Volgens Merrill Lynch stijgt het aantal zombiebedrijven gestaag in Europa en de Verenigde Staten. Deze bedrijven zijn niet meer in staat om rente en aflossing uit eigen middelen te betalen.
Dat deze bedrijven toch blijven doormodderen is te wijten aan het beleid van kwantitatieve verruiming door centrale banken. Daardoor is de rente naar een historisch laag niveau gezakt. Dat is vervelend voor beleggers. In hun eindeloze zoektocht naar rendement nemen ze steeds meer risico’s en daar profiteren de zombiebedrijven van. Die kunnen zich zo blijven financieren.
Beleggers lijken geen oog voor de risico’s te hebben. Sowieso is de kwaliteit van de kredietverlening in de afgelopen decennia achteruit gehold. Het gemiddelde is nog net geen junkbond. Daar komt nog bij, dat de kwaliteit van de crediteurenbescherming eveneens fors verwaterd is.
Dat moet wel misgaan als bijvoorbeeld de economie wereldwijd gaat vertragen en marges slinken. Dan zal er een golf van afwaardering van schulden op gang komen. Veel institutionele beleggers zullen afscheid moeten nemen van schuldpapier dat dan junkstatus heeft gekregen.
Welke partijen gaan die vloedgolf van junkbonds absorberen? Vooralsnog lijken beleggers zich geen zorgen te maken. Het rendement op junkbonds bedraagt in Europa 3,1%.