Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europese obligaties gedumpt

Buitenlandse beleggers hebben vorig jaar Europese obligaties verkocht. Voor het eerst sinds de invoering van de euro worden de staatsleningen van de hand gedaan.  Overzeese beleggers verminderden hun tegoeden met € 192 miljard in 2016 en maakten daarmee een stijging van € 30 miljard teniet. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). Vooral staatsleningen gingen over de toonbank. Volgens de ECB was dit vooral het gevolg van het opkoopprogramma die sinds maart 2015 circa € 1.000 miljard bedroeg. De cijfers wijzen op een afnemende buitenlandse vraag op een moment dat in de eurozone belangrijke verkiezingen gehouden worden.

Ondanks een teleurstellende uitslag van Geert Wilders’s PVV zijn beleggers nog steeds huiverig en houden de ontwikkelingen in Frankrijk nauwlettend in de gaten. Marine Le Pen heeft beloofd de eurozone te verlaten als ze de verkiezingen wint. De “nederlaag” van Geert Wilders klopt ook eigenlijk niet. De PVV heeft meer zetels behaald en is de een na grootste partij van Nederland geworden. De mainstream media framen dit als een teleurstellende prestatie.  Volgens defensie en politiek analist Alex Gorka is het extreem rechtse populisme nog steeds in opmars. Hij wijst erop dat dat de CDA die veel standpunten van de PVV heeft overgenomen (evenals de VVD) ook meer zetels heeft behaald. De CDA ging zelfs zo ver door te stellen dat Koningin Maxima haar dubbele paspoort moest inleveren. Naast de winst van de PVV heeft de Forum voor Democratie van Thierry Baudet twee zetels behaald. De partij roept onder andere op om de banden met Rusland aan te halen.

Japanse beleggers hebben in de afgelopen drie maanden voor een record bedrag uit Europese obligaties gehaald. De ECB zag ook een verhoogde risicoversie in de aanloop naar het Brexit-referendum.  Daarnaast drukt de afbouw van het opkoopprogramma van de ECB het sentiment. Dit programma zal in december van dit jaar beëindigd worden. Portugese en Italiaanse 10-jaarsstaatsleningen deden het slechtst met een toename van de vergoeding van 100 basispunten. Beide economieën hebben een shulden/BBP ratio van meer dan 130%, de hoogste in de eurozone na Griekenland. De economische groei van deze landen lag de afgelopen jaren beneden het gemiddelde. Ondanks de aftocht uit obligaties zijn Europese aandelen nog steeds gewild. Buitenlandse beleggers kochten voor  € 126 miljard vorig jaar. In 2015 bedroeg dit netto  € 268 miljard.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *