaily
euro-bunddaily

De oplopende rente van afgelopen had te maken met uitspraken van Fed-bestuursleden die hinten op een renteverhoging. De afgelopen jaren is de rente op veel staatsleningen negatief geworden door de enorme monetaire stimuleringen van centrale banken. Zij dreigen echter nu in de knel te komen omdat er een tekort aan obligaties dreigt.

De analisten wijzen erop dat de monetaire beleidsmakers bijna hun kruit verschoten hebben. Tegelijkertijd groeit de weerstand tegen bezuinigingen en de loonmaatregelen. Hierdoor kan een golf van protectionisme ontstaan.

Zij hebben twee scenario;s die geen van beide goed is voor obligaties. In het beste geval zullen de obligatiekoersen geleidelijk dalen over een aantal jaar zoals naar de tweede wereldoorlog.  Een tweede scenario is die van de harde landing. Hierbij kunnen belangrijke land(en)  besluiten om failliet te gaan en daarmee de obligaties van andere landen in hun val meesleuren. Dit scenario kan bewaarheid worden als eurozone land besluit de unie te verlaten.

‘Er wacht ons waarschijnlijk uitdagende decennia”, aldus de analisten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *