Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zilver gaat verder dalen

Een goede manier om te beoordelen of de goud- en zilvermarkt op dit moment bullish of bearish is, is door te kijken naar de bewegingen van de goud/zilverratio.

Hieronder zien we de goud/zilverratio van het afgelopen jaar. De ratio is de weergave van het aantal ounces zilver dat we kunnen kopen met 1 ounce goud. Historisch gezien staat de ratio hoog. Niet op recordniveau, want hij heeft wel op 100 gestaan. Maar een ratio van 53 is hoog als je je bedenkt dat hij op de top van 1980 zo rond de 17 stond.

GoudZilverratio
GoudZilverratio

Zowel goud als zilver stegen flink tot eind april. Zilver corrigeerde toen van bijna $50 naar $26. Goud zette de uptrend daarna alleen door, waardoor de goud/zilverratio opliep. De ervaring leert namelijk dat als goud 10% stijgt, zilver dan een veelvoud daarvan stijgt. Een oplopende ratio in een stijgende goudmarkt zegt dus dat de stijging niet door zilver wordt gedragen.

Vanaf de bodem eind september in goud en zilver zien we de ratio zijwaarts gaan. Dat is voor beide markten – op de korte termijn – geen gezonde beweging. Zouden zowel goud als zilver een nieuwe uptrend begonnen zijn, dan zou de ratio moeten dalen. Zilver stijgt (en daalt) immers harder dan goud. De huidige zijwaartse beweging suggereert dat er nog meer stijging in de ratio komt. Dat betekent dat in een stijgende markt vooral goud de kar trekt en in een dalende markt zilver meer wordt ‘afgeslacht’ dan goud. Zilverliefhebbers die vooral naar de koers van goud en zilver kijken teneinde een mooi instapmoment te bepalen kunnen dus beter nog even hun kruit droog houden.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

21 reacties op “Zilver gaat verder dalen”

  1. Avatar

    Wat een onzin verhaal. Ik weet niet voor wie hij werkt, ik zou hem direct op straat zetten.
    Kijk naar de aankomende inflatie en dan is het al duidelijk.

    Tevens: doe je huiswerk eens goed mbt historische ratio’s.

    Sorry, maar neem dit soort onzin niet meer op. OF: hij zegt: de markt wordt gemanipuleerd en worden er weer flink veel short’s geschreven. Dan heeft hij gelijk.

    (…)begeleidt vermogende particulieren: laat me niet lachen, WIE dan!!!

  2. Ruud zelf

    ‘De ervaring leert’ Elmer dat de goud/zilver ratio voornamelijk wordt bepaald door de verwachting die de betreffende beleggers/speculanten hebben over de wereldeconomie. Die relatie ligt voor de hand omdat zilver – veel meer dan goud – industriële toepassingen heeft. De ratio op zich als leidraad nemen voor de toekomstige zilverprijs is het paard achter de wagen spannen…

  3. Avatar

    Eindelijk een normale reactie, dank Ruud.

    Je opmerking: ‘De ervaring leert’ Elmer dat de goud/zilver ratio voornamelijk wordt bepaald door de verwachting die de betreffende beleggers/speculanten hebben over de wereldeconomie, heb ik nooit gezegd en is meer jouw interpretatie. Ik kijk alleen naar patronen en die suggereren meer stijging van de ratio. Een stijging betekent dat of goud veel meer toeneemt qua koers dan zilver of dat zilver veel harder daalt dan goud. Beide duiden op zwakte van zilver tov goud, het (nog) niet starten van een nieuwe bullfase en daarmee op meer correctie in het verschiet. Kennelijk is dat is nieuw voor John en Goereo.

    Aankomende inflatie Goereo? Waarom zakt zilver dan van 50 dollar naar 26 dollar? Pak de verkeersvergelijking van Fisher er eens bij en kijk hoe hoog de omloopsnelheid van ons geld en M0 in het bijzonder is. Als je dat niet begrijpt, begrijp je het geldsysteem niet. Historische gegevens van de ratio? Ik hanteer gegevens vanaf 1792. Jij?

    Voor de goede orde: ik ben zeer positief over edelmetalen en de koerspotentie. Het is wel opvallend dat als je ook maar iets negatiefs voor de korte termijn noemt over zilver of goud (instapkansen m.i.), dat niet schijnt te mogen. Alsof goud en zilver in één rechte lijn stijgen. De recente correctie van goud van 1921 dollar naar 1533 (-20%) en van zilver van 50 dollar naar 26 dollar (-48%) laten het tegendeel zien.

  4. Klaas Pool

    Elmer,
    Goud zilver ratios veranderen altijd. We weten alleen niet of dat in het voordeel van zilver of goud uitpakt.
    In het boek bakermat van de beurs van Lodewijk Petram las ik dat de goud zilver ratio in de zeventiende eeuw 12 was. Als je dat vertaald naar de huidige goud en zilverprijs dan is zilver erg goedkoop of goud is erg duur.
    De huidige prijs van goud geeft dan een zilverprijs aan van 145 dollar, terwijl als je uitgaat van de zilverprijs en dat vermenigvuldigt met 12 krijg je een goudprijs van 391 dollar.

  5. Avatar

    Elmer,

    is eric Sprott niet bezig met het kopen van fysiek zilver ter waarde van 1,5 miljard op dit moment.
    Hoe zal dit de prijs beinvloeden volgens u?

  6. Avatar

    @Klaas. Dank je wel. Ja dat is mij bekend. Ik sluit dat nu niet uit, ofschoon de afgelopen 100 jaar een ratio van 16-17 meermalen ‘getest’ is, dus daar ligt een belangrijk koersdoel. Dat is factor 3 tov nu. In ons boek Geld, goud en zilver schetsen Eric Mecking en ik een zeer positief scenario voor goud. In dat geval zal zilver het dus nog 3x beter doen.

    Daar gaat dit artikel verder niet over. Dat handelt meer over de korte termijn. Na een opwaartse beweging zien we nu een zijwaartse beweging. Het meest waarschijnlijke patroon is dan dat nog meer opwaartse beweging volgt. Dus een hogere ratio.

  7. Avatar

    Elmer, ik vind de titel niet handig gekozen: had beter kunnen zijn: Zilver kan dalen tov goud
    Zelf denk ik niet dat zilver daalt. Ja hooguit tot net even onder de $30, want daar is de koers al menig keer van opgeveerd.

  8. Avatar
    Elmer Hogervorst

    @Wilbert Op mijn weblog is de titel iets anders. Zelf denk ik dat zilver nog steeds terug kan tot onder de $20. Ook zonder dat de trend in gevaar komt. Dat lijkt laag maar als je zei dat zilver 48% zou corrigeren werd je voor gek versleten. Diverse cycli komen eind januari, begin februari samen. Ik verwacht daar een belangrijke bodem.

  9. Avatar

    Zolang de papiermarkt de prijs voor fysiek zilver bepaalt, zit er best wel iets in zijn bewering. Wacht maar op het moment dat er nauwelijks of geen zilver meer is.

  10. Avatar

    @Elmer Hoogervorst

    Ik heb het idee dat zilver nooit de ondergrens van $20 gaat bereiken,u vergeet dat China alles aan voorradig zilver opkoopt.
    Verder hebben we nog wat groeperingen die de Silver Liberation Army & Global Insurrection Against Banker Occupation heten.
    Wat ik van het verhaal begrepen heb gaat de oudste familie in europa de wereldwijde zilvertoevoer afknijpen om eerder genoemde groeperingen te steunen.
    Schaarste doet de prijs opdrijven & een prijs van $70 lijkt me daarom al wel mogelijk.

  11. Avatar
    Elmer Hogervorst

    Als China alles opkoopt kan de koers nooit van $50 naar $26 terugzakken. We zitten in een bear trap, dus niets is ondenkbaar. En $70 is mooi maar veel te bescheiden. Lees ons boek: $160 is het minimum, maar een veelvoud daarvan lijkt goed mogelijk.

  12. Avatar

    De prijs van zilver zakt spectaculair als de papieren markt in mekaar zakt (omdat investeerders hun geld ergens anders nodig hebben, omdat een speler zoals MF bla bla falliet gaat, als de $USD carry trade ten einde kwam na QE2, …). De fysieke markt is een dwerg vergeleken met de papieren markt. Als de zilver prijs nog eens zakt tot $25 of erger $20, koop ik alvast terug een massa fysiek en ik ben niet de enige. Dit gaat spectaculaire shortage veroorzaken waardoor de papier prijs niet meer in overeenstemming gaat komen met de tekorten op de fysieke markt, spot premiums gaan de hoogte in gaan, en futures trading gaat zulke bokkesprongen maken door margin calls als spelers (zoals bv een industrieel zoals AFGA) proberen hun papier om te zetten naar fysiek dat alles waarschijnlijk vast loopt, eg: de prijs van fysiek zakt maar nergens is iets te leveren, dus stijgt het premium. China zal natuurlijk ook zijn shopping doen. Uiteindelijk gaan er 2 prijzen ontstaan: papier en fysiek (= papier + premium). Good luck als je denkt ooit aan $20 te kunnen kopen en vast houden.

  13. Avatar

    Elmers bevindingen mbt zilver komen overeen met de analyse van iemand die ik de afgelopen 10 jaar heb geleerd serieus te nemen.
    De redenen waarom goud en zilver bewegen zijn soms van ondergeschikt belang…historie ligt achter ons en zegt slechts iets over waarschijnlijkheden en onwaarschijnlijkheden. Bepaalde Rare Earthe Elements waren 50 jaar terug nog volkomen nutteloos en in de tijd van de Romeinen onbekend! Elementen kunnen nieuwe betekenis krijgen of aan waarde (voor de industrie) verliezen. Zeldzaamheid is ook geen maatstaf, evenmin zeggen ratio’s iets over onder of overwaardering…zilver kan als grondstof aan waarde verliezen door economische neergang, maar kan waarde winnen als monetair metaal…de schakel zit in het hoofd vd massa en is lastig te peilen wat timing aangaat.

    Koersen van edelmetaal worden bepaald zonder dat er ook maar 1 grammetje echt fysiek aan te pas komt! En toch rekenen we naar die bekende data.

    Belangrijker in deze tijd is je af te vragen wat een euro of dollar waard blijft, meer dan dat de waarde van goud/zilver ertoe doet. Na een crashen van een valuta kunnen goud en zilver wel eens niet meer in euro’s of dollars uitgedrukt worden.

    Een opstekertje voor wie gelooft in de potentie van zilver: de kennis voorspelt een koers van 800$/ounce voor zilver!

  14. Avatar

    De vraag is of zilver gaat dalen of dat de ratio gaat dalen? Historisch gezien staat de ratio hoog. Dus al de ratio gaat dalen moet zilver stijgen of goud dalen. En als zilver gaat dalen zoals er gesuggereerd wordt dan stijgt de ratio nog verder, tenzij goud harder daalt. Eerste alinea klopt van geen kanten!

  15. Avatar

    @Johnny Goed lezen kan helpen. De alinea klopt helemaal. De recente stijging wordt niet gedragen door zilver. Het patroon laat zien dat er meer stijging voor de ratio waarschijnlijk is. Of alles daalt en dan daalt zilver (zoals gebruikelijk) harder dan goud. Of alles stijgt en dan blijft de situatie ongezond zodat een verdere daling van goud en zilver aannemelijk is.

  16. Avatar

    Zijn die correcties op de goud- en zilverkoers niet veroorzaakt door de margin calls voor papieren beleggingen, die daardoor massaal werden verkocht wat ook de koers van fysiek edelmetaal beïnvloede?

  17. Avatar

    Een heldere uiteenzetting met een door Elmer voorzichtig geformuleerde boodschap- die nu 14 dagen later – gewoon accuraat is gebleken. En wellicht nog accurater zal gaan blijken. Frappant overigens te zien op het forum dat de mensen met de grootste mondjes en vaak ongefundeerde uitspraken het minste gebruik lijken te maken van hun grijze massa 😉 (ik noem maar geen namen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *