Een Duitse schuldherschikking

Niet alleen de Griekse obligatiehouders moeten stemmen over de schuldherschikking. Ook bij bedrijven komt deze schuldherschikking voor. Een voorbeeld hiervan is de obligatie van de Duitse doe-het-zelfketen Praktiker AG.

Praktiker is een Duitse groep die onder andere gespecialiseerd is in de verkoop van huis-, tuin- en doe-het-zelfproducten. In totaal heeft Praktiker 440 vestigingen, waarvan er 330 gevestigd zijn in Duitsland. De overige 110 vestgingen bevinden zich voornamelijk in Oost Europese landen zoals Roemenië, Bulgarije en Polen. Bij het bedrijf werken ongeveer 20.000 werknemers die in 2011 samen goed waren voor een omzet van € 3,2 miljard.

De voorlopige resultaten van 2011 komen 7,7% lager uit dan die van 2010. De definitieve cijfers worden op 29 maart 2012 bekend gemaakt. Ondanks de stabiele resultaten in Duitsland vallen de resultaten in Oost Europa behoorlijk tegen. De moeilijke omstandigheden in Griekenland, waardoor de mensen de knip op de beurs houden vanwege de kredietcrisis, maar ook Roemenië en Bulgarije laten een sterke daling zijn. Daarnaast speelden ook de ongunstige valutakoersen in Polen, Hongarije en Turkije een belangrijke rol. Toch kennen niet alle landen een daling van de omzet, zo steeg in 2011 de omzet in Luxemburg en Oekraïne.

Bron: www.praktiker.com

Eind 2011 heeft Praktiker een herstructureringsprogramma aangekondigd. Daarnaast werd ook al eerder flink met het mes in het personeelsbestand gesneden. In 2010 werkten er nog ruim 25.000 mensen. Daarnaast werd het management van 28 teruggebracht naar 22 mensen en de afdelingshoofden van 120 naar 95.

Het herstructureringsprogramma “Praktiker 2013” heeft als doelstelling een verhoging van de omzet en een verbetering van brutowinstmarge. Men wenst binnen 2 jaar stevige winstcijfers neerzetten. Daarnaast wordt het huidige huismerk breder ingezet, nieuwe garantieregelingen en services doorgevoerd en de prijs/kwaliteit verhouding verbeterd. Ook gaat Praktiker zich opnieuw richten op de online service. Desondanks wil Praktiker haar marktpositie Internationaal versterken. Er wordt getracht om voor 2014 30 nieuwe vestigingen te openen, waarbij de focus met name zal liggen op Griekenland, Polen en Oekraïne.

Bron:  Herstructureringsprogramma Praktiker

Praktiker heeft begin februari nog een financieringsovereenkomst afgesloten met een consortium van banken dat geleid wordt door de Commerzbank. De bestaande bilaterale kredietlijnen worden vervangen, hetgeen wil zeggen dat de kredietlijnen worden bevestigd, terwijl het beschikbare bedrag onveranderd blijft.

De slechte resultaten van Praktiker hebben ook invloed gehad op de koers van de in februari 2011 uitgegeven obligatie. Deze obligatie heeft een looptijd van 5 jaar (tot februari 2016). De obligatie geeft over de nominale waarde van € 1.000,- een couponrente van 5,875%. De totale lening heeft een grootte van € 250 miljoen en heeft geen rating. Eind februari vraagt Praktiker de houders van de obligatie 2016 om een verlaging van de coupon van 5,875% naar 1% te aanvaarden. Door deze aankondiging is de obligatie op de secundaire markt gekelderd en wordt nu verhandeld tegen ca. 37%.

Deze actie levert Praktiker een kostenbesparing van € 50 miljoen op aan rentebetalingen over de looptijd van de lening. Het totale programma “Praktiker 2013” moet zorgen voor een verhoging van de EBITA met meer van € 100 miljoen.

Mocht de coupon worden afgekeurd, dan heeft de Praktiker obligatie een effectief rendement van ruim 38%. Gaat men akkoord met de verlaging van de coupon dan heeft deze obligatie nog steeds een effectief rendement van ruim 28%.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

4 gedachten over “Een Duitse schuldherschikking”

 1. Ik was eigenlijk wel benieuwd naar uw mening over deze obligatie.
  Koopje? Of is de rentedaling het begin van het einde??

 2. Beste Wim,

  Op Reuters verscheen gisteren nog het bericht dat de grootste aandeelhouder van Praktiker zijn belang wil gaan vergroten.
  http://mobile.reuters.com/shortArticle/Deals/idUSL6E8EQ5EB20120326

  De schuldherschikking is gevolg van een herstructureringsprogramma. Praktiker heeft het afgelopen jaar een verlies gemaakt van € 350 miljoen. Donderdag worden de definitieve cijfers over 2011 bekend gemaakt.

  Helaas ken ik uw profiel en portefeuille niet, om te weten of dit bij u past. U kunt eventueel een mail sturen via de contactpagina met meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.