’s Werelds best presterende aandeel

Het meest indrukwekkende aandeel op de beurzen dit jaar is een weinig bekend zilvermijnbedrijf uit Peru. Hochschild Mining Plc profiteerde maximaal van de stijgende lijn die zilver sinds begin dit jaar inzette.

Hochschild Mining Plc, dat drie mijnen in Peru en één in Argentinië exploiteert, is maar liefst 460% (!) gestegen in 2016 en verslaat daarmee elk ander bedrijf dat in de Bloomberg World Index van 5,125 aandelen is opgenomen (het op een na best presterende aandeel in de Bloomberg World Index is ook een zilvermijnbedrijf: de koers van het in Chicago gevestigde Coeur Mining Inc. steeg 390% dit jaar).

Overigens daalde het aandeel Hochschild vorige week donderdag 5,2 %.


Onderliggende redenen

De redenen die aan de indrukwekkende prestatie van de aandelenkoers van Hochschild ten grondslag liggen, hebben veel te maken met de goede prestatie die het edelmetaal zilver dit jaar heeft laten zien met een stijging van 37% tot nu toe.

Maar ook de nieuwe productiecijfers van hun belangrijkste mijn Inmaculada in Peru, hebben bijgedragen aan de robuuste stijging van de prijs van het aandeel Hochschild. Als laatste steeg hun zilverexport uit Argentië aanzienlijk. Exportprijzen werden aantrekkelijker door de verzwakking van de Argentijnse Peso dit jaar.

Schulden aangepakt

Hochschild Mining Plc heeft door de hierboven genoemde redenen hun schulden flink aan kunnen pakken en zij zullen naar verwachting, na drie jaar van verliezen, dit jaar voor het eerst winst rapporteren. De strategie van het zilvermijnbedrijf is nu gericht op het vinden van nieuwe zilveraders in de buurt van de huidige mijnen en is gericht op een intensiever gebruik van de bestaande verwerkingscapaciteit in plaats van uit te breiden en te investeren in nieuwe machines, materialen en andere assets, volgens Ignacio Bustamante, de CEO van Hochschild.

“Er zal veel druk van beleggers komen om geen fusies en acquisities te doen,” zei Bustamante onlangs. “Veel waarde is door acquisities in het verleden al verloren gegaan.”

Herfocussen
Zijn woorden onderstrepen maar weer hoe mijnbouwbedrijven hun ambitie en strategie hebben aangepast en bijgesteld. Werkten veel mijnbouwbedrijven zich tot voor kort nog voor miljarden dollars in de schulden om de Chinese honger naar commodities te stillen, velen hebben daar inmiddels de handrem opgezet. Schuldenlasten nemen zienderogen af, omdat bedrijven erg gefocust zijn op kostenbesparingen. Ook worden minder goedlopende mijnen afgestoten en worden alleen de meest rendabele mijnen voortgezet. De CEO van Rio Tinto Group gaf het vorige maand al aan, toen hij zei dat ’s werelds tweede grootste mijnbouwbedrijf wel eens erg ‘saai’ bedrijf zou kunnen zijn voor een lange tijd.

Zilver
Voor zilvermijnbedrijven heeft 2016 tot nu toe echter een verrassend herstel opgeleverd. Edelmetalen zijn dit jaar lange tijd omhoog gegaan omdat de Federal Reserve de rente laag bleef blijven houden. Zilver ligt zelfs op koers om de grootste jaarlijkse koersstijging sinds 2010 te boeken.

Hochschild Mining Plc, dat dit jaar voorziet om het equivalent van 34 miljoen ounces zilver uit hun mijnen te delven, gebruikt momenteel slechts ongeveer 70 procent van zijn capaciteit. Het blootleggen van nieuwe zilveraders zou nog eens 10 miljoen ounces per jaar aan de productie kunnen toevoegen, zei Bustamante.

Voor wat betreft het edelmetaal zilver zelf, zal het koersverloop voor de rest van het jaar sterk afhangen van de Amerikaanse renteontwikkelingen, de sterkte van de dollar en de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

“Op de lange termijn, op basis van macrotrends en -ontwikkelingen die we zien, zou de zilverprijs verder omhoog moeten gaan, ” zei Bustamente. “Maar momenteel heerst er na, een rustige vakantieperiode, nu aardig wat volatiliteit in de financiële markten, dus prijzen kunnen op korte termijn best even naar beneden te gaan. ”

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen, opties en futures brengt hoge mate van risico’s met zich mee, derhalve zijn ze niet geschikt voor elke type belegger. U kunt een deel of volledige inleg verliezen. Overleg met een deskundige voordat u besluit om te investeren in deze instrumenten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. De auteur heeft geen positie in bovengenoemde aandelen/producten. RendabelBeleggen.nl en zijn columnisten, schrijvers en analisten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die geleden wordt als gevolg van het gebruik van gegevens, suggesties of ideeën verstrekt door of namens RendabelBeleggen.nl via één van zijn websites.

Bron: Rendabel Beleggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.