Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

My name is Bond, James Bond

Wie kent 007 niet? Daarover hoef ik niks uit te weiden. Het bruggetje wat ik wil slaan is de bondmarkt. Vandaag analyseer ik de obligatiemarkt en daarmee samenhangend de te verwachten renteontwikkeling. Mijn conclusies zijn opmerkelijk te noemen.

Want  terwijl de gehele goegemeente zich druk maakt over de status van de aandelenmarkten, zouden serieuze beleggers zich meer bezig moeten houden met de obligatiemarkten nu, teneinde een fundamenteel oordeel te kunnen vormen over de status van de aandelenmarkten.

Waarom? Simpel, de obligatiemarkten zijn qua omvang een veelvoud van de aandelenmarkten. Dus als er binnen de obligatiemarkt wat seismische activiteit  is van 4 (te verwaarlozen kracht)  op de schaal van Richter, dan leidt dit op de aandelenmarkten al gauw tot een zware aardverschuiving.

Inflatie inprijzen?

Natuurlijk zijn de meningen zoals altijd verdeeld over of we nu een inflatoire of deflatoire periode ingaan of reeds ondervinden. Er worden boeken van volgeschreven, gebaseerd op historie, die ‘maar’ 100 jaar oud is. Dat lijkt misschien veel tijd, maar als volgens wetenschappers de aarde miljarden jaren oud is, wordt alles opeens erg betrekkelijk.

Ik luister liever naar de recente geluiden in de media en probeer die op waarde te schatten, nadat ik middels de Gann – methode al een oordeel heb gevormd over de te verwachten rente- ontwikkeling. En mijn conclusies zijn opmerkelijk te noemen.

10-jaars rente Duitsland

Allereerst kijk ik naar de grafiek natuurlijk. Door te meten, weet je namelijk waar je op moet letten en wanneer je op het puntje van de stoel moet zitten met de vingers aan de knoppen.

Hieronder ziet u mijn rekenwijze waarvan de conclusie luidt, dat de low in yield (rente) op langjarige evenwichten plaatsvond. Vanuit verschillende toppen uit verleden is een sterk evenwicht nu bereikt.

Ik moet dus alert zijn, want de rente kan nu neerwaarts doordenderen of…..een significante draai opwaarts inzetten. Ja, ik durf zelfs zover te gaan dat een bearmarkt in obligaties op de loer ligt, die jaren kan aanhouden. Deze stelling onderbouw ik met het gegeven dat het recente evenwicht is gebaseerd op toppen in de rente vanaf 1994 tot heden. Dit is dus niet zomaar een evenwicht, maar gebaseerd op lange termijn en daarom zo belangrijk.

Technische analyse lange rente 11 juni 2010
Technische analyse lange rente 11 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Fundamenteel:

Hoewel ik geen econoom ben die ook maar iets zinnigs over de rente- ontwikkeling kan zeggen, wil ik de volgende statements uit de media met u delen.

Mijn ervaring zegt me dat als de ECB recent aangeeft koper van obligaties te zijn (wanneer doen ze dat nou?) dan broeit er bij mij al een gevoel van; Wat gaan we nou krijgen? Hoe vaak komt dat nou voor?En dan is het toch opmerkelijk dat ik met bovenstaande grafiek in de hand moet concluderen dat zij een blunder van formaat lijken te begaan.

Daarnaast zijn wij een verenigd Europa volgens de politiek. Dat betekent dat we elkaar dus altijd helpen, liefhebben in goede en slechte tijden, samen uit, samen thuis. De euro deed onder andere haar intrede om dit te onderstrepen, net als een ring bij een huwelijk.

We zien nu dat de ‘zwakke’ landen, om de staatsschuld te financieren, een hogere rente moeten vergoeden aan bijvoorbeeld de private sector. Wie wil immers voor een paar centen  geld lenen aan een nagenoeg failliete boedel?

Nu komt de grap: Omdat we elkaar door dik en dun zullen steunen binnen Europa, worden de sterke landen gestraft, ofwel, de sterken worden zwak gemaakt. Immers, wij van oudsher spaarzame Hollanders betalen ook de rekening van de zwakkere broeders. Dus van een relatief sterk land wordt ook een zwak land gemaakt is dan mijn conclusie.

Dat betekent volgens mij dat, omdat wij net als Duitsland relatief sterk zijn en dus zwakker worden, wij dus ook een hogere prijs willen hebben als we de staatsschuld willen financieren. Ik tenminste wel als ik überhaupt al in obligaties wil beleggen.

Natuurlijk is bovenstaande mijn persoonlijke mening en is er nog veel meer te zeggen. Waar het om gaat is dat obligatiebeleggers zeer alert moeten zijn, want die hebben de laatste jaren nu net hun centen ‘veilig’ gesteld in obligaties en denken de crisis- dans te ontspringen.

Dat kan wel eens de nieuwe ‘crisis’ worden dus. Mijn relaties en ik hebben zich inmiddels gepositioneerd, want volgens mij heeft het startschot deze week al geklonken. Indien u wilt weten hoe zich te beschermen ergo profiteren van deze case, neem dan contact op middels deze link: klik hier

AEX:

Er wordt veel mist opgetrokken voor de korte termijn. Als mijn visie van de obligatiemarkt juist is, dan ligt het gevaar op de loer dat een stevige rentestijgingsgolf omwille van landenzwakte, de aandelenmarkten serieus omlaag trekken. De meeste indices bewegen rond het 200 daags VG, wat per definitie veel volatiliteit met zich meebrengt en een goede korte termijnvisie moeilijk te maken is. Ik heb dan ook geen positie maar ben gefocussed op het innemen van shortposities. Weerstanden zijn 329, 336 en 340. Daarboven mag aanval op oude top verwacht worden.

BP – update (zie vorige week):

Dalingssnelheid blijft erg hoog, doel nadert met rassé schreden..

Technische analyse BP 11 juni 2010
Technische analyse BP 11 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons forum en ervaring of kennis te delen. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “My name is Bond, James Bond”

  1. Avatar

    Beste Cees,

    L’histoire se repete… je kent mijn visie omtrent de Kondratiev cyclus (zie column van Nico Pantelis inzake “Zilver naar 300“)

    Je kent ongetwijfeld de grafiek van de obligatiecrash in de Vs die in de (toen grote) crisis van 1929-1932 de aandelenmarkten na ruim 18 maanden volgde.
    In feite hebben we nu hetzelfde scenario en technisch grafiekbeeld al gezien in Griekenland met de extreme rentestijging en vice versa obligatiecrash voorafgaand aan de bail-out en reddingsgaranties van ECB en IMF t.w.v. 700 miljard.

    Als ik de grafiek bestudeer van de lange rente van Nederland van 1540 tot 2010, dan is er maar één conclusie mogelijk; we liggen nu ongeveer op een 110-jarige bodem van rond 1900 en de periode 1945-1960. een driepuntsuitbraak naar beneden is onwaarschijnlijk.

    Echter: De financiele markten zijn niet meer een echte markt, maar een middel geworden om het zgn vertrouwen voorlopig te bewaren; De ‘nucleaire optie’ van geldcreatie door het opkopen van Staatsleningen van de zwakkere Eurolanden kan lang en ver worden doorgezet, want wat is het alternatief; het uiteenvallen van het Euroblok.
    Ik heb geen idee tot hoever men dit wil doorzetten; dit in navolging van de Engelse en VS-Fed geldcreatie.

    De uiteindelijke (geprogrammeerde) escalatie zal echter de crisis van 1929 verre overtreffen. Het cumulerende schuldenprobleem wordt in steeds sterkere mate gedempt met fictief nieuw geld wat de omloopsnelheid van de M3 geldhoeveelheid mitigeert en leidt tot deflatie; immers de gemiddelde consument voelt al heel lang aan zijn water dat de monetaire zaak niet klopt, hoewel ze het vaak niet kunnen benoemen, maar de consument laat dit zien door beperking van uitgaven en als gevolg van een toenemende spaarzin.

    Dat deze consumenten hun spaargeld neerzetten bij banken die vervolgens 300 miljard voor 0,25% bij de ECB uitzetten omdat zij dit zelfs niet interbancair aan elkaar willen uitlenen en ook weigeren uit te zetten voor 6 7 of meer procent als risicokapitaal voor ondernemeningen cq hypothcair geld voor consumenten is een heel veeg teken en gelijktijdig een groot risico voor datzelfde uitgezette spaargeld van de naieve spaarder. Hiermede is dan ook de toenemende trek naar grondstoffen en edelmetalen een logisch gevolg.

    Iedereen die zijn hersens gebruikt kan zien dat de nog steeds accelererende trein (met als brandstof de toenemende vloed aan liquiditeiten/geldcreatie) in volle vaart op het stootblok afstormt.

    En niemand die er iets aan kan veranderen. De tijdbom tikt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *