Zilver wordt vaak gezien als het kleine broertje van goud, bereikbaar voor de kleine man die zijn bezit veilig wil stellen in financieel onoverzichtelijke tijden. Maar daar doe je zilver mee tekort. Zilver is niet alleen het goud van de kleine man, het speelt ook een vitale rol in onze industrie. Ongeveer 70% van de vraag naar zilver komt uit de industriële hoek, waar het witte metaal vele toepassingen kent. De verwachting is, dat de vraag uit industriële hoek de komende jaren gaat toenemen.
-
Aanbod van zilver gaat komende jaren teruglopen
-
De vraag naar zilver zal komende jaren met gemiddeld 6% stijgen
-
China en India gaan een steeds grotere rol op de zilvermarkt spelen
-
Elektronica, elektriciteit en de autosector zijn de belangrijkste industriële vragers
Figuur 1 Toepassingen van zilver
Industriële vraag
De toepassing van zilver in zonnepanelen is een voorbeeld waar groei een sterke stijging zal ondervinden. Volgens een rapport van Byron Capital uit februari van dit jaar kan het gebruik van zilver in deze sector oplopen van 20 miljoen troy ounce naar 185 miljoen troy ounce in 2025. Dit is bijna 20% van de totale huidige vraag. Een tweede, onverwachte, groeimarkt voor zilver is in medicinale toepassing, waar zilver gebruikt wordt om infecties tegen te gaan. Het zal hier naar verwachting niet gaan om enorme hoeveelheden, en de invloed op de vraag zal minimaal zijn.
Tel de toenemende vraaggroei voor industriële toepassingen op bij de grillige vraag van investeerders en zet dit af tegen een productieplafond (zeg maar een soort peak-zilver) dat naar verwachting in 2017 zal intreden, en het beeld ontstaat dat vanaf 2017 de vraag naar zilver structureel hoger zal uitkomen dan het aanbod. Op termijn zou dit dus zelfs in de zilvermarkt tot structurele tekorten kunnen leiden.
Aanbod
Waarom zouden er tekorten optreden? Daarvoor is het nodig te kijken naar de aanbodzijde van zilver. Alweer tien jaren geleden zorgde de US National Geological Survey (USGS) voor de nodige opschudding. Het instituut beweerde in een geruchtmakend rapport, dat tegen 2020 zilver nagenoeg van de aardbodem verdwenen zou zijn. Bij nader inzien bleek het rapport verkeerd geïnterpreteerd. Het UNGS bedoelde te zeggen dat het tegen 2020 economisch niet langer interessant zou zijn zilver te delven.
In 2011 kwam het USGS met een nadere uitwerking van het rapport van 2003. Het instituut kwam daarin tot de conclusie, dat er naar schatting nog 17 miljard ounces onder de aardkost verborgen liggen. De jaarlijkse zilverconsumptie bedraagt naar schatting één (1) miljard ounces. Dat zou betekenen dat gerekend vanaf 2011, er nog voor 17 jaar zilver te vinden is. Maar ook hier past een nuancering. De schattingen over hoeveelheden zilver moeten bezien worden tegen het licht van economische winbaarheid. Ja, er ligt nog steeds voor 15 jaar zilver onder de grond. Tegen de huidige prijsniveaus zal er nog slechts voor 7 of 8 jaar zilver te winnen zijn.
Figuur 2 Aanbod van zilver
Conclusie
Als de USGS gelijk heeft en vanaf 2017 – 2020 het aanbod van zilver structureel terug gaat lopen, dan wordt zilver schaarser dan goud met alle gevolgen voor de prijs. Die gaat de komende jaren fors omhoog. Dat kan zelfs zeer fors zijn. In 2004 was hetzelfde verhaal te vertellen over het schaarse metaal Rhodium. De prijs voor dit metaal is geëxplodeerd van $ 500 in 2004 naar $ 10.000 in 2007.Er zijn trouwens zowel aan de aanbodzijde als aan de vraagzijde incidenten die het waarschijnlijk maken, dat de belegger geen vier of vijf jaren hoeft te wachten op een mogelijk prijsherstel. Zo maakte een van de grootste mijnbouwers ter wereld, Barrick, bekend te stoppen met zijn Argentijnse/Chileense project Pascua Lama. Dit project zou goed zijn voor ruim 23% van de wereldproductie uit nieuwe zilverprojecten voor de komende 10 jaren. Dit afblazen bevestigt nogmaals het beeld van een komende schaarste.
Aan de vraagzijde dient zich een nieuwe grote speler aan. De Indiase overheid probeert met toenemend succes de import van goud te frustreren. Door heffingen zijn steeds minder Indiërs in staat hun favoriete edelmetaal goud te kopen. Voor steeds meer Indiërs wordt zilver een steeds aantrekkelijker alternatief. Dat is nu al merkbaar. In het tweede kwartaal van zilver steeg de import met maar liefst 258% ten opzichte van een jaar eerder.
Figuur 3 Zilver wacht een mooie toekomst
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Welke aanwijzingen spreken voor een verdere stijgende markt in edelmetalen en welke andere beïnvloedende factoren zouden deze kunnen drijven?
Voor beleggers die hebben geïnvesteerd in de edelmetalen goud en zilver, waren de afgelopen weken een bittere teleurstelling.
De verhouding tussen de prijs van goud en zilver is totaal zoek. Op moment van schrijven kost een troy ounce zilver pakweg $ 15 en dezelfde hoeveelheid goud kost pakweg $ 1720.
Goud en zilver zijn verreweg niet alleen het basismateriaal voor mooie kopjes en sieraden. Ze zijn ook een erg populaire crisisvaluta op de financiële markt, zoals Corona momenteel weer bewijst.
Ik zie het probleem niet, voor alles is een vervanger en tegen de tijd dat zilver echt ‘op’ zal raken komt dat wel bovendrijven.
Er is toch wel iets anders om druk over te maken? Deze crisis bijvoorbeeld…