Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europese beurzen kunnen 4-5% stijgen

In de Eurozone is de industriële productie met 0,6% op jaarbasis gestegen in februari. De inflatie gemeten onder consumenten is met 2% gestegen in februari op jaarbasis. De core inflatie echter, de inflatie waar de ECB met name naar kijkt in verband met eventuele monetaire verkrapping in de toekomst, is maar met 0,9% gestegen. Ook in Duitsland is de inflatie verder gestegen met een consumenteninflatie van 2,2% in februari en een producenteninflatie van 3,1%. In Spanje kwam de inflatie uit op 3% en Frankrijk blijft achter met een inflatie van 1,2%. De inflatie laat dus nog steeds een matige stijging zien in de Eurozone. De werkgelegenheid is ook gestegen in de Eurozone met 1,1% in het vierde kwartaal. Over heel 2016 is de werkgelegenheid gestegen met 1,3%. We zien dus ook een  stijging in de werkgelegenheid. In Nederland staat het consumentenvertrouwen ruim boven het historisch gemiddelde op het niveau van juni 2007. De detailhandelsverkopen zijn in januari met 5% gestegen op jaarbasis en de werkloosheid gemeten in februari was 5,3%. 

Zoals verwacht heeft de Federal Reserve Bank de rente in de US verhoogd met 0,25%. De rente komt nu uit tussen de 0,75 en 1%. In de toelichting gaf Janet Yellen aan dat deze rentestap in het beleid past omdat de arbeidsmarkt in de US sterker is geworden en de economische activiteit aantrekt. De verwachting is dat er nog 2 rentestappen volgen in 2017, 3 renteverhogingen in 2018 en 3 a vier rentestappen in 2019 zodat de rente ongeveer op 3% uitkomt. De FED verwacht dat de economische groei in de US uitkomt op 2,1% in 2017, 2,1% in 2018 en 1,9% in 2019. Ze voorzien een lange termijn groei van 1,8%. De inflatieverwachting voor de US is 1,9% in 2017, 2% in 2018 en 2% in 2019. Het Trump beleid is in deze toekomstige cijfers nog niet meegenomen omdat hierover nog veel onduidelijkheid bestaat.                                                                                        

 RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK

Alle technische indicatoren op maandbasis staan op groen. Dat wil echter niet zeggen dat de beurzen niet gaan dalen. We zien nog wat ruimte in de Europese indices van ongeveer 4-5% en in de US indices van maximaal 8-10% tot de absolute bovenkant van langjarige trends. Het is echter waarschijnlijk dat de beurzen een stapje terug zullen doen na de stijging van afgelopen maanden. Hoe groot deze eventuele correctie zal zijn is moeilijk te voorspellen. We hebben op dit moment onze portefeuilles beschermd tegen een eventuele koersdaling, waarbij we volledig meedoen met een eventuele verdere stijging van de beurzen.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *